Aalscholvers

Jullie hebben vast wel dat misleidende rapport gelezen van Rijkswaterstaat waarin melding wordt gemaakt over de maaginhoud van aalscholvers. Daar staat o.a. in dat ze kleine vissen eten en schele pos, die voor vliegvissers totaal oninteressant is. Die informatie is volgens mij onjuist.

 

Er is al jaren sprake van een ecologisch ramp in de polders. Dat weten hengelaars, want dierenbeschermers en andere instanties lopen met oogkleppen rond. Ze zien het niet, of willen het niet zien.

Een jaar geleden heb ik brieven geschreven naar GroenLinks, Greenpeace, de Dierenbescherming, de Partij van de dieren en Sportvisserij Nederland. Ik heb ze naar hun mening gevraagd, of ze een oplossing weten voor het aalscholver probleem en wat ze denken te gaan doen aan het teveel. Alleen Sport Visserij Nederland heeft gereageerd en de Dierenbescherming, de overige moeten de brieven nog beantwoorden. Die brieven zijn overigens al een jaar geleden verzonden en degene die niet gereageerd hebben laten het er dus gewoon bij zitten.

Een dame van Natuurmonumenten, die mij lid wilde maken, heb ik eens bijgepraat over de situatie. Het bleek dat zij nergens wat van wist. Een slechte zaak, dus beslist geen lid worden! Dat geldt ook voor de Dierenbescherming ook zij lopen met oogkleppen voor. Zij beschermen alleen dieren zie ze zien en wat onderwater plaats vindt is niet interessant. De dieren bescherming verwijst naar het totaal onzinnige rapport van Rijkswaterstaat.

Volgens Mennobart van Eerden medewerker van Rijkswaterstaat schijnt het allemaal wel mee te vallen. Ik vraag me af of hij na de oorlog nog wel eens heeft buiten gespeeld, of hij wel eens in een polder komt en weet wat er aan de hand is. Grote ruisvoorns van 22 cm en groter zijn er al lang niet meer in de Krimpenerwaard en heel zeldzaam in andere polders. Misleidende rapporten zijn de oorzaak er van dat er nog steeds veel mensen met oogkleppen rondlopen.

Aalscholvers eten alleen maar kleine vis?

Hierbij de reactie op de brief die ik de Dierenbescherming kreeg.

Geachte meneer Alphenaar,

Bedankt voor uw mail. Onderstaand vind u reactie op uw artikel. De Dierenbescherming is voorstander van de zo min mogelijk ingrijpen in de natuur.

Aalscholvers hebben in aantal kunnen toenemen omdat grote roofvissen in onze wateren ernstig overbevist zijn. Uit onderzoek blijkt dat het dieet van aalscholvers vooral bestaat uit kleine vis, van 10-25 cm groot. Op dit moment is vis van dit formaat door overbevissing op grotere vissoorten volop aanwezig. Het aalscholver dieet bestaat nu bv. voor 70% uit pos (onderzoek uitgevoerd door Rijkswaterstaat). Dit is voor de commerciële visser geen interessante, kleine, soort. Daardoor is de aalscholver ook geen sterke concurrent van de commerciële visser. M.a.w., doordat wij het toelaten dat grote vissen uit onze wateren verdwijnen door overbevissing, heeft de aalscholver de kans gekregen om in aantal toe te nemen.

Wellicht ligt dit anders voor de hengelaars. Maar in de hengelsport zijn ze bezig met het zoeken naar alternatieven.

Zogenaamde schuilkooien in visvijvers zorgen ervoor dat aalscholvers niet bij de vis kunnen komen waarop de hengelaar wil vissen. Dit is een betere oplossing dan het doden van aalscholvers. Op dit moment is de aalscholverpopulatie stabiel (neemt niet verder toe). Dit geeft aan dat er een ecologisch evenwicht bereikt is. Het wegvangen en doden van aalscholvers zal geen effect hebben. De overgebleven dieren zullen meer jongen groot brengen, omdat de hoeveelheid voedsel wat achtergebleven is voor deze vogels groter is. De populatie zal weer groeien.

In geval van de aalscholver zal de Dierenbescherming dan ook niets doen wat de natuur zal verstoren. Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren

Marloes Dullaart

centralist Intake & Service

Tel : 088-8113000

Fax:088-8113077

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postbus 85980

2508 CR Den-Haag

Steun de Dierenbescherming, word lid of doe een gift!

Kijk op www.dierenbescherming.nl

Mocht je gehoor willen geven aan de laatste zin, geef dan geen gift, maar gif. Die t is een drukfout.