Afstand werpen?

Als je op fint gaat vissen, in Denemarken op zeeforel, op zeebaars in het haven gebied nabij Hoek van Holland of ergens in Zeeland, dan is de werpafstand vaak essentieel. Het liefst wil je dan zo ver mogelijk werpen. Vooral fint blijkt soms buitenbereik te zijn van een worp.

 

  

 

  

Om een grote afstand te kunnen overbruggen is een hengel voor een zes, zeven of achtlijn, een shooting head lijn en vooral de nodige werptechniek essentieel. Daarmee kan je verre worpen maken.

Het blijkt dat vliegvisser steeds weer op zoek zijn naar lijnen zoals shooting heads die daarvoor geschikt zijn maar ze niet kunnen vinden in een gespecialiseerde hengelsport winkel voor vliegvis benodigdheden. Sinds jaar en dag zijn zulke lijnen verkrijgbaar bij Martin Hengelsport in Overschie, dus je zoekactie kan bij deze stoppen.

Er is overigens nieuws want het genoemde bedrijf heeft, in samenwerking met de groothandel Elbi,  nieuwe lijnen laten fabriceren; de Tactical shooting heads. Deze lijnen zijn allemaal 225 Grain ( 1 grain = 64,8 mg) en 10.60 meter lang, het voordeel hiervan is dat het ze niet ‘bonken’ tijdens het werpen dat een 9 meter lijn veel sneller doet.

Tactical shooting heads zijn verkrijgbaar in een drijvend uitvoering en in een uitvoering die  4  zinksnelheden hebben, voor 6 en 7 hengels, voor AFTMA 6 of 7  met de volgende codenummers.

 Tactical SH  ST 7 F    Floating

Tactical SH. ST7 Si    Slow intermediate

Tactical SH  ST7 S3    

Tactical SH  ST7 S5

Tactical SH  ST7 S7   

Zoals gezegd zijn de lijnen ideaal voor het vissen op zeebaars en fint want omdat ze slow sinking zijn, zoals de S3, functioneren ze uitstekend bij laag water. Overigens zitten aan de lijnen loopverbindingen die glad zijn en die met de mantel van de lijn één geheel vormen. Bij het werpen heb je dus geen last van een hinderlijke overgang in de vorm van een verdikking.

Tactical shooting heads heeft verder nog de volgende eigenschappen:

  • Ready looped
  • Geen rek
  • 10.6 meter
  • Polyfuse XT Coating (super glad)

 

Overigens zijn de  snelzinkende lijnen ook heel fijn voor het vissen op snoekbaars.