Auteur biografie

Wim Alphenaar is geboren in Den Haag en op jeugdige leeftijd begonnen met vissen. Het werd serieuzer toen hij in 1964 lid werd van de Casting Club Den Haag. Op die club leerde hij het werpen met verschillende hengels, waaronder de vliegenhengel. Een aantal jaren deed hij mee aan casting wedstrijden.

Begin 1965 is hij begonnen met vliegvissen en het binden van kunstvliegen. De benodigde kennis voor het binden van vliegen haalde hij uit buitenlandse boeken en hij leerde veel van demonstraties. Na ervaring te hebben opgedaan maakte vliegbindcursus en gaf daar les in. In november van het jaar 1979 publiceerde uitgeverij Elsevier zijn eerste boek ‘200 Vliegbindtips’ waarvan ruim 7300 exemplaren werden verkocht. Wim schreef hiervoor de tekst, maakte de instructietekeningen en Nico van der Ven verzorgde de benodigde foto’s.

Van kindsbeen af is tekenen en schilderen zijn favoriete hobby’s. Hij ontwikkelde dat door privé lessen en later bezocht hij de ‘Acedemy of Art' in Den Haag. Hij exposeerde zijn schilderijen in de bibliotheek in Ypenburg in 2012. Op de website www.Artiform.nl is verschillend werk van hem te vinden. Wim illustreerde meer dan 27 hengelsportboeken. Voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat maakte hij 10 grote aquarellen over het toekomstbeeld in Nederland, het te verwachte waterprobleem in 2050.

Voor de later verschenen boeken die hij schreef, maakte hij zelf de tekeningen en de foto’s van kunstvliegen. De specialistische kennis daarvoor leerde hij door zelfstudie en in de praktijk.

Wim schreef vier jaar lang ´De vlieg’ van de maand en´Het kunstaas’ van de maand voor het 'Sportvissers Journaal'. Voor het magazine ‘Beet’ schreef hij met regelmaat de vlieg van de maand. Voor de specials “Vliegbinden & Vliegvissen” leverde hij verschillende artikelen over het binden van kunstvliegen. Verder publiceerde hij regelmatig in de volgende binnenlandse en buitenlandse bladen.

  • “Beet”                                          NL
  • Vliegvisspecials voor Beet               NL
  • “Het visblad”                                 NL
  • “Fliegen Fischen”                           BRD
  • “Fly Only”                                     BRD
  • “Voor en door de visser”                 Belgium
  • “Fly tying & Fly fishing”                   GB
  • 'Haak', blad van Groot Rotterdam     NL

 

 

De covers van de boeken die van zijn hand zijn verschenen

Een aantal malen zijn illustratie van hem afgebeeld in de Amerikaanse periodiek ‘Fly Fisherman’. In de bijna 50 jaar dat Wim zich bezig houd met het vliegvissen, heeft hij meer dan 1000 artikelen geschreven over het vliegvissen, vliegbinden en vissen in het algemeen. Voor verschillende Specials, over het karpervissen en andere takken van sportvisserij die door Vipmedia zijn uitgegeven, heeft hij illustraties getekend.

Hij verzorgde voor de O.V.B. (organisatie voor binnenvisserij) de illustraties voor het lesmateriaal en de cursus “Vis, Visserij en Waterleven” waarvan er circa 20000 lespakketten zijn uitgegeven.

Gedurende vier jaar heeft Wim een studie gemaakt van insecten en hun nimfen die interessant zijn voor de vliegvisser en model staan voor het binden van kunstvliegen. Hij bestudeerde ze in verschillende landen van Europa en Scandinavië en gebruikte de kennis voor het publiceren van artikelen en boeken.

In 1979 werd van zijn hand het boek “200 Vliegbindtips” gepubliceerd door de Nederlandse uitgeverij Elsevier.

De uitgeverij Het Goede Boek in Huizen (NL) publiceerde in februari 1991 het boek 'Vliegbinden & Vliegvissen' (502 pag.) waarvan inmiddels de vierde druk is verschenen. De vierde druk is uitgebreid met de techniek om van foammateriaal en een speciale techniek drijvende en zwevende emergers te binden, het aas dat als nummer een staat op de menukaart van salmoniden.

In oktober 1993 schreef hij het boek 'Stijgnimfen & drijvend aas' (166 pag.). Dit gaat in op het specifieke thema het binden van emergers.

'Vliegbinden met kunststofmaterialen' ( 351 pag.) werd in 1997 eveneens door het Het Goede Boek te Huizen uitgegeven. Dit boek bevat meer dan 1200 illustraties en 200 vliegbindpatronen. Voor dit werk verleende 18 Amerikaanse 3 Engelse, 2 Duitse en verschillende Nederlandse firma’s hun medewerking.

In september 1999 schreef hij het boek 'Vliegvissen in de praktijk' (182 pag.), een basis boek voor de beginnende vliegvisser. Daarvan is de tweede druk verschenen.

In 2008 verscheen zijn laatste boek ‘Vliegvis- en vliegbindtrucjes’ ( 219 pag.) dat hij samen schreef met Erik van den Hoek en Ad Swier.

In 2002 was het manuscript gereed 'Vliegvisser van Europa' en hun kunstvliegen. Dat zou een boek worden met 700 bindpatronen voor het vissen op alle vissoorten die met de vlieg zijn te vangen. Hier hebben de beste en populairste vliegbinders in Europa aan meegewerkt  Het manuscript telt circa 750 pagina’s, maar van wege de hoge kosten is het niet uitgegeven.

In 2003 begon hij aan een nieuw manuscript dat hij later bewerkte voor een boek dat bedoeld is voor het vissen op salmoniden. Voor het vliegvissen in de landen die vaak bezocht worden zoals Noorwegen, Zweden en vooral op het continent van Europa. Dit boek bevat circa 149 bindpatronen en instructies voorbindtechieken hoe die gebonden kunnen worden. Dit boek, 'Vliegen & Vliegjes', zal helaas door omstandigeheden niet worden uitgegeven. Door de economische situatie kon Wim geen uitgever vinden. Er waren ook te weinig voorinschrijvingen om het in eigen beheer te doen.

Wim schreef voor het boek ‘Flugbinding’ van Johan Klingberg - een hoofdstuk emergers. Het werd uitgeven door de Zweedse uitgeverij Settern. Hij heeft verder nog meegewerkt aan twee Zweedse boeken voor dezelfde uitgeverij. Daarvoor leverde hij illustraties.

Een aantal patronen van kunstvliegen en vliegbindtechnieken van Wim Alphenaar zijn opgenomen in het boek “Micropatterns” van Darrel Martin dat uitgeven is door Swann-Hill Press - UK.

Voor een Canadese internetsite over vliegvissen – ‘Flytime magazine’ - leverde hij destijds een artikel over een Swimming foam nymph.

Vijf jaar heeft hij, in samenwerking met vier andere vliegvisers, de populaire web site http://www.FFinfo.nl geëxploiteerd. Momenteel schrijft hij daar alleen artikelen voor. Met enige regelmaati worden op zijn site artikelen geplaatst van Nederlandse en buitenlandse gastbinders en vliegvissers.

In 2008 werkte Wim mee aan een hoofdstuk voor het boek ‘Flytyers of the world’ deel 3, uit een serie van vier delen. Dat boek is door Steve Thornton samengesteld. Volgens Steve heeft hij voor die boeken de vliegen opgenomen van de honderd beste vliegbinders van de wereld. Het boek is in Engeland uitgegeven. Het wordt verspreid en verkocht in Europa en in de Engels sprekende landen.

Voor het Amerikaanse bedrijf ‘Spirit River’ was hij contracter en ontwikkeld hij met regelmaat nieuwe en andere kunstvliegen. Hij heeft verschillende bindtechieken met foam ontwikkeld en een aantal van zijn kunstvliegen zijn voorbeelden voor de in Azië geproduceerde vliegen die door het genoemde bedrijf in Amerika op de markt worden gebracht en verkocht. Zoals Meivliegen met een extended body. De laatste vliegen die hij bedacht zijn de Bugs die binnenkort ook in productie worden genomen..

Wim heeft in bijna alle landen van Europa gevist en ook in de U.S.A. Hij is instructeur en visgids geweest in Noorwegen en Duitsland.

Wim is achttien jaar voorzitter geweest van een vliegvisgezelschap met eigen water en heeft in die functie ervaring opgedaan in waterbeheer. Daarvoor was hij lid van de kascontrole commissie van de Castingclub Den Haag.

In de 50 jaar dat Wim vist is dat niet alleen beperkt gebleven tot het vissen met kunstvliegen op salmoniden en andere vissoorten. Hij vist ook graag met de streamer en kunstaas op snoek en soms vist hij op wit- en roofvis met de werphengel.

Uitgave 11 _   23 - 9 - 2013