Fish skin

Vliegen die nat gevist worden zijn vaak kleurrijk, denk maar eens aan de traditionele zalmvliegen die zien er ook bont uit. Niet alleen veel kleuren maken een vlieg aantrekkelijk, ook fluorescerend en iriserend materiaal werkt als een rode lap op een stier.  

Vliegen van “Snowshoe Rabbit’s Foot”

Ik ben altijd een liefhebber van praktische vliegen geweest. Vliegen zijn tenslotte primair bedoeld om mee te vissen. Daarom moeten ze naar mijn bescheiden mening gemakkelijk te binden zijn, stevigheid hebben en liefst niet gemaakt zijn van kostbare materialen. Patroontjes die hieraan voldoen kunnen we in voldoende mate binden om altijd bevoorraad te zijn, zodat we ons bijvoorbeeld geen zorgen hoeven te maken als we er eens eentje verspelen aan een overhangende tak (waar altijd de joekels net onder liggen te wachten op een smakelijke hap).

Dubbing en nog wat

 Dit is een technisch verhaal over dubbing. Het gevaar van zulke artikelen is dat ze vrij taai en zaai kunnen zijn. Het onderwerp heeft echter alles te maken met ma- terialenkennis en dat is wel heel nuttig voor de vliegbinder. Materialenkennis is een zeer belangrijk onderdeel van het vliegbinden, je kunt eigenlijk niet zonder. Het blijkt dat er wel belangstelling voor is, maar dat lang niet iedereen daar genoeg van weet.

Kapok als dubbingmateriaal

Er bestaan maar heel weinig dubbing materialen dat een eigen drijfvermogen heeft. Om het drijfvermogen van een droge vlieg te optimaliseren moet dubbing worden ingevet.

Voor heel veel bindpatronen, onder andere van droge vliegen, wordt een body van dubbing gebonden. Het nadeel van een dubbingbody is dat het een capillaire werking heeft. Die zuigt water op en het lijkt er op dat het vet, waarmee je de droge vlieg hebt ingesmeerd, na een tijdje is verdwenen.

Polar Pony hair,

Binnenkort is het weer zover, dan nemen velen van ons de streamerhengel ter hand om snoek te gaan vangen. In een polder, een kanaal of het grote water.

De laatste jaren is het kenmerkend dat er steeds meer met grote streamers gevist wordt. Terecht, want een flinke snoek gaat een streamer van 20 cm beslist niet uit weg. Dat wordt steeds maar weer opnieuw bewezen.

Dubbinglussen.

Ze zijn niet meer weg te denken uit het vliegbinden, die dubbinglussen. Er is al eens geschreven dat het een Nederlandse vinding is, hoewel dat wordt omstreden en soms zelfs ontkend. De methode is door Petitjean vercommercialiseerd. Nu heb ik niets tegen commerciële praktijken in de vliegviswereld. Sommigen willen daar afstand van nemen en niets van weten. Een beetje hypocriet vind ik dat en echt Nederlands. Vaak is het zo dat als er iets te verdienen valt, wij als eerste in rij staan om een graantje mee te pikken, alleen lijkt het er soms op dat we het een ander misgunnen. Dan heb ik het nog maar niet over korting die we altijd graag willen. Is dat niet commercieel? Maar dat ter zijde, terug naar het thema.

Rub-A-Dub


Op het laatste vliegbindevenement in Gorinchem demonstreerde Theo Bakelaar met het bovengenoemde nieuwe materiaal, dat Doug Swisher www.dougswisher.com enige tijd op de markt heeft gebracht. Rub-a-Dub is een dubbing waarin stukjes dun rubber vermengd is. Het is in tien kleuren te koop bij Kaj’s Flyfishing in Tilburg. Deze dubbing is zowel in een grove als in een fijne soort leverbaar.


materiaal 1Loop junction?

Over de verbinding van een leader op de vliegenlijn heeft al eens eerder wat op de site gestaan. De bedoeling daarvan was een aanzet voor beter en lichter te gaan vissen. Maar ik ontdek nog steeds hardnekkige promotie op sites voor een lusverbinding. Nu is het niet de bedoeling om de wereld te verbeteren, maar deze informatie is om aan te geven hoe het anders en beter kan.

 

Mogelijkheden met Fish skin

Er heeft al eerder een artikel op de site gestaan over Fish skin, een natuurlijk materiaal dat identieke toepassingsmogelijkheden heeft als foliemateriaal van kunststof.

 

Hackles & hackle skinnen

Misschien gaat je voorkeur uit naar het vissen met nimfen, maar ik kan me niet voorstellen dat je soms niet met een droge vliegen vist. Als je met een nimf vist en je ziet forellen naar insecten stijgen, kan je dan de verleiding weerstaan om geen droge vlieg aan de leader te knopen?

Het is immers een genot om een vis te zien stijgen naar een droge vlieg en dat ze, met een kolk, de vlieg van het wateroppervlak afslurpt.

Dan ga ik overstag, maar stel me zo voor dat een ander zal dat ook zal doen. Als ik ga vissen in een rivier, ergens in het buitenland, dan heb ik niet alleen nimfen en emergers bij me, maar ook droge vliegen. Afgestemd op de tijd van het jaar zitten er verschillende typen in mijn vliegendoos.


Staafjes foam

Een foamstaafje, kan je uit een blok Plastazote boren dat je uitstekend kan gebruiken om onderdelen van kunstvliegen van te binden.