Dubbinglussen.

Ze zijn niet meer weg te denken uit het vliegbinden, die dubbinglussen. Er is al eens geschreven dat het een Nederlandse vinding is, hoewel dat wordt omstreden en soms zelfs ontkend. De methode is door Petitjean vercommercialiseerd. Nu heb ik niets tegen commerciële praktijken in de vliegviswereld. Sommigen willen daar afstand van nemen en niets van weten. Een beetje hypocriet vind ik dat en echt Nederlands. Vaak is het zo dat als er iets te verdienen valt, wij als eerste in rij staan om een graantje mee te pikken, alleen lijkt het er soms op dat we het een ander misgunnen. Dan heb ik het nog maar niet over korting die we altijd graag willen. Is dat niet commercieel? Maar dat ter zijde, terug naar het thema.

Met een dubbinglus zijn veel dingen mogelijk;

 

· Je kunt dubbing aanbrengen en de lus ineen draaien.

· Er zijn hackle fibers in een lus te zetten die dan ingebonden kunnen worden.

· Met twee dubbinglussen is het mogelijk beide materialen in te binden.

· Voor het binden van Paraloop vliegen is een dubbinglus onmisbaar.

· Het principe van de paraloop kan ook worden gedaan met CdC fibers.

· Het is mogelijk om bucktail in een lus te zetten en die dan te binden voor een streamer.

· Dubbinglussen kun je met binddraad en met dun koperdraad maken.

· Er zijn zelf dubbingmachientjes te koop in de winkel, waarmee je allerlei dubbingdraden kunt maken met verschillend materiaal.

 

De aanduiding dubbinglus is op de keper beschouwd eigenlijk onjuist, maar zo ingeburgerd dat het een begrip is geworden. Iedereen weet waar je het over hebt als het woord dubbinglus wordt gebruikt. Zoals blijkt zijn er vele toepassingsmogelijkheden.

Om verschillende handelingen bij het vliegbinden te vereenvoudigen kan je zelfs met twee dubbinglussen werken. Als je een paraloop vlieg wilt binden die een thorax krijgt van dubbing en je wilt die ook nog eens spaarzaam van hackle fibers voorzien lukt dat met een tweede lus uitstekend.

 

Voor het twisten van een lus wordt er speciaal gereedschap verkocht: de hair flair tool. Aan dit werktuig zitten twee tentakels van draad waaraan haken zijn gebogen. Die haak je in de lus. In het apparaat is een kogellager gemonteerd. Dat zit in een verdikking die dan ook nog een vliegwiel functie heeft. Je geeft daaraan een slinger en vervolgens draait de verdikking met de twee tentakels in het rond. De lus draait dan ineen.

 

Dat systeem functioneert prima. In navolging van mijn Duitse vriend Peter Wieditz ben ik al weer jaren lang bezig met een elektrische twister. Peter gebruikt daarvoor een kleine printboormachine. Ik kocht een kleine elektromotor in de dump en monteerde dat in een stuk afvoerpijp. In die behuizing stopte ik ook nog een1,5 Volt batterij en een schakelaar waarmee ik het motortje bedien. Dat motortje werkt normaal op 6 Volt, maar omdat die met een onderspanning wordt gevoed, loopt hij veel minder snel.

Daardoor heb je meer controle over het draaien, omdat de motor te stoppen is.

Als alternatief wordt er wel eens van een neushaar trimmer een electro trimmer gemaakt. Dat werkt wel, maar die maken wel heel veel toeren en zijn eigenlijk te sterk.

De haaklus

Het overnemen van de bindlus vond ik toch nog wat lastig. Bij Rien Rothfusz hengelsport in Delft kwam ik een uitstekend alternatief tegen. Het gereedschap met de ring, hier op de foto te zien: de lushaak.

Deze lushaak is op dezelfde wijze te gebruiken als een hair flair tool. Op de steel is een buisje aangebracht dat draait. Omdat het aan de onderkant een ring heeft kan het gereedschap op dezelfde wijze gebruikt worden als een hair flair tool.

Hoe werkt nu de haaklus? De haak breng ik in de dubbinglus en doe dan het materiaal in de lus. Vervolgens haak ik weer de haak aan mijn elektrische twister aan de ring van het gereedschap en draai dan de dubbinglus ineen.

Nu ontkoppel ik de electro twister en bind de dubbingdraad met behulp van de lushaak in.

 

Haaklus

 

Op de volgende foto zie je een lus haak die ik maakte met en lusoog van een vliegenhengel. Zoals je kunt zien zit er ook een haak aan en een weerhaak zodat de draad niet uit de haaklus kan bij het inbinden.

 

 

Haaklus 2.jpg

Bij het binden van een vlieg zit de draad aan de achterkant van de haaksteel. Bij het maken van een lus breng je die weer opnieuw op de haaksteel.

 

De haaksteel zit dan als het ware in de lus zodat de draden niet tegen elkaar liggen. Daardoor zou het dubbingmateriaal uit de lus kunnen vallen.

Door de binddraad een slag om de lus te wikkelen maak je de lus weer dicht en is het probleem ten dele opgelost. De lus is echter aan de kant van de lushaak open, maar door del lus niet zo kort te maken bevinden de draden zich bij de haaksteel tegen elkaar.

 

Dubbinglus dichten

 

Het maken van de een dubbinglus is volgens mij veel eenvoudiger met de electro twister en een lushaak dan op de traditionele manier. Gemak dient de mens, niet waar?