Fish skin

Vliegen die nat gevist worden zijn vaak kleurrijk, denk maar eens aan de traditionele zalmvliegen die zien er ook bont uit. Niet alleen veel kleuren maken een vlieg aantrekkelijk, ook fluorescerend en iriserend materiaal werkt als een rode lap op een stier.  

In het verleden heb ik daar mee geëxperimenteerd en een nimfen gebonden die een dekschild hadden van dit materiaal. Het bleek dat die heel goed vingen, zo goed dat ze voor lagen op nimfen die dat hadden. Om dat bevestigd te krijgen heeft ook een vismaat met dezelfde nimfen gevist en een soortgelijke ervaring opgedaan. Het toeval, voor zover dat bestaat, wil dat de bekende Amerikaanse vliegvisser Garry Borger dezelfde ervaring had met kunstvliegen die met vleugels waren gebonden met dit materiaal.

 

Het lijkt me niet dat dit materiaal alleen maar effectief zal zijn voor droge vliegen waarmee  op forel gevist wordt in een beek of rivier. Voor het binden van dakje van een Tsjechnimf is het ook heel mooi. Het opvallende effect is ook bijzonder fraai voor een garnaalimitatie waarmee je op zeeforel vist.

 

Zelf heb ik nog geen ervaring met zo’n vlieg maar op verschillende buitenlandse sites kom ik regelmatig patronen tegen die met fluorescerend en iriserend materiaal gebonden zijn.

Het grote voordeel van vishuid is dat je het uitstekend in kan binden als het nat is. Het is vliesdun en een reepje huid kan je met speeksel nat maken en laat zich dan strak inbinden. Een dekschild van visskin is dan ook heel fraai.

 

  

 

Sinds enige tijd wordt er door Ritt-Mailing vishuiden geleverd die geprepareerd zijn. Ze hebben een iriserend gloed en een reepje materiaal is schitterend voor een dekschild. Deze vishuiden zijn in voorraad bij Martin Hengelsport in Overschie