Hazenhaartjes

Lang geleden, omstreeks 1979 , was er een afsplitsing van de Haagse Casting club. Een aantal leden wilden zich meer toeleggen op het vliegbinden en vissen met kunstvliegen. Dat strookte met de doelstelling van de Casting Club en was de aanleiding dat er een nieuwe club werd opgericht ‘De Werphengel commissie’. De activiteiten zouden onder de vlag van de ‘s-Gravenhaagse Hengelsport Vereniging plaatsvinden’. Die club heet nu anders maar is nog steeds een actieve vliegvisafdeling van deze vereniging en informaties hierover zijn in te winnen bij; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Overigens organiseert de vliegvisafdeling nog steeds clubavonden voor het binden en allerlei andere activiteiten net als toen.

Voor de huisvesting van ‘De Werphengel commissie’ was er een clubhuis nodig, dat was geen gemakkelijke opgave. Een vriend van me, werkzaam bij de Gemeente Den Haag, zag kans een kelder te huren van de Gemeente Den Haag en dat werd het clubhuis. Het was tevens ook de start van die club. De doelstelling was om het werpen met hengels te leren, het vissen te promoten, maar ook het binden van kunstvliegen en het vliegvissen ruim aandacht te geven. De club was er voor iedereen, dus ook voor karpervissers.

Het ging voorspoedig want er is en tijd geweest dat er een leden bestand was van circa 240 mensen, dat is geen fabel want ik liet de convocaties drukken. Het merendeel van de leden waren vliegvissers en bonden ook hun kunstvliegen zelf.

Net zoals destijds en nu nog, was men behoorlijk fanatiek en werd het mogelijke gelezen over het vliegbinden en waren de leden belust op noviteiten en nieuwtjes. Voor het vliegbinden werden stukken huid van dieren verzameld waarvan het bont geknipt werd dat in een oude koffiemolen in dubbing veranderde. Het malen van bont is dus al meer dan 30 jaar oud, maar wordt nu als iets nieuws voorgeschoteld. Het wiel wordt wel vaker opnieuw uitgevonden, dat komt dus meer voor.

Hazenbont favoriet

Zoals gezegd er zijn van verschillende bontsoorten zeer bruikbare dubbing te maken met behulp van een oude elektrische koffiemolen. Of die nog te koop zijn is de vraag, maar op een rommelmarkt zijn ze stellig nog te koop voor een paar Euro’s. Bont wordt schaars, maar daar kan je op zo’n zelfde markt wel aankomen. Daar worden ook bontmutsen en jassen aangebonden.

Bont dat er uitspringt is dat van een haas en daar kan je met een beetje moeite best nog wel aankomen. Een vacht van een haas heeft verschillende kleuren haar. De rugkant heeft dik grijsbruin haar en dat is bij vliegbinders heel in trek. Hoewel het masker dus het vel dat om de kop zit, nog meer in trek is. Meestal zitten daar de oren nog aan. Die maskers zijn verkrijgbaar in de winkel dat vliegbindmateriaal verkoop.

De flanken van een haas zijn beige en de buikzijde is bijna wit, het haar is ook dunner en zachter. Het bont van een haas is van nature vettig mits het niet geverfd wordt. Je kan dat goed zien als een haas in het water duikt om een sloot over te steken, aan de overzijde schudt hij het vocht uit zijn vacht en is hij weer zo goed als droog.

Met een goedkope tondeuse of een schaar kan je het haar van een huidstuk scheren of knippen. Daarna kan je het malen in de koffie molen tot dubbing. Je kan het bruine haar van de rug kant scheiden van het beige bont dat je van de flanken scheert.

Het haar van het masker heeft nog fijne haar en is bijzonder geschikt voor kleine vliegen waarmee je op forel en vlagzalm kan vissen. Je kan het mixen met fijn geknipt Light Brite waardoor het weer een speciaal effect krijgt. Het is zelfs mogelijk om van hazenbont een hackleloze vlieg te binden. Als je een vlieg bindt met een body van hazenbont en je vet die nog eens in, drijft de vlieg uitstekend.

Verschilende kleuren bont

In deze bijdrage is een aantal foto afgebeeld van kunstliegen die een body hebben van hazenbont. Hieronder zie je een oude bekende, de Pinkytail, waarmee ik een Winde ving van 50 cm. Overigens kan met deze vlieg ook heel vlagzalm en forel vangen. Om die flymph dieper te vissen is het wel noodzakelijk op op de haak steel een verzwaring aan te brengen alvorens je de body bind.

Pinky Tail, de rode kop geeft aandat het om een verzwaard type gaat

Je kan met het bont verschillende combinaties binden een lichte body een een donkere thorax, zoals op de foto van de Sparkle wing nimf is te zien. Met deze nimf heb ik in de goede tijd heel veel grote voorns gevangen en met het verzwaarde type forellen.

Grey and Hare


Materiaal

Haak : Gamkatzu F-15 nummer 14

Binddraad : bruin 8/0

Staart : Pardo fibers

Ribbing : ovaal zilvertinsel

Body : hazenbont van de rugkant

Hackle : kleine Grizzle hackle


Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng het naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in en een stuk tinsel. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu de hackle op en wikkel die achter het haakoog in en zet de punt daar vast. Maak twee afbindknopen en lak die af.

Ginger Hare


Materiaal

Haak : Gamkatzu F-15 nummer 14

Binddraad : bruin 8/0

Staart : fibers uit de borstveer van een goudfazant

Ribbing : ovaal goudtinsel

Body : beige hazenbont van de flank

Hackle : kleine Ginger hackle


Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng het naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in en een stuk tinsel. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu de hackle op en wikkel die achter het haakoog in en zet de punt daar vast. Maak twee afbindknopen en lak die af.

Beide droge vlieg en de nimf zijn simpel maar wel heel effectief


Hare Cloëon


Materiaal

Haak : Gamkatzu F-18 nummer 12

Binddraad : bruin 8/0

Staart : uit de top van een grijze struisvogelveer

Ribbing : dun koper draad 0,4 mm

Body : licht beige hazenbont van de flank nabij de flank


Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng het naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in, een licht bruine Biot van een kalkoenenveer en een stuk koperdraad. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Leg over de body de biot en zet dat met de binddraad vast. Rib dan de body met het koperdraad en zet dat ook met de binddraad vast. Bind nu twee donkerbruine biots in.

Maak een lus en breng daarin hazenbont van de rugkant, draai de lus ineen en bind de thorax. Leg over de thorax de twee en zet die achter het haakoog vast. Verwijder het geen dat niet nodig is en twee afbindknopen en lak die af. Lak met nagellak de thorax.