Mogelijkheden met Fish skin

Er heeft al eerder een artikel op de site gestaan over Fish skin, een natuurlijk materiaal dat identieke toepassingsmogelijkheden heeft als foliemateriaal van kunststof.

 

Fish skin is echter een natuurproduct en zoals uit de benaming aangeeft, huid van een vis.

Die huid is vliesdun en wordt zacht en soepel als het nat is. Het is verstandig om een strip voor het inbinden nat te maken met wat speeksel. Geknipt uit de dunne kant van de huid, is die dan minder kwetsbaar. Een strip, geknipt uit de rugkant van het materiaal, is dikker en ook sterker. Fish skin is leverbaar in verschillende kleuren, en heeft een iriserende eigenschap, zoals op de foto te zien is. Rechts op de foto is een huid afgebeeld van een inktvis, dat is heel mooi voor de vleugels van Muddlers.

Palinghuid was een sensatie als uitbreiding van het assortiment vliegbindmateriaal. Daarvan worden schitterende garnaalimitaties gebonden door Jan Reniers.

Paling is echter een beschermde vis en de huiden zullen op den duur dan ook heel moeilijk verkrijgbaar worden. Daarom is de Fish skin een uitstekend alternatief.

Het Fish skin is schitterend en geschikt voor onderdelen voor kleinere kunstvliegen omdat het zich gemakkelijk laat inbinden. Het materiaal valt goed op in het water als het is ingebonden en dat schijnt te werken.


Fish skin - gekleurd.JPG Inkt fish.JPG

Fish skin Huid van een inktvis

Ik ben heel enthousiast over dit materiaal, omdat er mogelijkheden zijn om er onderdelen voor kunstvliegen van te binden. Voorbeelden noemen?

Het dekschild(en) voor een imitatie van een vlokreeft of garnaal. Een schitterende imitatie voor het vissen op zeeforel die niet te overtreffen is.

Een stripje skin met een parelmoerglans aan de haak is heel fraai voor het vissen op geep.

Van de lichtbruine en gele skin zijn heel mooie dakjes te maken van nimfen.

Het leent zich ook bijzonder goed voor vleugels van natte vliegen, zoals een nat te vissen Sedge.

Er kunnen ook vleugels van worden gemaakt voor kleine streamers en muddlers.

De witte Fish skin, met parelmoer glans, is met een watervaste viltstift te kleuren. Daardoor worden de mogelijkheden nog vergroot. Dit zijn er nog maar enkele voorbeelden, want er zullen er ongetwijfeld veel meer zijn. Ritt-Mailing levert Fish skin aan verschillende winkeliers waar je het kunt kopen.


Hier zijn enkele bindpatronen afgebeeld die een onderdeel hebben van dit materiaal.


FS wing.jpgfish skin vlokreeft.JPG

Str.18 Fish skin muddler.TIFgarnaal.jpg