Polar Pony hair,

Binnenkort is het weer zover, dan nemen velen van ons de streamerhengel ter hand om snoek te gaan vangen. In een polder, een kanaal of het grote water.

 

De laatste jaren is het kenmerkend dat er steeds meer met grote streamers gevist wordt. Terecht, want een flinke snoek gaat een streamer van 20 cm beslist niet uit weg. Dat wordt steeds maar weer opnieuw bewezen.

 

Meestal wordt er eind augustus en in september al begonnen met binden van zulke grote vliegen. Voor de vleugel gebruiken we het liefst haar dat zacht is en kan bewegen in het water. Dit is bevorderlijk voor de actie van een streamer.

 

Meestal worden synthetische, lange fibers ingebonden die gecombineerd worden met natuurlijk haar. Een prima combinatie, hoewel synthetische vezels maar heel weinig vocht opneemt, waardoor het afzinken van de vlieg lastig is. Dat heb je niet met natuurlijk haar omdat dit veel langer vocht vasthoud.

 

Overigens, vergeet nooit je streamer doos of etui na een visdag open te bewaren, zodat je streamers kunnen drogen. Dat voorkomt dat de haken niet zo snel gaan roesten.

 

Voor wie streamers van formaat wil gaan binden wil gaan binden heb ik goed nieuws!

 

Sinds enige tijd is Traditional Hengelsport in Utrecht de exclusieve verdeler van het Polar Pony haar dat uit IJsland komt. Het kan zijn dat je dat al gebruikt en kent, want de Amerikaan Steve Silverio introduceerde dit materiaal op de Fly Fair.

P1020206 copy.jpg

 

Polar Pony haar is enorm lang, tot wel 35cm, en heeft een prachtige natuurlijke glans. Het lijkt wat op haar van ijsbeer, ook enigszins transparant als het nat wordt. Gezien de lengte is ideaal voor het binden van extra grote streamers en… bindpatronen van vliegen voor het vissen in zoutwater. Traditional hengelsport heeft dit haar in negen kleuren (zie de foto):


Chartreuse, Light Blue, Black, Light Green, Yellow, Orange, Red, White, Pink.