Rub-A-Dub

Op het laatste vliegbindevenement in Gorinchem demonstreerde Theo Bakelaar met het bovengenoemde nieuwe materiaal, dat Doug Swisher enige tijd op de markt heeft gebracht. Rub-a-Dub is een dubbing waarin stukjes dun rubber vermengd is. Het is in tien kleuren te koop bij Kaj’s Flyfishing in Tilburg. Deze dubbing is zowel in een grove als in een fijne soort leverbaar.

materiaal 1

Aanvankelijk was ik was sceptisch over dit materiaal, omdat het nogal grof leek. Het leek er op p dat het alleen geschikt was voor grotere vliegen, zoals steenvliegen en streamers. Dat veranderde al gauw toen ik met dit materiaal ging experimenteren. Juist met het grovere materiaal blijkt dat Zoals op de foto te zien is, worden bij de Sedge nimf de poten door de stukje rubber fraai geïmiteerd.

sedge nimf copy

Voor de vleugel van de in Matuka stijl gebonden streamer is Peacock dubbing in een lus van blauw koperdraad geplaatst die dan weer op rood vossenhaar gelegd dat zich op de haaksteel bevindt en voor de staart is ingebonden. Aan de onderkant van de haak is over de lengte van de haaksteel een dubbingdraad met Spectra Flash dubbing gelegd.

Zowel de lus van blauw koperdraad als de dubbing draad is met zilvertinsel vastgezet. Het zal duidelijk zijn dat dit slechts enkele voorbeelden. Rub-a-Dub is beslist een aanrader dat veel meer mogelijkheden biedt.

black bug copy

streamer copy