Vliegen van “Snowshoe Rabbit’s Foot”

Ik ben altijd een liefhebber van praktische vliegen geweest. Vliegen zijn tenslotte primair bedoeld om mee te vissen. Daarom moeten ze naar mijn bescheiden mening gemakkelijk te binden zijn, stevigheid hebben en liefst niet gemaakt zijn van kostbare materialen. Patroontjes die hieraan voldoen kunnen we in voldoende mate binden om altijd bevoorraad te zijn, zodat we ons bijvoorbeeld geen zorgen hoeven te maken als we er eens eentje verspelen aan een overhangende tak (waar altijd de joekels net onder liggen te wachten op een smakelijke hap).

 

Daarnaast stel ik aan droge vliegen nog een drietal eisen, namelijk dat hun profiel laag in de waterspiegel ligt, dat ze een beetje ruig te binden zijn (zodat het patroontje minuscule luchtbelletjes vasthoudt - hetgeen absoluut de vangkracht verhoogt!) en goed zichtbaar zijn.

Jaren geleden kwam ik via het ruilen van vliegen op het spoor van de Usual, een in de USA vrij algemene en bekende vlieg. Het materiaal waarvan de (gehele!) vlieg gemaakt was intrigeerde me en met wat heen en weer ‘gemail’ en geschrijf kwam ik in het bezit van wat pootjes van de Snowshoe Rabbit.

Ik vond het direct prachtig spul: veel steviger dan bijvoorbeeld CdC, iets doorschijnend en lekker ruig. Sindsdien heb ik veel gevist met vliegen waarin het haar van de poten (zie onder) verwerkt is en een aantal eigen variaties gemaakt.

Een leuk aspect van dit materiaal is overigens – net als dat bij CdC het geval is - dat het spul zelf centraal staat. Iedereen heeft dus bijvoorbeeld eigen versies van de Usual. Via o.m. internet-flyswaps heb ik inmiddels een hele collectie van allerlei variaties bijeen gesprokkeld. Waar ik maar mee wil zeggen dat de onderstaande bindpatroontjes vooral als een richtlijn voor de geïnteresseerde binder bedoeld zijn en volop ruimte voor experimenteren bieden.

Snowshoe Rabbit’s Foot (voor het gemak verder aangeduid met SRF) komt van de poten van het gelijknamige Noord-Amerikaanse haas (Lepus americanus). Het dier komt algemeen voor in Alaska, Canada en het uiterste noorden van de USA en wordt ook wel “Varying Hare” genoemd – naar de kenmerkende wisseling van de kleur.

De populatie van deze dieren is aan periodieke schommelingen onderhevig: eens in de zes à zeven jaar bereikt de populatie zijn top, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden.In de zomer is het dier wildkleurig, ’s winters neemt de vacht ter camouflage een witte kleur aan.

Om zich tegen de koude en natte toendrabodem te beschermen (zijn poten zouden bevriezen indien ze tot op de huid nat konden worden) groeit het haar op de voeten ineen tot een dichte, waterafstotende vacht. Onderwol en dekharen zijn daarbij in elkaar gekringeld. Bij de achterpoten is dit meer het geval dan bij de voorvoetjes, die natuurlijk ook kleiner zijn. Vooral het haar dat zich onderaan de achtervoeten bevind is voor de vliegbinder van belang. De haren van de poten vormen een prima bindmateriaal voor droge vliegen. Het materiaal is doorschijnend, dicht, enigszins waterafstotend en laat zich prima inbinden zonder een “bulky” ondergrond. Daarnaast geeft kronkelige haar een mooie "appearance" aan vleugeltjes e.d. Het voordeel van SRF boven bijvoorbeeld CDC is dat de fibers aanmerkelijk sterker zijn en de vlieg gewoon behandeld kan worden met olie of vet om het drijfvermogen te herstellen.

De natuurlijke kleuren van SRF zijn vuilwit, crème, lichtbruin en grijs. SRF wordt ook geverfd in de gangbare bindkleuren aangeboden. Men kan de gedroogde “hazenvoetjes” los kopen.

Verwerk het materiaal door (dicht op de huid) een bosje af te knippen. Vervolgens met je vingers of een fijn kammetje de korte onderwol eruit halen door het bosje bij de punten stevig vast te houden en de kam of vingers naar onderen te bewegen (onderwol bewaren voor dubbing). Hierna inbinden – zonder de punten van het haar gelijk te maken met een hairstacker (lukt toch niet en geeft een raar effect). De onderwol kan, gezien de stugheid, het best in een dubbinglus verwerkt worden.

The usual

De “moeder” van alle vliegen met SRF. Het verhaal gaat dat de uitvinder van deze vlieg (Fran Better) aan de waterkant goed stond te vangen met een onbekend vliegje. Op de vraag waarmee hij viste kreeg men als antwoord “oh …with the usual!” Later besloot hij de vlieg dan ook maar zo te noemen.

Het mooie van deze vlieg is dat de ongeverfde onderwol de kleur van het binddraad door laat schemeren. Gekleurd binddraad kan dan ook mooie effecten opleveren. In Amerika is rood binddraad een topper.

Haak : Standaard haak voor droge vliegen in de maten 12 – 20

Staart : SRF-fibers

Body : Onderwol van SRF-poot – gesponnen in een dubbinglus

Vleugel : SRF – ingebonden in Comparadun-stijl

 

 

The usual # (variant)

 

Een eigen variatie op The Usual. Bedoeld als imitatie van May fly Duns. Ik heb er veel succes mee gehad.

Haak : Standaard haak voor droge vliegen in de maten 12 – 20

Staart : Coq de Leon – fibers

Body : Beaver-belly

Thorax : 3 tot 6 pauwenfibers – gebruikt om de vleugel te delen

Vleugel : SRF – ingebonden in Comparadun-stijl

 

Snowshoe Midge Emerger

Een imitatie van een muggenpopje. Wordt in de oppervlakte gevist, alleen de vleugel en thorax licht invetten.

Haak : TMC 2487 of 2487G in de maten 14 – 18

Staart : Sparkle Flash – pearl

Body : Flexifloss – kleur naar keuze, over pauwenfibers

of dubbingmix van squirrel & deerhair

Vleugel : SRF – naar voren ingebonden

 

 

Snow shoe emerger

Haak : Standaard haak voor droge vliegen in de maten 10 – 18

Staart : Kort bosje SRF-fibers

Body : Dubbingmix van squirrel & deerhair

Vleugel : Steeds een toefje SRF –plat over het lijfje ingebonden, gevolgd door wat dubbing

Pootjes : Twee Peccary haren

 

Dit zijn zomaar wat bindpatroontjes. Kies vooral je eigen kleuren. Natuurlijk zijn er nog vele eigen variaties mogelijk.

Veel plezier met binden!

© Hans van der Stroom 2010