Staafjes foam

Een foamstaafje, kan je uit een blok Plastazote boren dat je uitstekend kan gebruiken om onderdelen van kunstvliegen van te binden.


Op de foto is een foam staafje gehalveerd en van beide delen zijn de dekschildjes  gemaakt van de emerger op de foto. Door het foam is het drijfvermogen aanzienlijk verbeterd. Dat zou nog beter zijnals de body van de vlieg ook nog eens van een foamstrip gemaakt zou zijn. Door licht blauwe toef Antron voor de vleugel is de vlieg heel goed te zien als je die in de stroom vist.Voor het dekschild van de drijvende pupan op de volgende foto is een gehalveerde  foamstrip ingebonden.

Als eerste is op de haaksteel een hackle, dun nylon van 10/00 mm ingebonden en daarna pas een groene, gehalveerd staafje foam over ingebonden.

Van een foamstrip is de body gebonden. Hieromheen bindt je dan de hackle. Over de body komt de gehalveerde foamstrip te liggen die dan met nylon wikkelingen wordt vastgezet.

Sedge pupan

Op de volgende foto zie je een voorbeeld van een Green sedge pupa. Eerst wordt er weer een stuk nylon ingebonden gevolgd door een gehalveerde groene foamstrip voor het maken van de body. Van een groen Crepla foamstrip bind je de body tot achter het haakoog.

Dan leg je de gehalveerde foamstaaf over de body waarna je die met het nylon vastzet. Uit Fly wing II van Tiemco heb ik de vleugel vorm geknipt en die vastgezet achter het haakoog . Een bruine struisfiber  bind je eerst enkele slagen in voor de thoraximitatie, dan zet je enkele geknoopt fazanten op en maak je de thorax af met de rest van de struisfiber.

Al eerder heeft er op de site een bindpatroon gestaan van een bibio met een extended body van een dun en zwart foamstaafje .

Hoe maakt je nu foam staafjes?

Dat gaat vrij simpel, met behulp van een printboormachientje. Die gebruiken  knutselaars in elektronica om gaatjes te boren in hun printplaat. Zo’n boormachientje kan je kopen in een zaak waar ze elektronica onderdelen verkopen of bij www. Conrad.nl.

De volgende stap is maken van een boortje, maar ook dat is niet moeilijk. In een winkel voor modelbouw is messingbuis te koop waarvan je dat maakt. Je zaagt  er een stuk af en aan het uiteinde slijp of vijl je een scherpe kant. Als je wilt kan je messing buis kopen met een verschillende diameter. Het kan zijn dat dit dan niet in het boormachientje past, maar de koop je bij het buis een stuk dun massief messing dat er in het buisje past. Met tin kan je dat vast solderen.Het lijkt misschien veel werk maar dat valt echt mee.

Met het buisje kan je zulke dunne foamstaafjes uit een blok Plastazote boren.

Op de foto is het moordmachinetje afgebeeld. Je ziet dat het uiteinde van het buisje  iets naar buiten is gewerkt, daardoor boort het beter door het foam. Dat naar buiten velzen lukt  met de achterkant van een vijl in het buisje te steken en het te draaien. Je ziet twee stukken Plastazote. Die blokken kan je bestellen bij FDFDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken... Zoals blijkt zij er al verschillende staafjes uit de twee blokken geboord.

Staafjes foam

Het gebruik van staafjes is niet nieuw.  Het Amerikaanse bedrijf Orvis had destijds ook al staafjes in hun assortiment,  maar die waren alleen in de kleur grijs verkrijgbaar.

Grijs is allen een beetje eenzijdig, waardoor er weinig variatiemogelijkheden was. Plastazote wordt geleverd in de kleuren zwart, licht groen blauw/groen , rood en rosé. Helaas is de kleur bruin in niet leverbaar maar met een watervaste viltstift kan je de staafje bruin kleuren.

Dunne en dikkere staafjes kan je voor interessante onderdelen van kunstvliegen gebruiken. Er zijn vast meer toepassingsmogelijkheden met foamstaafjes.