De Beste Hengel

hengel samenstellingVeel winkeliers zeggen dat hun hengels die zij verkopen en waarvan zij de vertegenwoordiging hebben, de beste zijn. Logisch want zij zullen niet zeggen dat er betere bestaan van een ander merk. Dat druist immers tegen alles in. Of hun advies objectief is, is de vraag.

 

Mogelijk dat een winkelier heel graag een ander merk in zijn assortiment wil, maar dat hij er gewoon niet aan kan komen omdat het afgeschermd wordt door een collega die de vertegenwoordiging van dat product heeft. Maar al te vaak beweren ze dan dat zo’n merk niets vinden, het is veel te duur, of bestempelen het als een minder product. Dat kan afgunst zijn, ik heb het al vaker gehoord en meegemaakt.

 

Bij een aankoop van een hengel zou het dus kunnen dat je door een mening van een winkelier beïnvloedt wordt, omdat hij zijn merk hengels wilt verkopen. Er zijn lieden die pretenderen het te weten, ze hebben andere merken wel verkocht maar vonden dat minder dan wat ze nu leveren. Het lijkt er soms ook op dat ze het weten omdat ze een of ander werpcertificaat hebben gehaald. Ze beleren graag, vooral als ze een iemand met ervaring betrappen op een werp fout. Vaak blijkt echter dat ze zelf ook fouten maken, wie niet?

 

Bij de keuze van een hengel kan je beïnvloedt worden door een vismaat of collega vliegvissers omdat ze zweren bij hengels van een bepaald duur merk. Als dat er niet op staat deugt het vaak niet. Het blijkt dat er vliegvissers zijn die alleen maar op een merk af gaan omdat daar dat logo op staat. Ze hebben ook van anderen gehoord dat zij daar goede ervaringen mee hebben.

 

Er is kwaliteitsverschil dat staat vast. Er zijn hengels van bekende merken die uitstekend zijn, maar kosten dan ook het nodige. Hengels van een duur merk zijn doorgaans stabiel in kwaliteit, het onderlinge verschil is er niet of nauwelijks en er zitten geen mindere hengels tussen. Een goede hengel kiezen van een onbekend merk, uit een goedkopere serie  kan moeilijk zijn.

 

Je kunt wel een uitstekende exemplaar treffen. Nu wil ik beslist niet pretenderen dat een hengel altijd duur moet zijn, zeker niet. Het is een beetje vergelijkbaar met fotograferen; met een spiegel reflexcamera die duur is maak je nu eenmaal betere foto’s dan met een camera van honderd euro. Alle waarden naar zijn geld. Overweeg daarom goed wat je wilt.

 

Een goede hengel is een rijk bezit. Ik bedoel dan niet één waarmee je het werpen wil leren. Nee, ik heb het over de aanschaf van een hengel, waar je mee wilt gaan vissen hier of in het buitenland, als je ervaring hebt opgedaan.

 

De keuze kan lastig zijn

Al met al, maakt het de keuze van een hengel er niet gemakkelijker op, zeker als je niet zo lang bezig bent met werpen en vliegvissen. Een advies van iemand die geen belang heeft in je aankoop kan heel nuttig zijn, dus een mening van een onafhankelijke derde, die geen belang heeft bij je aankoop. Je wilt uiteindelijk het beste voor je geld, vooral als het gaat om een vliegenhengel die het nodige kost, bedenk dat je je geld maar eenmaal kan uitgeven.

 

Als je precies weet wat je wilt hebben is dat een heel groot voordeel. Je kunt die keuze baseren op ervaring die je hebt opgedaan. Om die op te doen kost tijd, bovendien moet ook de gelegenheid hebben om je die eigen te maken. Je kunt daarvoor lid worden van een club waar regelmatig werpinstructies worden gegeven.

 

Daar heb je de gelegenheid om met verschillende hengels te werpen van anderen leden, zodat je zelf het verschil kunt vaststellen. Om af te gaan op de mening van een instructeur die belangen heeft bij een bepaald merk kan ook weer subjectief zijn.

 

Je kunt een hengel het beste beoordelen als die opgetuigd is en er mee kan werpen. Ik ben altijdverbaasd als iemand in de winkel een hengel beet pakt, er mee staat te zwaaien en vervolgens zegt; ‘Een goede hengel is dat, het is een mooie stok’.

 

Het is ongeveer hetzelfde als iemand de showroom in gaat van een autodealer, naar een wagen wijst en vervolgens zegt mooie auto die rijdt lekker. Die dealer laat je altijd een proefrit maken anders kan je auto immers niet beoordelen.

 

Eigenlijk is dat met de aankoop van een vliegenlijn net zo, je moet er eigenlijk mee kunnen werpen want de lijn moet ook op de hengel passen. Het kan zijn dat een hengel veel beter werpt met een andere lijn, een nummer zwaarder uit de serie. Je zou dat proef ondervindelijk kunnen vaststellen, hoewel je daar wel mee moet oppassen dat je de hengel niet over belast.

 

Ik vraag me af of instructeurs met veel ervaring, objectief zijn. Ze worden gesponsord en werpen met hengels die ter beschikking zijn gesteld door importeurs, ze propageren het merk waarmee ze werpen. De kans bestaat dat ze een subjectief advies zullen afgeven over een aankoop van een hengel.

 

Om te beoordelen of een hengel beter werpt met een zwaardere lijn heb je ervaring nodig. Ik meen de ervaring te bezitten om vast te stellen of een lijn een hengel past. Hoe ik aan de wijsheid kom?

 

Zoals ik al zei was ik in 1964 lid van de Castingclub ’s-Gravenhage. Als ik even de kans kreeg wierp ik met hengels van leden, hengels van holglas, splitcane en later van carbon dat populair werd. Daarvan heb ik veel geleerd en ervaring opgedaan.

 

In de vijftigjaar dat ik vliegvis heb ik met vliegenhengels geworpen van verschillende merken voor verschillende lijntypen. Van grote merken, heel dure maar ook goedkopere hengels. Ook heb ik proeven gedaan met vliegenlijnen om te zien of er onderling gewichtsverschil bestaat. Het bleek dat sommige lijnen een onderlinge afwijking hadden van 10%. Als je bedenkt dat 1 gram al van grote invloed is op het werpen, is 10% een heel groot verschil.

 

Met hengels is het al net zo, het verschil is eveneens groot. Ik heb hengels gehad van een heel bekend Engels merk, die € 1400, - koste. Deze kwam uit een serie die verkocht werd op de Amerikaanse markt. De hengel had een enorme topactie, daarom heb ik die weer gauw verkocht. Door die top-actie golfde de lijn abnormaal veel, dat was niet bepaald naar maar mijn zin. Neem daarom geen hengel met een uitgesproken topactie maar een waarbij het buigverloop over de hengel is verdeeld, één die meer een parabolische actie heeft.

 

Hoe ging het vroeger

Jaren geleden maakten we onze vliegenhengels zelf, van een blank van holglas. Later van delen Carbon; dat uit een butt stuk en een top bestond. Een holglas blank, meestal van het merk Fanwick, bestond uit één stuk. Daar bouwde je dan een hengel van, met de nadruk op bouwen, want je moest die blank op ‘actie’ maken. Dat hield in dat er een stuk van de top werd afgezaagd en het onderstuk verlengd werd met een stuk holglas, dat beïnvloede de werpeigenschapen.

 

Daarna moest je de blank doorzagen (delen) waarna op het onderstuk (de butt) en de top en werd er een bus of pensluiting aangebracht. Nu koopt men vier delen carbon waarop de ogen, een handvat en een reelhouder wordt gemonteerd, met de nadruk op monteren. Je kunt er niet meer aan doen want de actie is al door de fabrikant bepaald, in het gunstige geval zijn blanks  gemaakt volgens opgave van de besteller.

 

De kennis voor het bouwen van een hengel namen we toen over van Wout van Rijmenam die beroepshalve bij de hengelsport was betrokken en gemakkelijk aan materiaal kwam. Hij had die kennis in de praktijk opgedaan, bovendien was hij op verschillende casting nummers wereldkampioen waardoor hij veel ervaring had opgedaan met vliegenhengels. Wout kocht acht Fenwick blanks, bouwde daar hengels van die hij dan teste in het Wetsbroekpark, waar de Castingclub een oefenterrein had. Hengels die goed waren hield hij zelf, de overige verkocht hij dan voor een ‘prikkie’ aan leden die geïnteresseerd waren. Wij konden er van profiteren als we dat wilde.

 

Destijds was het splitcane ook populair, maar een hengel van een bekend Engels- of Amerikaans merk koste ook het nodige. Ik heb jaren gelden bij een atelier in Engeland splitcane blanks gekocht die ze volgens mijn opgave maakte en afbouwde. Veel hengels heb ik  naar Duitsland geleverd.

 

wout casting

Clubkampioenschappen Castingclub ‘s Gravenhage.

Eenhandig afstand met een schietkoplijn en nylon volglijn, op de foto werd 72 meter geworpen! Een meetlat werd op het water gelegd en met een boot de afstand gemeten en gecontroleerd.

 

Door te vragen, lezen en te luisteren kwamen we aan die kennis om een hengel te bouwen. We moesten wel, want in 1965 hadden we het geld niet om een hengel te kopen. Bovendien wilde ook nog wat goeds. Later ging dat wat gemakkelijker en kochten we hengels.

 

Dat een goede vliegenhengel niet altijd de hoofdprijs moet kosten bleek wel toen ik een aantal standaard hengels in een betaalbare klasse testte die door verschillende groothandelaren ter beschikking waren gesteld. De werpeigenschappen van sommige hengels waren soms heel goed. Ik was soms verrast over de goede kwaliteit en werpeigenschappen van sommige.

 

Helaas moet ik in gebreke blijven over informatie of er nog hengels zelf worden gemaakt. Ik weet wel dat er nog winkels zijn waar blanks te koop zijn. Bedenk dat als je een carbon blank koopt dat je wel weer afhankelijk bent van het advies van de winkelier, je moet afwachten of een hengel ook wat wordt. Het ligt anders als je een nummer weet wat er op een blank staat, die zou je die kunnen bestellen.

 

Er is in Utrecht een winkelier die zelf hengels bouwt. Met een eigenbouw hengel heb ik geworpen en de kwaliteit en werpeigenschappen deed beslist niet onder voor die van een bekend topmerk uit Amerika.

 

Ik kocht eens een onbekende carbonblank uit een restpartij bij Rien Rothfusz in Delft. Niemand wist wat het voor merk het was en waar die blank vandaan kwam. Hij leverde die voor een belachelijke prijs van fl.100,00 inclusief kurken. Daarvan had ik een hengel gebouwd in een heel simpele uitvoering.

 

Het bleek echter dat de werpeigenschappen zo goed waren dat ik de hengel opnieuw heb gebouwd, maar dan in een luxere en betere uitvoering. Daarmee vis ik nog graag, het is een van mijn beste hengels. Daarentegen maakte ik eens lang geleden van een blank een vliegenhengel, de blank was van een zeer bekend Amerikaans merk. Het resultaat was een grote droefheid en teleurstelling, ook dat komt voor. Dus goedkoop is niet altijd duurkoop.

 

Dit verhaal is natuurlijk geen reden om een winkelier te wantrouwen, want hij wil dat je als tevreden klant de deur uitgaat en terug komt, bedenk dat goed.

 

Mijn mening is dat een vliegenhengel vrouwelijk is,  een vergelijkbaar karakter heeft, daarom is de keuze persoonlijk; de een ligt je beter dan de ander. Vergelijk en overweeg je keuze, bedenk dat je het geld maar een keer kan uitgeven.