Mogelijkheden met foammateriaal

In het verleden is vaak gesuggereerd dat Amerika het Mekka is van het vliegbinden, maar ik denk dat dit toch wat overdreven is. Toen ik er een paar jaar geleden was heb ik daar bedrijven bezocht waar enorm veel materiaal te koop werd aangeboden, zoveel dat ik me afvroeg aan wie ze dat moesten slijten.

 

De eendagsvlieg op de foto: Pale Morning dun

 

 Wat opviel was dat er ook een enorme hoeveelheid kunstvliegen die te koop werden aangebonden van verschillende typen. In kleinere winkels zag ik eveneens een heel grote bench met vakjes waarin kunstvliegen zaten. Het bleek dat het accent op kant-en-klaar vliegen lag. Destijds had ik een gids die heel vaak in Amerika kwam en nog vaak op beurzen is te vinden, hij heeft me dat laten zien. Natuurlijk heb je in dat enorme land vliegbinders die heel inventief zijn en goed heel kunnen binden.

Amerikanen hebben echter weinig tijd want vaak ze hebben twee banen zodat ze hun kunstvliegen kopen. Het Amerikaanse bedrijf Spirit River ( http/:www.spiritriver.com) heeft zich gespecialiseerd in het leveren van verschillende kunstvliegen. Ze hebben een groot assortiment vliegbindmateriaal, maar de leverantie van kunstvliegen is toch het belangrijkste.

Dat wordt pas goed duidelijk als je hun catalogus bekijkt. Die van andere bedrijven in Europa beginnen  met hengels en ergens achterin staan kunstvliegen, gevolgd door het bindmateriaal. Zo heeft elk bedrif zijn prioriteit.

Ondanks dat er veel noviteiten uit de USA komen, blijkt dat sommige bindtechnieken onbekend zijn, logisch want je kunt niet verwachten dat ze alles weten. Sinds een aantal jaren zijn ze ook bezig met kunstvliegen te bedenken die met foam worden gebonden. Ik volg dat op de voet omdat het me interesseert.

Zoals bekend experimenteer ik al weer wat jaren met foam. Je kunt er namelijk dingen mee doen die je met ander materiaal niet kan doen. Daarmee zijn kunstvliegen te binden die niet zinken, vliegen waarmee in snel stromend water gevist kan worden en goed zijn te zien, of vliegen met foam die langzaam zinken.

In de loop der jaren heb ik een techniek ontwikkeld voor het binden van kunstvliegen met een extended body en niet kantelen. Ze drijven dus in de goede stand en zijn afgestemd op praktisch gebruik, dus geen showvliegen. Dat is direct onderkend in de USA en het bleek ook voor hen wat nieuws te zijn. Dat was dan ook de reden dat het verzoek is gekomen om een aantal typen te binden die interessant zijn voor de Amerikaanse markt.

Blue Winged Olive met een extended body gebonden op haak 16

Pale Morning dun met een extended body gebonden op haak 18

Het zijn de Blue Winged Olive en de Pale Morning dun, droge vliegen met een extended body van foam.

Sorry, maar daar ben ik wel trots op want die jongens daar zitten echt niet op een polderjongen te wachten die droge en andere vliegen bindt die anders zijn dan gewoon.

Binnenkort worden deze vliegen opgenomen in de catalogus van Spirit River en te koop aan geboden aan vliegvisser in de USA.