Het begrip soft-hackle vlieg is nog niet zo heel oud, daarentegen is het begrip spider al langer bekend. Ik moet bekennen dat we de vorm Soft-hackle vlieg eigenlijk ook al kennen want een Orange en Partridge kan tussen soft-hackle worden opgeborgen zonder dat hij daartussen opvalt. Deze voortreffelijke vlieg is een natte vlieg.

 

Het verschil, bindtechnisch gezien, is niet zo groot. Bij sommige bindpatronen soms groot genoeg om de naam van b.v. Soft-hackle vlieg enig geweld aan te doen.  Hierbij zal ik de praktisch verschillen eens aangeven.

 

Voor een Spider wordt er een korte, lichte haak gebruikt. Daar wordt een korte, vaak dikke body op gebonden en de haak wordt voorzien van een relatieve lange hackle. Al eerder is er op FFinfo een artikel geplaatst waar de theoretisch bindverhoudingen in beeld zijn aangegeven. Een Spider hangt in het wateroppervlak en drijft op zijn hackle met de haakbocht wijzend naar onderen.

 

Een Soft-hackle vlieg bind men op een haak die 1x tot 2x lang is, sommige typen worden zelfs op langstelige haken gebonden. Omdat de steellengte langer is, kan je een langere body inbinden. Het is mogelijk om een korte staart in te binden, om het drijfvermogen te stabiliseren en te bevorderen,

 

Soft-hackle vliegen kan je nat vissen of in de waterspiegel. Het eerste ligt meer voor de hand omdat een gebruikte hackle vaak meer web heeft, en dat neemt sneller water op zoals bekend. 

 

Wil je zo’n vlieg in de waterspiegel vissen, zorg er dan voor dat je een bodymateriaal inbindt dat een hoog drijvende eigenschap heeft. In ieder geval moet er een goed drijfmiddel worden gebruikt. De vlieg zal vaak schuin in het water hangen, dus met de haakbocht naar beneden wijzend. Lang geleden heb ik een vlieg bedacht die het goed deed bij het vissen op vlagzalm

 

Grayling bug

 

Het patroontje van de vlieg is vrij eenvoudig.

 

Grayling bug

 Materiaal

Haak: Langstelig  - b.v. TMC 5230 Nr. 14 of 12

Binddraad: bruin 8/0

Ribbing: zwarte floss

Body: roestbruine dubbing (b.v. SLF 36)

Hackle: patrijshackle

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateri-aal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast.

 

Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel die  achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Vlagzalm voor Spiders

 

(De vlekken op de foto zijn vliegende Sedges )