Een goede gids… is goud waard!

Wie de Glomma in Noorwegen niet kent, of de rivier voor het eerst ziet, zal zich afvragen waar hij moet beginnen. Waar zit de vis en waar vind ik de diepe de pools?

Je kunt dat zelf uit zoeken, maar dat kost veel tijd en die heb je niet als er maar voor een week of veertien dagen bent. En dan te bedenken dat de rivier circa 625 km lang is! Je zult er jaren voor nodig hebben wil je die kennis opdoen.

 

IMG-0550 copy.jpg


Als je je aanmeldt bij de Workshop Vliegvissen, die jaarlijks in Koppang wordt gehouden, heb je het grote voordeel dat er gidsen ter beschikking staan die van wanten weten.

Er wordt weleens gesuggereerd dat die workshop veel geld kost en er wordt soms ook tegen dat bedrag ‘aangehikt’, en dat kan ik me best wel voorstellen. Maar er staan wel zes gidsen ter beschikking die maar één doel hebben; jou een onvergetelijke week bezorgen en ervoor te zorgen dat je vis vangt! Okay, dat is niet alleen afhankelijk van de ervaring van de gidsen maar ook van het weer en de waterstand in de rivier. Maar die factoren spelen bij elke vistrip een rol.


Tijdens die workshop kunnen je werptechnieken worden bijgeschaafd en je bindt de vliegen die je nodig kan hebben onder de geldende weersomstandigheden. We vissen in ploegen van vier man met begeleiding van één of twee gidsen. Niets moet en alles mag. Als jij een dag niet mee wilt doen, prima, dan kan je zelf er op uit gaan.

Elke dag wordt er gewisseld van bezetting en heb je ook andere gidsen en vis je op andere stekken in de Glomma of een rivier in de omgeving. Daardoor krijg je verschillende inzichten hoe je kunt vissen en leer je hoe je de rivier 'leest' en je vistechniek moet aanpassen aan de omstandigheden.

De organisatie van de Workshop in Koppang beschikt over een delegatie uit Nederland met veel ervaring en drie ervaren Noorse gidsen.

Als het nodig is helpen ze je en vertellen je welke vliegen je kunt gebruiken. Ze verlenen ‘hand en spandiensten’ zoals koffie zetten, vis roken of worstjes braden in een open vuur, het hoort er allemaal bij.


workshop 3 copy.jpg


Dat maakt het onder andere dat het onvergetelijke dagen worden. Het is ook nog niet voorgekomen dat onervaren vliegvissers, die voor het eerst in stromend water vissen geen vis vangen. Er wordt altijd vis gevangen; soms veel, soms iets minder, groot of klein.. Ook dit is afhankelijk van de stek en de omstandigheden.


P9150009.JPG


Er worden in overleg twee locaties uitgezocht waar kleinere rivieren stromen met de bedoeling om daar eens te gaan vissen. Dat kan heel interessant zijn.

Je doet ervaring op door in ander water te vissen en de kans op vangen is groot. Een van de deelnemers ving tijdens de laatste workshop een bruine forel van 52 cm aan puntje 12/00 op een riviertje van nog geen 6 meter breed! Een onvergetelijk vangst.

Tore Litleré Rydgren is de hoofdgids en hij is zeer ervaren. Hij kent de omgeving en de Glomma als geen ander. Tore vist al 30 jaar met de vlieg en bind ook al 25 jaar kunstvliegen. Hij vist en experimenteert regelmatig met nieuwe bindpatronen.

Tore vist tenminste 60 to 70 dagen per jaar, werkt sinds 1991 als vliegvisgids en wordt ingehuurd door vliegvisclubs, bedrijven en particulieren. Hij is bereikbaar op het e-mail adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


workshop 11.jpg

In het dagelijks leven geeft hij les in het de Hedmark University College in het gidsen en vliegvissen op forel, beekridders (arctic char), vlagzalm, zeeforel en zalm.

Tore is ook EFFA instructeur en geeft in die hoedanigheid ook castinginstructie.

Tore.tif