‘Tips & tricks’ nr. 1a – Hakenpraat

Voor het binden van kunstvliegen worden veel verschillende haken gefabriceerd. Ik kan me voorstellen dat een keuze lastig kan zijn. Over haken is veel te vertellen. Het is ook ondoenlijk omdat thema in één tip af te ronden, dus zal dit verhaal nog een vervolg krijgen.

 

Als je een droge vlieg wil gaan binden, volgens een standaard bindpatroon, heb je een haak nodig die dun van draad is en die 1X lang is. Dat 1X heeft betrekking op de steellengte van een haak.

 

Er zijn haken die een langere steellengte hebben, bijvoorbeeld met een aanduiding van 1,5X. Dat houdt in dat de steellengte een half maal zo lang is als de standaarduitvoering. Omgekeerd evenredig geldt dat voor een haak van 1X short. Die haak is dan 1X korter dan de standaardhaak lang is.

 

De aanduiding moet op de sticker staan, die op het doosje zit. Je kunt op zo’n sticker ook de aanduiding 2X Heavy aantreffen. Dat houdt in, ja…je raadt het al. De haak is dan van 2X dikker draad vervaardigd als de draad van de standaardhaak. Haken die van dik draad zijn gemaakt, zijn gewild voor natte vliegen en andere creaties die onder water gevist worden. Extra gewicht werkt in het voordeel van het afzinken.

 

Er zijn ook haken die 1,5X en 2X maal lang zijn en soms nog langer. Ze zijn bedoeld voor  kunstvliegen die een lange body hebben, bijvoorbeeld nimfen. De keuze van een haak heeft te maken met de lengte en vorm van het insect dat de creatie en imiteert. Er bestaat een type meivlieg (een type eendagsvlieg), die in het voorjaar verschijnt en de naam Danica heeft.

 

Die insecten hebben  een lange body, waarvoor een standaardhaak te kort is. Meestal gebruik je daarvoor ook een haak voor die 1,5 of 2x lang is, mits de vlieg volgens een standaard bindpatroon wordt gebonden. Doorgaans wordt het type haak in het bindpataroon vermeld. Zo niet, wordt er een standaard haak bedoeld

 

Er zijn eendagsvliegen, zoals de Blue dun en de Blue Winged Olive, soms aangeduid met de letters B.W.O., die op standaardhaken worden gebonden. Je mag er van uitgaan dat elke standaard haak 1 x maal lang is. Als je haken onderling vergelijkt zal je zien dat er afwijkingen zijn, dat kan verwarrend zijn.

 

Engeland is heel lang toonaangevend geweest in de productie van haken voor het binden vliegen. Er is een tijd geweest dat ook daar veel verwarring bestond over haakmaten, vandaar dat er een schaal is ingevoerd, de Redditch Scale. Vliegbinders waren daar blij mee, maar helaas wordt die maatvoering niet altijd gehanteerd.

 

Redditch scale compleet

Let op! Haak 17 is circa 6,5 mm

 

 

Momenteel worden de meeste haken in Azië geproduceerd en die landen hanteren deze maatvoering vaak niet. Het gevolg is dat er lengte verschillen zijn.

 

Merken van goede haken hebben overigens de genoemde aanduidingen op de verpakkingslabel staan. Het wordt pas echt lastig als dat niet het geval is, dan is het opletten geblazen.

 

Maak dat wat uit als een haak wat groter is?

 

Vissen kunnen heel kritisch als het om het formaat van de vlieg gaat. Het is dan erg vervelend als je in de veronderstelling bent dat je met een vlieg vist die op een haak 16 of 18 gebonden is, maar groter is. De vis weigert dan de vlieg en vangen kan dan heel lastig zijn.

 

Overigens is het hoogste nummer, bijvoorbeeld haak 32 heel klein en een haak met het nummer 8/0, een grote haak. Daarop worden wel snoekstreamers gebonden omdat dit groot aas moet imiteren (wordt vervolgd).