Motten, bont & veren

Je moet er niet aandenken, maar stel je eens het vogende voor. Je pakt een dure skin en er vliegen motten uit.

   

 

 

 

Bij nadere inspectie blijkt dat onder de hackles veel larven van motten zich te goed doen aan de veren.

 

 Dit is een catastrofe, want de skin kan bedorven zijn, het mooie is er dan af en de kans is groot dat ze in het overige vliegbindmateriaal ook zitten. Het is verstandig om zo nu en dan maatregelen te treffen en tussen het materiaal mottenballen te leggen, hoewel dat stikt behoorlijk. Enige tijdgeleden was er nog mottenpier te koop, maar dat mag niet meer worden verkocht. Dat papier is heel effectief en volkomen reukloos en dat kan je van mottenballen niet zeggen.

Je loopt de kans dat je materiaal besmet als je veren meeneemt uit een weiland of van een vogel die je langs de weg vindt. Dat zou je moeten impregneren, maar dat is niet zo simpel. Er zijn vliegbinders die veren en skinnen even in een magnetron leggen. Ik denk dat mijn vrouw dat zeker niet leuk zou vinden als ik dat doe. Het lijkt me ook niet bepaald fris, zelfs niet als veren verpakt zijn

Als je skin koopt van een merk is die geïmpregneerd, net zoals de veren van vogels. Ik weet dat de firma Veniard daar veel aandacht aan besteed. Als je veren van dat merk uit een verpakking haalt ruik je dat heel goed. Na verloop van tijd lijkt het erop of het spul waarme ze dat hebben gedaan afneemt. wordt. 

Er is een oude truc die vrijwel de veiligheid van veren en skinnen waarborgt; berg ze op in Zippa-Bag S zakjes. Op de foto zijn ze afgebeeld. Je vindt ze in een kantoorboekhandel in de maten A5 en A4. Hierin zijn skinnen en veren veilig en er komt geen mot meer bij. Een voorwaarden is wel dat de zakjes consequent afsluit.