‘Tips & Tricks’ Tip 3 - Hackles inbinden

Bij de meeste droge vliegen wordt achter het haakoog een nekveer van een haan in gebonden, en hackle noemen we zo’n veer.  Die krans van hackle fibers imiteren de poten van het insect dat het voorstelt. Ze zijn onder andere nodig voor het drijfvermogen.

 

Een krans van hacklefibers moet niet te dik zijn en de fibers moeten ook de juiste lengte hebben. Een richtlijn is dat ze net zolang moet zijn als de afstand tussen de binnenkant van het haakoog tot de haakpunt. Mits dat het een standaardvlieg betreft en dat ze op een standaard haak wordt gebonden die 1x lang is. Om de juiste fiberlengte vast te stellen is er een hackle guage te koop.  Informeer daar eens naar in een speciaalzaak zoals ‘Traditional Hengelsport” in Utrecht , bij “Otter Hengelsport”  in Zwolle, bij Wout van Leeuwen in Vlaardingen of ander toonaangevend bedrijf.. Hier enkele voorbeelden van het gereedschap.


hackle guid.jpghackle guide  2.jpgHackle gauge Metzvise%20organiser2Bij de hackle guage stop je de middenpen van de veer in het gat (links onder) en als de fibers dan haaks op de middenpen staan kan je op de schaal de fiberlengte aflezen. Over de bindverhoudingen van kunstvliegen later meer. Het gaat nu om het inbinden van een hackle.

Als je een hackle uit een skin hebt gekozen, met de juiste fiberlengte, verwijder je het web dat onder op de middenpen zit. Je knipt de veer eerst op lengte en vervolgens knip je het overgebleven web links en recht weg langs de middenpen. Dus dat wordt er niet afgetrokken!

Als de glimmende kant van de hackle boven ligt, knip je van die kant (die dus van de kant die van je af ligt) het web drie mm meer weg dan de kant die naar je toe ligt.

hackle getrimthackl ingebonden

De middenpen heeft dan een ruw uiteinde, waarop de binddraad grip beter grip heeft als de hackle is ingebonden. De veer glijdt niet meer zo snel onder de binddraad uit. Door het langere, kale deel staan de fibers ook beter uit. Niet meer schuin naar achteren wijzend, op de haaksteel nadat ze is ingebonden