Vingerknoop?

Laatst was ik op een workshop te gast toen men het had over een vingerknoop. Dat was iets nieuws voor mij dacht ik, maar dat bleek een illusie te zijn. Vingerknopen worden gebruik om een streamer af te binden zei men.

Het bleek echter dat het niet anders waren dan halve steken, die we vroeger al gebruikten om vliegen af te binden. In 1965 werden die gedemonstreerd door Cor van Beurden, eigenaar van de hengelsport winkel in de Haagse Molenstraat die daar toen gevestigd was. Op de Haagse Casting Club demonstreerde Van Beurden regelmatig hoe je kunstvliegen bond. Hij schreef ook, samen met Hans van Onck het boek ‘Vliegen die vangen’ waar nu nog actuele bindpatronen in staan vermeld. In dat boek staat ook een foto hoe je halve steken legt. Later maakte we die met een lege balpenschacht wat sneller en handiger ging. Veel handiger dan met één vinger. Om de afwerking van knopen compleet te maken werden die steken afgewerkt met celluloselak. Omdat we Permafote gebruikte om onze vliegen beter te laten drijven, bleek al snel dat die knopen losgingen door dat spul met gevolg dat de binddraad en hackle los gingen. Daardoor was de vlieg onbruikbaar.

Dus het idee voor het gebruik van halve steken raakte in de ban, want ze deugden immers niet.

We kwamen tot de conclusie dat er maar één afbindknoop was, die echt degelijk was, de Whip Finish knoop, al meer dan honderd jaar in gebruik. Nu dacht ik dat dit een afgesloten hoofdstuk was, een logische zaak voor iedereen. Maar uit het voorgaande bleek dat dus een vergissing te zijn.

Dus geen halve steken meer gebruiken?

Een paar jaar geleden was ik met een groep vliegvissers in Noorwegen onder andere om het vliegbinden te demonstreren. Een van de vliegvisser was een jonge, afgestudeerde en praktiserende dierenarts die tijdens het binden zijn vliegen afbond met…ja wel halve steken. Ik maakte hem er op attent dat die los konden gaan. Daarop zei hij mij dat hij ze dubbel lag, dus een keer gewoon en de volgende tegengesteld.

 

Halve steek

 

 

Halve steek tegengesteld

 

Dat had die arts geleerd tijdens operaties, op de universiteit. Het was hem verteld dat die knopen niet los gingen. Sindsdien heb ik halve steken in ere hersteld, maar ik maak ze nu wel goed, zoals het hoort. Zo zie je maar, een mens is nooit te oud om wat te leren