De nieuwe UV2 ® dubbing van Spirit River

Het is bekend dat iriserend materiaal je vlieg heel goed laat opvallen. Of dat nu een droge vlieg of een nimf is het maakt niet uit. De bekende Ameri-kaanse bioloog Garry Borger heeft hierover lang gelden bericht in het blad Fly Fisherman.

 

Toen Garry Borger daarmee bezig was, deed ik eveneens proefnemingen met dit materiaal, toeval? Destijds experimenteerde ik met mijn Spectra Flash nimf en ving daar veel vis mee. Zoals uit het verhaal blijkt viste Borger met een Trico spinner die over grote afstand door forel werd gehaald. Conclusie; vliegen of nimfen die opvallen, blijken hoogst aantrekkelijk te zijn.

Maar er is wat nieuws. In de U.S.A. hebben ze nu UV2@ dubbing ontwikkeld.Het is gebleken dat UVF de fluorescerende golflengte in heldere kleuren verbeterd waardoor vis vliegen ziet en op een grotere afstand lokt in de meeste watercondities.

UVR is de ultra violet reflecterend UV-licht dat niet gemakkelijk met het menselijk oog kan worden waargenomen, maar is zeer gemeenschappelijk en zichtbaar is in de dieren en insecten wereld.

UVF is helder en duidelijk en UVR is zeer subtiel voor de mens. Haften maken hier gebruik van om een partner te vinden, bijen om bloemen te vinden en veel vissoorten gebruiken het voor een paringspartner en een prooi op te sporen.

Er zijn al veel multi-spectrum Nasynchronisaties uitgevonden, maar geen met het extra voordeel van UV2. Als je echte wil zien wat de effecten zijn van de versterking nasynchronisatie, kijk maar naar de nasynchronisatie in het zonlicht en een UV- of zwart licht.

Zelf heb ik nog geen gelegenheid gehad om met UV2® dubbing vliegen te binden, omdat ik op een assortiment materiaal wacht dat wordt toegezonden door Spirit River.

Dit bedrijf heeft op de IFTD beurs in het Amerikaanse Reno met dit materiaal de winnende award gewonnen in de categorie beste vliegbindmateriaal. Deze speciale, gepatenteerde dubbing belooft veel voor de vliegbinder en visser. Het is overigens nog niet in Nederland te koop.

Zodra ik wat meer weet zal ik dat op de site vermelden