Vissen doe je zo!

Sportvisserij Nederland geeft een nieuwe folder uit hoe je met de vliegenhengel kunt vissen. Hier onder zie je een foto van de cover waarop de titel  ‘Een spoedcursus vissen met de vliegenhengel’ staat.

  In de folder staat vermeld wat je nodig hebt om te vliegvissen, tips zoals knopen, waar je kan gaan vissen, praktische tips en wat je kunt vangen. De vormgeving is prima en de foto’s zien er goed uit, maar de inhoud schiet te kort en is onvolledig.

 

Bij de tips voor leadermateriaal staat niet dat je resten nylon niet weg moet gooien maar mee moet nemen en thuis in de afvalbak moet deponeren. Dat is toch heel belangrijk, want nylon en ander rotzooi wordt maar al te vaak achteloos weggegooid. Nylon breekt niet of nauwelijks af en vogels raken erin verstrikt.

Bij knopen en montages is een halve bloodknoop afgebeeld om een vlieg aan de leader te  zetten. Maar al te vaak is gebleken dat die niet functioneert omdat de knoop losschiet zeker als er te weinig windingen worden gemaakt.

 

 

Een kunstaasknoop is veel beter want die steek je nog eens extra door de lus gaat beslist niet los.

 

 

Op de twee pagina’s met ‘Vissen & vangen’ staan instructies hoe je moet werpen.

 

 

Uit een boek of folder is het bijna onmogelijk om foutloos te leren werpen en is ook af te raden. Aangeleerde fouten zijn namelijk heel moeilijk af te leren, dat is in de praktijk wel bewezen. Er staat in de folder dat het VNV hulp biedt als het werpen moeilijkheden geeft of dat men hulp moet vragen aan een ervaren werper.

Op de pagina’s ‘Naar de waterkant’ staat een foto van een vrij grote voorn, maar die zijn al lang meer te vangen in de Zuid- Hollandse polders. Alleen in uitlopers van groot water vang je ze zo nog. Het lijkt er op dat de mensen, die adviezen voor deze  instructievolder hebben gegeven al heel lang niet meer met de vlieg in de polder hebben gevist.

 

De aanduiding spoedcursus op de cover vind ik heel ongelukkig gekozen, want ik denk dat vliegvissen niet uit een folder ‘spoedcursus’ kan worden geleerd.

Deze folder is te opportunistisch gesteld, onvolledig en niet afgestemd op de realiteit. Zonde van de moeite.