CdC wat doe je er mee?

Voor het binden van emergers gebruik ik CdC-hackles en de fibers daarvan overwegend als bijmateriaal. Zo nu en dan bind ik daar droge vliegen mee. Wat daar de reden voor is? Mijn mening is dat er maar zeer weinig overblijft van een droge vlieg die met CdC materiaal is gebonden als hij nat is en als daar een vis mee is gevangen.

 

Secondelijm voor het vliegbinden/vliegvissen

Een tijd geleden ontving ik een mail van iemand die lang geleden vliegen had gebonden. Hij had dat niet meer gedaan maar wilde dat weer gaan doen. Het leek er op dat hij rond had gekeken op verschillende sites en ook wat boeken gelezen. Deze collega vroeg mij of nog steeds cellulose lak wordt gebruik voor het vastzetten van binddraad, hij had namelijk ook iets gelezen over secondelijm. Dat gaf stof tot nadenken en ik kwam tot de conclusie dat er in de loop der tijd het een en ander is veranderd met het gebruik van hulpmiddelen, te minste als ik zie hoe en waarmee ik zelf bindt. De bindtechnieken en mogelijkheden waar bijvoorbeeld secondelijm voor gebruikt wordt, is behoorlijk uitgebreid.

Voorbeelden

Het vastzetten van binddraad kan nog steeds met celluloselak, hoewel sommige dat niet meer doen. Zij wikkelen de draad direct op de haaksteel. Dat kan, maar zijn lieden die het woord degelijk hoog in het vaandel hebben staan en dat toch nog steeds doen. De draad niet lakken gaat in de meeste gevallen goed, maar het is niet ondenkbaar dat je bij het verwisselen van een vlieg van de leadertip de hackle fibers en bodymateriaal naar de haakbocht schuift. Dat gebeurt niet alleen bij zelf gebonden kunstvliegen, ook bij vliegen die je kant-en-klaar koopt kan dat gebeuren. Meestal worden die in hoog tempo gemaakt dat ten koste zou kunnen gaan van de kwaliteit en degelijkheid. Daarom heeft een Amerikaanse vriend van mij, die jaarlijks heel veel kunstvliegen levert in de USA waar hij een groot bedrijf heeft, een atelier opgezet in Indonesië waar hij zijn vliegen laat binden. Onder toezicht van een vriend vindt daar een productie plaats. De reden was dat hij ontevreden was over het product dat bestelde bij een leverancier die vliegen in een Afrikaans land liet binden. Hij vertelde me dat hij daarmee begonnen is toen hij steeds meer vliegen ging leveren. Vanwege vele klachten heeft hij daarom naar een andere mogelijkheid gezocht.

Met secondelijm kan je een externe body’s binden van een foamstrip die je van een plaatje Crepla snijdt van 2 of 3 mm dik. Crepla wordt verkocht in hobby zaken of hengelsportwinkels die vliegbind materiaal verkopen. De manier van binden staat op Informatie (externe body’s hoe maak je ze?).

Sommige vinden dat een moeilijke manier om een vlieg te binden. Nu geef ik grif toe dat het niet de gemakkelijkste is, maar met enige oefening lukt het ze te binden. Het resultaat is fraai. Je streeft toch immers altijd naar beter, naar grotere vaardigheden om vliegen te binden. Je kunt de eenvoud na streven, maar uiteindelijk wil je toch niet altijd met simpele vliegen blijven vissen? Je eet toch ook niet elke kaas op je brood? Ook dat gaat op den duur vervelen.

Als je toch een eenvoudige wijze wilt voor het binden van een vlieg met een externe body. Kan je die in hetzelfde artikel vinden dat zo even is genoemd. Of kijk naar de beschreven methode in mijn boek ‘Stijgnimfen’ dat uitgegeven is in 1993. De Zweedse firma J:son en vooral Oliver Edwards zijn daar later mee begonnen en gebruiken die techniek voor het binden van hun vliegen. Wie twijfel mocht hebben over wie er nu mee kwam, kan dat zien aan de uitgave van het boek van Oliver dat in 1994 is verschenen.

De manier die in Stijgnimfen staat werkt goed, alleen zijn body’s gebonden van Polycelon want daarvoor wordt foam met een open celstructuur gebruikt. Dat was de rede dat ik na heel lang experimenteren gekozen heb voor harder materiaal. Het punt is alleen dat je met Crepla niet dezelfde techniek kunt toepassen als bij Polycelon. Body´s van Crepla zijn harder. Dat materiaal wordt verkocht bij Traditional Hengelsport en onder de naam rubberplaat bij Pipoos.

Dat vliegen met een externe body vangen is op mijn laatste vistrip naar Zuid Duitsland wel gebleken. Kritische forellen gaven de voorkeur voor kunstvliegen met een externe body. Een vlieg gebonden met een buchvleugel volgens de standaard gebonden lieten ze voor wat het was.

Verschuiving van materiaal is groter bij goudkopnimfen en streamers. Hierbij speelt de dikte van de leaderpunt een rol. Dikker nylon is sterk, het breekt niet gauw dus kan je er harder aan trekken, maar dan moet je niet je vlieg vast houden want dan gaat het mis. Dat is dan ook een argument om bij een goedkopnimf de haaksteel achter het haakoog in te smeren met secondelijm. In de nog natte lijm maak je dan een takeling van dun nylon of windingen van binddraad waar de kraal nog net over heen schuift. De takeling of windingen smeer je in met secondelijm zodat de kraal muurvast komt te zitten.

Het probleem van het verschuiven van materiaal bestaat ook bij streamers. Daarom is het slim om de eerste windingen binddraad met secondelijm vast te zetten. Als ze mij een streamer laten zien heb ik wel eens de nijging om aan het materiaal te gaan draaien, maar onderdruk dat maar want dan is gelijk de vlieg niet meer zoals hij was. Dat zijn enkele voorbeelden bij het vliegbinden. Maar er is meer.

Loop junction

Op FFinfo staat een artikel over het aanbrengen van een leader aan een vliegenlijn. Daarvoor bestaan verschillende manieren zoals een naaldknoop. Die voldoet uitstekend maar als het om lichte lijnen en subtiel vissen gaat gebruik ik geen lusverbindingen. Dan lijm ik de leader met secondelijm in de vliegenlijn zoals in het artikel (LOOP JUNCTION) op de site is te lezen. Ik vis al meer dan 25 jaar met leaders die op de beschreven manier zijn bevestigd en ben er heel tevreden mee.

Entomologie, Deel 2

Als je regelmatig op stromend water vist krijg je ervaringin herkennen van de eendagsvliegen en andere insecten die voorkomen. Wanneer je daar maar een aantal malen per jaar de gelegenheid hebt is het veel moeilijker om die ervaring op te doen.

Devil's breathe, streamer

Soms zie ik bindpatronen die er echt uitspringen. Ze zijn aantrekkelijk om te zien en het blijkt ook dat je er vis mee vangt. Dan ga ik op de ervaring van een ander af want het zijn vaak kunstvliegen die ik zelf niet ken of bind. Zo is het ook met deze streamer die ik bij Martin Hengelsport zag.

De Visible dry fly

De Klinkhammer, de vlieg die Hans van Klinken heeft bedacht, is een succes en intussen wereldwijd bekend. Hij is heel goed zichtbaar als je er mee vist. Of het verschil wordt gemaakt omdat je er zo goed mee vangt, of dat je hem goed kunt zien, kan ik niet aangeven.

Beide factoren spelen een rol. Als de vlieg over grote afstand geserveerd wordt in snelstromend water, kan je ze doorgaans goed zien en volgen. Wanneer echter op het water witte schuimkopjes liggen, zoals in de Noorse Glomma vaak het gaval is, kan dat toch nog lastig zijn.

Muggen en hun imitaties

Zodra het wat warmer wordt zijn ze er weer de muggen. Je kunt ze overal aantref-fen, bij stromend water en in de polder. Veelvuldig zijn ze in de Scandinavische landen zoals Noorwegen, Zweden en in Finland. In Zweden hebben ze een afdoend middel dat helpt; MyggA heet het, je kunt het bij elke drogist kopen. Autan, of middelen die je hier koop, kunnen daar niet aan tippen.

Natte vlieg of een kleine streamer?

Een natte vlieg wordt door de Nederlandse vliegvisser niet zo vaak aan de leader geknoopt. Of de Belgische collega’s dat vaak doen weet ik helaas niet. Met een natte vlieg bedoel ik een vlieg die op haak nummer 6 tot en met 14 gebonden is. De aanduiding natte vlieg wordt ook wel gebruikt voor een streamer waarmee op snoek of snoekbaars wordt gevist, maar die is niet bedoeld. Die bind je is meestal gebonden op haak 0/8 of 0/6 en is dus aanzienlijk veel groter.

Klein & nat

Ik heb een kennis die veel ervaring heeft als vliegvissers. De man heeft het ook gewoon in zijn vingers, en vangt altijd en overal vis; groot of klein. Onder de meeste ongunstige omstandigheden vangt hij en trekt zijn neus niet op als het dan kleintjes zijn; hij huldigt dan het standpunt vis = vis. Je hebt vast ook wel iemand in je omgeving die in het zelfde profiel past.
Koos, mijn kennis, vist heel vaak met natte vliegen ook die keren als hij in de polder bezig is. Geen vliegen volgens de traditionele standaard gebonden op haak nummer 8. Nee, Koos bindt zijn eigen patronen, niet zo bont als gebruikelijk en… op kleine haakjes 14, soms op haak 12, maar daar vist hij niet vaak mee. Als hij op forel vist gebruikt hij vaak dezelfde vliegen die wel iets groter zijn, al zijn natte vliegen zijn eenvoudig gebonden en soortgelijk aan die die je in dit artikel ziet. Hij bindt op de haaksteel wat koper-of looddraad om ze op de gewenste diepte te krijgen als ze voor stromend water bestemd zijn. Voor de polder zijn ze onbezwaard, het haak gewicht is genoeg om ze net onder water te vissen. Een aantal bindpatronen heb ik wat anders gebonden, maar die van mij zijn ook met heel simpele materialen gemaakt, net als die van Koos.

Zover ik weet zijn wij Nederlanders niet zo fan van natte vliegen en eigenlijk is dat is vreemd. Als hier een natte vlieg aan de leader wordt gebonden wordt er vaak maar even mee gevist en  er weer gauw wordt afgehaald als het niet gelijk succes oplevert. Ook al zoiets vreemd. Ik gaf laatst UV2 materiaal aan stel bekende vissers om er streamers van te binden en daarmee op snoek te gaan vissen. Toen ik vroeg hoe lang ze er mee gevist hadden, bleek dat slecht een paar uur te zijn, het materiaal was niks.  Dat heeft natuurlijk niets met uit proberen te maken.
In landen, zoals Ierland en Groot Brittannië, zie je wel in elke vliegendoos een serie natte vliegen. Vooral in Ierland zijn ze heel populair, maar ook in Engeland worden die veelvuldig gebruikt.
Een variant op natte vliegen zijn Flymphen die vaak met een spaarzame hackle krans hebben. Die  hebben wat meer actie in het water dan een natte vlieg, maar beiden zijn vangers, zowel op forel en vlagzalm. Met natte vliegen kan ook uitstekend witvis vangen zoals voorn, winde en kopvoorn.
De bindpatronen in dit verhaal zijn vrij simpel te binden en er worden dan ook vrij eenvoudige materialen gebruikt. Een uitzondering is misschien de hackles ven een meerkoet, die wat moeilijk verkrijgbaar zijn omdat die vogel beschermd is. Er zijn er te veel van, want de balans in de natuur is lang geleden al verstoord met het verwijderen of verdwijnen van natuurlijke vijanden. Leve de partij van de dieren (?) die het altijd beter weet, maar het lijkt erop dat ze lang geleden de weg is kwijtgeraakt. Hackles van een meerkoet vindt je vaak langs de slootkant op koppen van weilanden. In   de herfst en de winter zie je er wel honderd, soms meer, die zich te goed doen aan het gras, dat tot ergernis van boeren die er niets aan kunnen doen. Hackles van een meerkoet kunnen ook worden vervangen door die van een grijze hen, hoewel het ook niet eenvoudig om aan zo’n skin te komen. Alles wat grijs en zacht is kan in principe worden genomen. Afwijken van het bindpatroon mag altijd als de vervanger in buurt komt. Hoe ik aan mijn skin van een meerkoet komt? Heel eenvoudig, ik heb hem van een jager die zich (op mijn verzoek) heeft vergist.

Partridge shade

 

Materiaal

Haak         : voor natte vlieg, nummer 14 (ik nam een type Limerick)
Binddraad  : zwart 8/0
Staart       : bruin, fibers uit een hanen hackle
Ribbing     : dun koperdraad
Body        : pauwenfibers
Vleugel      : een toef fibers uit een Patrijs hackle
Keelhackle  : toef fibers van een Gier parel hoen, of uit een taling hackle

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in, heel dun koperdraad en een of twee pauwenfibers. Bind van de fibers de body, tot even voor het haak oog en zet het eind van de fiber vast. Rib de body met het koperdraad en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu de toef vleugel materiaal in op en daarna de keelhackle in. Maak afbindknopen en lak die af.


Coot wing

 

Materiaal
Haak         : langstelig nummer 14
Binddraad   : grijs 8/0
Ribbing      : zilver tinsel, heel smal en ovaal
Body         : grijze fibers uit een reigerveer
Vleugel      : een toef grijze fibers uit een taling hackle
Keelhackle  : toef bruin fibers

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de fibers in en het tinsel. Bind van de fibers de body, tot even voor het haak-oog zet het eind van de fibers vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Maak afbindknopen en lak die af.


Grey flymph

 

Materiaal
Haak        : voor natte vlieg nummer 14
Binddraad  : zwart 8/0
Ribbing     : zilver tinsel, ovaal en dun
Body        : bruine dubbing
Thorax      : vaal gele dubbing
Hackle      : spreeuw hackle of van een grijze hen

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan en bind het tinsel in. Bind van dubbing de body, tot even voor het haakoog en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Maak opnieuw een lus, breng daarin dubbingmateriaal aan en bind de thorax. Bind de hackle enkele slagen in. Maak afbindknopen en lak die af.

Fish fairMateriaal
Haak          : langstellig nummer 14
Binddraad    : zwart 8/0
Ribbing       : gele nylon om dik binddraad
Body          : grijze fibers van een reigerveer
Hackle        : hackle fibers in een dubbinglus

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de fibers in en het nylon. Maak van de fibers de body tot even voor het haakoog. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel die achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.


Marbel

 

Materiaal
Haak        : langstelig nummer 12 - 14
Binddraad  : zwart 8/0
Ribbing     : iriserend tinsel
Body        : bruin
Hackle       : bruine hennen hackle

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan en bind daarvan de body, tot even voor haakoog en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Wikkel de hackle in die voor de body en zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.
Black collar

 

 


Materiaal
Haak          : Tiemco TMC 100 nummer 12 -14
Kraal          : Zwart, glas, 2,8 mm
Binddraad   : zwart 8/0
Staartstuk   : fluor, rood draad
Body          : zwarte veerfiber
Bodydek     : strip UNI-mylar #12
Ribbing      : nylon 14/00
Thoraxkraag: zwart, dubbing

Bindwijze

Schuif de kraal op  de haak en klem hem in de vice en. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal voor het staartstuk in en maak de tag, zet een zwarte fiber op en een stuk mylar. Bind van fiber de body, tot een paar m m voor het haakoog, zet het eind van de lus vast. Rib de body met het nylon en zet dat ook met de binddraad vast. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan en bind daarvan de kraag. Maak afbindknopen en lak die af.


Skues, the father of the nymph!

Zo wordt George Edward Mackenzie Skues genoemd. Hij is geboren in het jaar 1858 in St. Jones, een plaats op New foundland. In zijn derde levensjaar ging hij naar Engeland en heeft daar in 1872 een opleiding gehad aan het college in Winchester.

 

Yellow Jezebel

Er zijn al heel veel snoekstreamers verzonnen waarvoor verschillende bindtechnieken gebruikt zijn. Bontstrippen, bucktail, haar, hackles en vezelmateriaal dat wordt terug gevouwen, iets nieuws kan je eigenlijk niet meer bedenken. Binders zijn heel inventief geweest als het daarom gaat.
Ondanks die verschillende methode, is het binden van streamers heel eenvoudig, ondanks de kleine problemen die je soms daarbij kan hebben. Een ervan is het inbinden van materiaal dat kan gaan draaien als de vlieg klaar is en je kunt het materiaal draaien na visvangst maakt hem dat onbruikbaar Je kunt dat voorkomen door het binddraad in de secondelijm op de haaksteel op te zetten, dat is een oerdegelijk manier en het zit echt vast.
Bij deze Jezebel is gekozen voor yakhaar dat wordt terugvouwen, als dat voldoende lengte heeft leent het zich daar goed voor. Vanzelf sprekend kan je die truc ook uithalen met kunststof vezels.
Zoals gezegd is voor deze Jezebel voor van lang haar gekozen, het haar van een Yak dat ik als monster kreeg van Patrick van Dessel die in België die een goed gesorteerde winkel heeft en vliegbindmateriaal verkoopt (zoek op internet allfish). Hij staat op 22 en 23 november met een stand op de beurs in Putten Be die georganiseerd wordt door de FVV, die beurs mag je niet missen. Het Yak haar dat ik gebruik heb is enorm lang, wel 25 cm, en heeft een UV2 behandeling ondergaan waardoor het extra opvalt in het water. Voor deze Jezabel is geel haar genomen maar niets weerhoud je om de streamer in een andere kleur te binden.

Yellow Jazebel

 

 

Materiaal
Haak  : 8/0 langstelig
Binddraad  : Zwart, UNI-Product Big Fly B
Staart  : Twee gele Grizzle hackles, rug aan rug ingebonden
Ribbing  : Groene Lurex
Body  : Turquoise, cactus chenille   
Vleugel  : Yak haar UV2, ingebonden en per toef dubbel geslagen, met Spectra Mylar
Kop   : Zwart, met nagellak

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Smeer de haak in met secondelijm en zet de binddraad in de lijm op. Wikkel het naar de haakbocht. Bind de hackles voor de staart in. Zet de lurex op en het cactus chenille, maak daarvan de body, tot 5 mm achter het haakoog, zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu een toef Yak haar op, sla dat terug en zet het vast met de binddraad. Herhaal dat een aantal malen totdat de vleugel ontstaat. Zet links en rechts van de vleugel toeven turquoise Spectra Mylar in. Gebruik secondelijm om het verschuiven van binddraad tegen te gaan. Maak afbindknopen en lak die af mat zwarte nagellak.

 

Droge vliegen

In boeken die over het vliegbinden en vliegvissen gaan wordt vaak geschreven over de ‘ideal float line’. De drijfstand van een vlieg nadat deze is geserveerd. Zoals de volgende tekening aangeeft zou een vlieg dan op de waterspiegel drijven. De staart- en hackle fibers houden hem dan hoog op het water.