Klein & nat

Ik heb een kennis die veel ervaring heeft als vliegvissers. De man heeft het ook gewoon in zijn vingers, en vangt altijd en overal vis; groot of klein. Onder de meeste ongunstige omstandigheden vangt hij en trekt zijn neus niet op als het dan kleintjes zijn; hij huldigt dan het standpunt vis = vis. Je hebt vast ook wel iemand in je omgeving die in het zelfde profiel past.
Koos, mijn kennis, vist heel vaak met natte vliegen ook die keren als hij in de polder bezig is. Geen vliegen volgens de traditionele standaard gebonden op haak nummer 8. Nee, Koos bindt zijn eigen patronen, niet zo bont als gebruikelijk en… op kleine haakjes 14, soms op haak 12, maar daar vist hij niet vaak mee. Als hij op forel vist gebruikt hij vaak dezelfde vliegen die wel iets groter zijn, al zijn natte vliegen zijn eenvoudig gebonden en soortgelijk aan die die je in dit artikel ziet. Hij bindt op de haaksteel wat koper-of looddraad om ze op de gewenste diepte te krijgen als ze voor stromend water bestemd zijn. Voor de polder zijn ze onbezwaard, het haak gewicht is genoeg om ze net onder water te vissen. Een aantal bindpatronen heb ik wat anders gebonden, maar die van mij zijn ook met heel simpele materialen gemaakt, net als die van Koos.

Zover ik weet zijn wij Nederlanders niet zo fan van natte vliegen en eigenlijk is dat is vreemd. Als hier een natte vlieg aan de leader wordt gebonden wordt er vaak maar even mee gevist en  er weer gauw wordt afgehaald als het niet gelijk succes oplevert. Ook al zoiets vreemd. Ik gaf laatst UV2 materiaal aan stel bekende vissers om er streamers van te binden en daarmee op snoek te gaan vissen. Toen ik vroeg hoe lang ze er mee gevist hadden, bleek dat slecht een paar uur te zijn, het materiaal was niks.  Dat heeft natuurlijk niets met uit proberen te maken.
In landen, zoals Ierland en Groot Brittannië, zie je wel in elke vliegendoos een serie natte vliegen. Vooral in Ierland zijn ze heel populair, maar ook in Engeland worden die veelvuldig gebruikt.
Een variant op natte vliegen zijn Flymphen die vaak met een spaarzame hackle krans hebben. Die  hebben wat meer actie in het water dan een natte vlieg, maar beiden zijn vangers, zowel op forel en vlagzalm. Met natte vliegen kan ook uitstekend witvis vangen zoals voorn, winde en kopvoorn.
De bindpatronen in dit verhaal zijn vrij simpel te binden en er worden dan ook vrij eenvoudige materialen gebruikt. Een uitzondering is misschien de hackles ven een meerkoet, die wat moeilijk verkrijgbaar zijn omdat die vogel beschermd is. Er zijn er te veel van, want de balans in de natuur is lang geleden al verstoord met het verwijderen of verdwijnen van natuurlijke vijanden. Leve de partij van de dieren (?) die het altijd beter weet, maar het lijkt erop dat ze lang geleden de weg is kwijtgeraakt. Hackles van een meerkoet vindt je vaak langs de slootkant op koppen van weilanden. In   de herfst en de winter zie je er wel honderd, soms meer, die zich te goed doen aan het gras, dat tot ergernis van boeren die er niets aan kunnen doen. Hackles van een meerkoet kunnen ook worden vervangen door die van een grijze hen, hoewel het ook niet eenvoudig om aan zo’n skin te komen. Alles wat grijs en zacht is kan in principe worden genomen. Afwijken van het bindpatroon mag altijd als de vervanger in buurt komt. Hoe ik aan mijn skin van een meerkoet komt? Heel eenvoudig, ik heb hem van een jager die zich (op mijn verzoek) heeft vergist.

Partridge shade

 

Materiaal

Haak         : voor natte vlieg, nummer 14 (ik nam een type Limerick)
Binddraad  : zwart 8/0
Staart       : bruin, fibers uit een hanen hackle
Ribbing     : dun koperdraad
Body        : pauwenfibers
Vleugel      : een toef fibers uit een Patrijs hackle
Keelhackle  : toef fibers van een Gier parel hoen, of uit een taling hackle

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in, heel dun koperdraad en een of twee pauwenfibers. Bind van de fibers de body, tot even voor het haak oog en zet het eind van de fiber vast. Rib de body met het koperdraad en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu de toef vleugel materiaal in op en daarna de keelhackle in. Maak afbindknopen en lak die af.


Coot wing

 

Materiaal
Haak         : langstelig nummer 14
Binddraad   : grijs 8/0
Ribbing      : zilver tinsel, heel smal en ovaal
Body         : grijze fibers uit een reigerveer
Vleugel      : een toef grijze fibers uit een taling hackle
Keelhackle  : toef bruin fibers

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de fibers in en het tinsel. Bind van de fibers de body, tot even voor het haak-oog zet het eind van de fibers vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Maak afbindknopen en lak die af.


Grey flymph

 

Materiaal
Haak        : voor natte vlieg nummer 14
Binddraad  : zwart 8/0
Ribbing     : zilver tinsel, ovaal en dun
Body        : bruine dubbing
Thorax      : vaal gele dubbing
Hackle      : spreeuw hackle of van een grijze hen

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan en bind het tinsel in. Bind van dubbing de body, tot even voor het haakoog en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Maak opnieuw een lus, breng daarin dubbingmateriaal aan en bind de thorax. Bind de hackle enkele slagen in. Maak afbindknopen en lak die af.

Fish fairMateriaal
Haak          : langstellig nummer 14
Binddraad    : zwart 8/0
Ribbing       : gele nylon om dik binddraad
Body          : grijze fibers van een reigerveer
Hackle        : hackle fibers in een dubbinglus

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de fibers in en het nylon. Maak van de fibers de body tot even voor het haakoog. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel die achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.


Marbel

 

Materiaal
Haak        : langstelig nummer 12 - 14
Binddraad  : zwart 8/0
Ribbing     : iriserend tinsel
Body        : bruin
Hackle       : bruine hennen hackle

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan en bind daarvan de body, tot even voor haakoog en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Wikkel de hackle in die voor de body en zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.
Black collar

 

 


Materiaal
Haak          : Tiemco TMC 100 nummer 12 -14
Kraal          : Zwart, glas, 2,8 mm
Binddraad   : zwart 8/0
Staartstuk   : fluor, rood draad
Body          : zwarte veerfiber
Bodydek     : strip UNI-mylar #12
Ribbing      : nylon 14/00
Thoraxkraag: zwart, dubbing

Bindwijze

Schuif de kraal op  de haak en klem hem in de vice en. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal voor het staartstuk in en maak de tag, zet een zwarte fiber op en een stuk mylar. Bind van fiber de body, tot een paar m m voor het haakoog, zet het eind van de lus vast. Rib de body met het nylon en zet dat ook met de binddraad vast. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan en bind daarvan de kraag. Maak afbindknopen en lak die af.