vlieg

Binddraad

Als je kleine vliegen bindt gebruik je graag dun en sterk binddraad. Meestal worden zulke vliegjes op kleine haken gebonden met het nummer 20 tot 16.

 

Die vliegen kunnen dan imitaties zijn van eendagsvliegen, schietmotten of van andere insecten waarmee je op vlagzalm of forel vist.

 

Hoe kleiner een haak hoe korter de haaksteel en is ook minder ruimte om het materiaal in te binden voor verschillende onderdelen van de vlieg. Vooral als er vleugels op een vlieg moeten komen, wordt het lastig. We moeten ook zorgen dat de verhoudingen goed blijven.

 

Er zijn geen richtlijnen wat voor binddraad je moet gebruiken als je een vlieg bindt op haak 22 of 18. Neem dan zo dun mogelijk binddraad, is het advies. Okay, maar wat is dun?

 

Voor kleine bindpatronen met veel onderdelen, zoals een staart en vleugel is het Danville’s Spiderweb aan te raden. De dikte die voor dat draad wordt opgegeven is 16/0. Spiderweb is wit, maar met een watervaste viltstift kan je het kleuren.

 

binddraad

 

Als je kleine vliegjes wilt binden op haken 18 en 16 is het binddraad van JMC ook goed heel goed bruikbaar. Het wordt geleverd in verschillende kleuren met een dikte van 14/0. Het is van kunststofvezels gefabriceerd en heel sterk.

 

Het dunne Orvis binddraad is eveneens heel goed als op kleine haken bindt. Dat heeft, volgens opgave, een dikte van 12/0. Dit binddraad leent zich heel goed voor het binden van vliegen op haak 22 tot en met 18.

 

Dun binddraad kan je ook voor grote haken nemen, zoals haak 12 en 10, maar dan heb ik liever wat dikker draad want op zulke haken heb je meer ruimte. Bovendien is het veel sterker dan dat hele dunnen draad. Tiemco levert momenteel een standaard binddraad met een dikte van 8/0.

 

Er zijn meer goede merken dun binddraad zoals UTC en van UNI-products. Dat is vervaardigd van Kevlar en heeft een witte kleur. Dat zal je dan weer moeten kleuren met een viltstift als je wit niet wilt. Het voordeel van Kevlar is dat het ongelooflijk sterk is.

 

Voor het binden met ragdun binddraad is een goed af te stellen spoelhouder (bobbinholder) onmisbaar. Met de Ritebobbing kan dat want daarmee is dat mogelijk.

 

Voor het binden van grote vliegen kan je het beste dikker draad gebruiken. Draad met een dikte van 8/0 is prima, daar kan je wat meer mee doen. Het breekt minder snel als je er aan trekt en dat gebeurt al gauw.

 

Voor streamers en grote natte vliegen is dik draad eigenlijk een ‘must’. Bij het inbinden van haar zoals bucktail komt er een behoorlijk kracht op de binddraad te staan. Meestal gebruik ik het binddaad met de aanduiding ‘B’ voor streamers of kevlardraad.

 

Uit het voorgaand blijkt dat één type binddraad dat een dikte heeft eigenlijk onvoldoende is.