Streamers bindpatronen

snoekenkopOm iets nieuws te bedenken is lastig want er zijn al zoveel bindpatronen bedacht. De exemplaren die ik zie op een site of op een demonstratie lijken meestal op een bestaande patronen. Je ziet streamers die verlengd zijn, gebonden met bontstrippen, hackles of bucktail, je kan het niet verzinnen.

 

Verschillende typen streamers

Streamers kan je indelen in verschillende typen. Het onderscheid komt tot vaak tot uiting in de opbouw en materiaalkeuze van de vlieg. Ze worden gebonden met:

  • hackles
  • bucktail
  • bontstrippen
  • hertenhaar
  • een speld of draadconstructie als tandem streamers

 

(twee vliegen gekoppeld) Waardoor je het formaat kan beïnvloeden.

Daarbij kunnen materialen toegevoegd om de vlieg beter te laten opvallen zoals glitter. Een eeuw geleden werden streamers gebonden met hackles, soms met haar van dieren. De formaten van snoek streamers waren ook kleiner in vergelijking met die we nu binden. Persoonlijk vind ik het binden van streamers gemakkelijk, het maken een standaard model is eigenlijk heel simpel waar maar weinig bindtechniek voor nodig is. De laatste vijftig jaar is daar echter verandering in gekomen, omdat er technieken bedacht zijn die het binden moeilijker maken.

 

Een voorbeeld: Dahlberg diver Streamer

Een streamer van hertenhaar die we kennen als Dahlberg diver. Velen zweren er bij. Er wordt weleens beweerd dat dit de beste streamer is die ooit bedacht is. Dat wil ik niet bevestigen, maar het staat vast dat dit een voortreffelijk idee is van Larry Dahlberg om die bindtechniek te bedenken. Overigens is het nu niet bepaald eenvoudig om die streamers te binden want er is nogal wat bindtechniek en oefening voor nodig om tot een goed resultaat te komen. Zoals blijkt is Ruben Groenendijk daar meester in, hij bindt schitterende Dahlberg divers.

 

Dahlberg diver Dahlberg diver. Deze streamers is een voorbeeld van materiaalcombinatie.

 

Deze Dahlberg diver is een vlieg die voor het vissen in ondiep polderwater heel geschikt is. Bij het binnen vissen duikt de streamer onder en heeft een onweerstaanbare actie. Zoals blijkt heeft de vlieg van Ruben een beugel van dik nylon om te voorkomen dat wier en planten worden gehaakt. Hertenhaar drijft heel goed en houdt de streamer aan de oppervlakte.

 

Door een haal aan de lijn te geven duikt de diver naar onderen. Dat duiken is een eigenschap die een gewonde of zieke vis ook maakt, het maakt het aas tot een gemakkelijke prooi. We hebben meer kunstenaars onder ons die met hertenhaar overweg kunnen, Herman Broes kan er ook wat van. Hij maakt ook schitterende streamers voor op snoek te vissen. Met enige regelmaat demonstreert hij zijn kunnen en als hij op een beurs of clubavond is ga dan eens kijken hoe hij streamers bindt.

vis met hengel

Sommige prefereren het vissen met een muis imitatie. Zo’n streamer bind je van bosjes hertenhaar die tegen elkaar worden gedrukt. Nadat er een compact geheel is ontstaan en een afbindknoop is gelegd, knip je het haar in model als een muis. Het resultaat hoeft niet mooi te zijn want hij vangt toch wel, daarbij komt nog dat na twee of drie aanbeten van een snoek de muis al aardig is beschadigd.

 

Om aan te tonen dat het niet moeilijk behoeft te zijn heb ik jaren geleden streamers gebonden van uitgeplozen sisaltouw. Sisal wordt soepel als het nat wordt, zulke streamers hebben daardoor een voortreffelijk actie en …ze vangen als geen ander.

 

Sisaltouw is het goedkoopste materiaal voor het binden van streamers. In plaats van dat touw kan je dezelfde truc uithalen met het dikke, witte paktouw dat Polyethyleen heet. Het is alleen zwaarder waardoor de streamer sneller zinkt. 

 

De traagheid en bewegingen trekken de aandacht van snoek. Schokkende bewegingen en actie van veren of bontstrippen alsmede de water verplaatsing veroorzaken trillingen. De genoemde factoren worden geïmiteerd door het materiaal of vistechniek.

 

Voer de vlieg niet als een oude krant door het water, maar varieer de bewegingen en inhaalsnelheid, zodat het een ziek of gewonden vis voorstelt. Dat wil de snoek wel want met gezonde vis heeft snoek veel meer moeite. Alleen van uit een hinderlaag of dekking in het water kan hij die met een gericht schot pakken.

 Bart

Bart de Korte met een flinke ‘polderjongen’ (of is het een meisje?)

 

In ons land heeft er een ontwikkeling plaats gevonden in het binden van streamers want als we de streamers bezien waarmee ze in Duitsland vissen wordt dat duidelijk. Daar binden ze nog kleine vliegen om op snoek te vissen.

 

Jaren geleden zijn we hier al tot de conclusie gekomen dat snoek een grote streamer beslist niet uit de weg gaat, ook de kleinere exemplaren niet. Vliegen, die bijvoorbeeld 16 cm lang zijn en nog groter, worden met gemak door snoeken van 40 cm genomen.

 

Elke snoekvisser die met de streamer vist heeft zijn eigen voorkeur voor een streamer waar hij graag mee vist. Die van mij? Ik houd het maar bij mijn Mellow Yello. Okay, ik ben behoudend, en ouderwets, maar deze vlieg heeft al heel veel snoeken op de kant gebracht.

 

yellow mellow