Black is beautiful

Niet alleen kunnen zwarte vliegen mooi zijn, wat belangrijker is: ze zijn soms ook heel praktisch en... je kunt er goed vis mee vangen. In een vliegendoos moeten eigenlijk altijd wel een aantal zwarte vliegen zitten. Wanneer er een schittering op een water voorkomt door de zon, is een vlieg soms lastig te volgen. We kennen dat soort viswateren wel, die van oost naar west stromen. De Duitse Kyll is daar een voorbeeld van. Als de zon ’s avonds laag staat kan dat voor het vissen hinderlijk zijn. Een zwarte vlieg is dan uitstekend te volgen en mits niet te groot, vangen ze vis.

DSC03043.JPG

Een bekende zwarte vlieg die in onze regio populair is de Bibio Marci waarmee in het voorjaar gevist wordt in Oostvoornse Meer. Daar kan je die regenboogforellen goed mee vangen, ten minste als de bibio’s er zijn.

easy black.jpg

Bibio

Materiaal

Haak        : Nummer 12 - 14

Binddraad : Zwart 8/0

Body         : Zwarte stretch

Vleugel      : Witte toef Antron of Aero Dry Wing

Hackle       : Zwarte hanenhackle

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad . Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel de hackle achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast.

Toen destijds in de polder met de droge vlieg nog veel en grote voorns werden gevangen was het een zwarte vlieg die we graag aan de leader knoopte. Soms waren die voor ruisvoorns lokspijs.

Black and dry.jpg

Blacky

Materiaal

Haak        : Standaard voor droge vlieg nummer 18 – 14.

Binddraad : Zwart 8/0.

Staart      : Zwarte fibers uit een hackle.

Ribbing    : Holografisch tinsel.

Body        : Twee pauwenfiber en een zwarte struis fiber.

Hackle     : Zwart

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad . Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel de hackle achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast.

Niet alleen droge vliegen, maar ook zwarte nimfen deden het vaak uitstekend, zoals de Black nimf. Ook die zijn gewild, ik heb daar goede ervaring mee.

Jaren geleden, toen ik pas met vliegvissen begon, heb ik die Back nimf bedacht, waarvan het bindpatroon hier is opgenomen. Op een grotere haak gebonden, kan deze ook worden ingezet voor het vissen op winde.

Black nimph.jpg

Black nymph

Materiaal

Haak                : Gebogen en langstelig nummer 14- 12.

Binddraad         : Zwart 8/0.

Staart               : Patrijs hacklefibers.

Ribbing             : Pearl tinsel.

Body                 : Ruige dubbing, getrimd.

Thoraxdekschild : Strip uit een vleugelveer van een pauw. Bewerkt met wingcement

Thorax              : Ruige zwarte dubbing (zeehond of imitatie)

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad . Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet het dekschild op. Maak van een dubbinglus met een ruige, zwarte dubbing de thorax en zet de het eind van de lus achter het haakoog vast. Leg de veerstrip over de thorax en zet ook dat eind achter het haakoog vast. Maak afbindkopen

Vlagzalmen hebben voorkeur voor rosé, rood, paars en purper. Dat is in praktijk vastgesteld.

23 copy.jpgBlack flymph.jpg

Vandaar dat ik een patroon van flymph met een paarse Tag heb opgenomen. Later zal nog een speciaal artikel aan dit onderwerp worden gewijd.

Purple Tag (flymph)

Materiaal

Haak        : Langstelig nummer 12.

Binddraad : Zwart of donker grijs

Staart       : Paarse stretcht als Tag

Ribbing     : Pearl tinsel

Body         : Zwarte stretcht

Thorax      : Zwarte struisfiber

Hackle      : Zwart uit een India skin

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het materiaal voor de Tag in, een stuk Pearl tinsel en de stretch. Maak van de stretcht de body, tot enkele mm voor het haakoog en zet het materiaal vast met de binddraad . Rib de body en zet ook dat met de binddraad vast. Maak van een struisfiber en kleine thorax en zet nu een wijde, zwarte hackle op. Wikkel de hackle enkele slagen voor de thorax in en zet de punt van de hackle achter het haakoog vast.

Doorgaans worden streamers, waarmee op snoek wordt gevist kleurrijk gebonden met veel ‘glimmers’. Pikzwarte streamers voor het ‘snoeken, met wat minder ‘glim’ doen het echter ook heel goed. Probeer het maar eens uit.

Black ghost.jpg

Black Ghost

Haak        : Gamakatsu nummer 6/0

Binddraad : Zwart 6/0

Staart       :  Een toef zwart haar

Ribbing     : Zilver tinsel

Body         : Zwarte dubbing

Vleugel     : Zwarte bucktail of Pony hair

Kraage      : Een strip zwarte zonkerstrip.

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind een stuk koperdraad in. Bind een toef zwart bucktail dat naar de haakpunt wijst. Zet nu een dunne toef licht blauw Crystal Hair op. Herhaal het inbinden van de bucktail en het Crystal Hair een aantal malen, afhankelijk van de haakmaat Bind nu een zwarter zonkerstrip in achter het haakoog. Zet die vast met het koperdraad. Wikkel nu een stuk zonkerstrip achter het haakoog in als een kraag. Zet de punt achter het haakoog vast en maak een aantal afbindknopen.