Brown nimf

Een aantal jaren geleden hebben we op FFinfo een filmpje geplaatst van een nimf die in een aquarium zwom. Je kon zien hoe de nimf zich in het water voort bewoog. Zijn achterlijf ging op en neer, zoals een dolfijn zijn staart beweegt als hij zwemt. Voor een vliegvisser die graag met nimfen vist was dat interessant, want voor het vissen is actie het geheime wapen.

 

Standaard nimfen worden meestal op rechte haken gebonden. Als je daarvoor een gebogen haak, een zogenaamde Sedge haak, gebruikt is dat nog zo gek niet, omdat de vorm overeenkomt. De foto van het bindpatroon van de nimf geeft dat aan. 

 

Het bindpatroon wijkt af van de standaard want eerst heb ik een herl ingebonden van een bruine struisveer en daarover wordt dan weer een smal stripje bruin gevlekt Thin-Skin gewikkeld. De wikkelingen liggen niet strak tegen elkaar, zodat de fibers er tussen uit komen. Later worden de overtollige fibers er boven en onder weggeknipt en blijven alleen de fibers opzij nog zichtbaar. Deze imiteren de tracheale kieuwen waarmee een nimf zuurstof uit het water onttrekt. Deze Brown nimf is niet verzwaard en het is de bedoeling dat ze hoog gevist wordt.

 

Voor de haak heb ik een nieuw type gekozen van het merk Jassid Fly dat Leonard Sport tegenwoordig voert. Ik heb nog geen ervaring met dat soort haken en ben dus benieuwd naar de kwaliteit van deze haken. Prijstechnische zijn deze haken interessant, want per 25 stuk kosten ze circa 3,50 Euro.

 

 

 

Bindpatroon van de Brown Nimf

 

Materiaal

Haak : Jassid 002T nummer 12- 14, Leonard Sports, of soortgelijke haak

Binddraad : Bruin 8/0

Staart : 3 fazantenfibers

Ribbing : Smal stripje bruin gevlekte Thin-Skin

Body : Bruine herl uit een struisvogelveer

Thoraxdekschild : 3, 5 mm strip geel/bruine Thin-Skin

Thorax : Bruine synthetische dubbing

 

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de bindraad in het midden van de haaksteel op, lak eventueel de windingen. Breng de binddraad naar de haakbocht, bind de staartfibers in en sla die dubbel, zet ze vast met binddraad, dubbel ze weer en zet ze met bindraad vast. Op die manier ontstaat een taps geheel.

 

Bind van de herl de body tot 1/2 van de haaksteel en rib de body met de Thin-Skin strip, maar de fibers van de herl moeten er nog uitsteken. Bind voor het thoraxdekschild een 3,5 mm brede, bruin Thin-Skin in. Breng de dubbing in een draadlus en draai de lus ineen, breng dan de binddraad naar het haakoog. Maak van de dubbinglus de thorax, zet de lus vast met de binddraad.

 

Trek de Thin-Skin strak over de thorax, zet ook dat vast met de binddraad. Maak een afbindknoop en lak die af.