Bugs ontwikkelingen

Wij vliegvisser zijn soms heel behoudend, als we eenmaal goed gevangen hebben met een bepaalde vlieg vallen we daar steeds weer op terug. Niet zo gek, want we hebben daar immers goed mee gevangen. Vangen is natuurlijk belangrijk, het hoort er bij, maar vliegvissen is meer dan (veel) vis vangen alleen: het is een beleving. Daar gaan helaas veel vliegvisser aan voorbij.

 

  

Zelf vang ik ook graag veel vis maar ik vind het vooral een uitdaging om met een nieuw type, of andere vlieg in een viswater, waar ik nog nooit gevist heb, forel en vlagzalm te vangen. Het gebeurt wel dat ik vaak naar het zelfde water terugga, maar dan moet het wel heel goed zijn. Voorbeelden zijn de Techl of de Ybbs in Oostenrijk, daar heb ik veel gevist. Maar er komt op gegeven moment een tijd, dat er wat iets nieuws uitgeprobeerd wordt. Steeds maar weer naar het zelfde vind ik maar niets.

 

Vaak heeft het veranderen te maken dat het gewoon te druk wordt. Helaas is de Teichl niet meer wat het is omdat daar zo nodig in het stroombed peilers zijn gezet voor een autobaan. De Ybss is een ander verhaal, daar vis je op een stuk van vier km met vier personen, maar als die  als een raket door het water banjeren zijn veel stekken verpruts. Het ligt anders als je met drie vismaten gaat, die houden wel rekening met elkaar.

Ondanks het feit dat ik kunstvliegen genoeg heb, worden er altijd weer wat bij gebonden. Daar zitten dan ook wat nieuwe bindpatronen bij om uit te proberen, zoals de Bugs.

De eerste typen zijn in een vorige bijdrage op de site gezet. Maar intussen zijn er modificaties in het binden van bugs. Je kunt namelijk binden als:

 

-  Drijvende type   , HF (high floating)

-  Floating            , F

-  Slow sinking     , SS

-  Heavy weight    , HW

 

 

De Bugs zien er nu ook anders uit. De body is stijl, taps opgebouwd door een basis van lood, koperdraad of vulling van drijvend materiaal. Ze hebben een krans van zachte hacklefibers achter het haakoog die bewegen. Dat kan een hackle zijn van een spreeuw, hen of een andere watervogel. Hiervoor kan je zelf CdC gebruiken. De bedoeling is dat de fibers niet te lang zijn. Om dat te voorkomen kan je ze in een dubbinglus plaatsen en de lus inbinden.

  

Bug gebonden met CdC

 Een Bug wordt als een nimf gevist en moet opvallen. Je kunt een dubbing nemen als Spectra dubbing, die daar heel mooi voor is, maar er zijn meer kunststofdubbing die ook geschikt zijn. Bugs zijn eigenlijk niet nieuw want ze lijken op de nimfen zoals George Skues die bond en waarmee hij al 120 jaar geleden viste. Het lijkt er op dat die manier van binden min of meer in het bekende vergeetboek is geraakt.

 

Om drijvende of zwevende bugs te binden is een verzwaring natuurlijk ongewenst. Om toch dat steile verloop te krijgen zoals op de foto’s is te zien, moest er gezocht worden naar een vulling die ook nog eens goed drijft. Dat is het Crepla. Dichtcellig foam drijft goed en vervormt niet snel. Van een schuin gesneden stripje kan je een tapse body binden en daar over een dubbing wikkelen.

Voor een drijvende of zwevende bug is een body van alleen dubbing voldoende. Zoals bekend stuwt de stroming het aas omhoog.

Koperdraad of een korte looddraad wikkling is voldoende voor een langzaam zinkende Bug.

Daarentegen krijgt een zware Bug een dubbele looddraad wikkeling. Wikkel eerst dun looddraad om de haaksteel en daarover, ongeveer 4 mm achter het haakoog, vier windingen vierkant en dik looddraad dat wat Siman levert. Zet dat goed vast met secondelijm anders verdraaid de body waardoor de vlieg onbruikbaar wordt.

HF Bugs laten zich uitstekend vissen in hard stromend water en ze vangen ook goed vis, net zoals goudkopnimfen, die ook diep gaan.

Omdat er voor het grijze, drijvende type een hanenhackle achter het haakoog komt met relatief korte hacklefibers zal de vlieg lastig te zien zijn in woelig water. In plaats van een grijze hackle kan je geel geverfde Mallard fibers in een lus plaatsen en die enkele slagen in binden.

 

Intussen zijn er viservaringen opgedaan, want een goede vriend van me heeft er mee gevist in Noorwegen en is enthousiast over de Bugs. Zelf had ik dit jaar pech want het vis water in Oostenrijk had de kleur van slechte koffie. Dus kon ik ze niet uitproberen

Mogelijk dat een Bug met chartreuse materiaal gebonden aantrekkelijk zal zijn voor het vissen op fint? Dat is nog niet geprobeerd.

Volgend jaar zullen de Bugs in productie worden genomen van een vliegbind-atelier en op de Amerikaanse markt worden gebracht door Spirit River in Oregon.