De Visible dry fly

De Klinkhammer, de vlieg die Hans van Klinken heeft bedacht, is een succes en intussen wereldwijd bekend. Hij is heel goed zichtbaar als je er mee vist. Of het verschil wordt gemaakt omdat je er zo goed mee vangt, of dat je hem goed kunt zien, kan ik niet aangeven.

 

Beide factoren spelen een rol. Als de vlieg over grote afstand geserveerd wordt in snelstromend water, kan je ze doorgaans goed zien en volgen. Wanneer echter op het water witte schuimkopjes liggen, zoals in de Noorse Glomma vaak het gaval is, kan dat toch nog lastig zijn.

 

Zowel Erik de Noorman als ondergetekende hebbend dat vastgesteld. We hebben weleens verschillende oplossingen bedacht, zoals de variaties van de Klinkhammer, die we enige tijd terug op de site hebben gezet. Dat blijkt goed te werken, maar ik kreeg een idee voor een nieuw type vlieg; de Visible Fly.Deze vlieg wordt in de wateroppervlakte gevist als een Klinkhamer. De vleugel steekt ook recht naar boven en is uitstekend zichtbaar. Met opzet is gekozen voor goed drijvend materiaal.

 

In het bindpatroon is licht blauwe Aero Dry Wing als vleugelmateriaal gebruikt, maar in plaats daarvan kan dat ook lichtgeel- of bruin vleugel materiaal zijn. Die donkere kleuren zijn vooral praktisch als het zonlicht het zicht bemoeilijkt. In de toepassing van materialen kan je ook nog eens variaties brengen, zoals een body van een foamstrip.

 

Het drijfvermogen wordt bepaald door de lengte van foamstrippen die links en recht langs de vleugel worden ingebonden. Lange, ronde foamstrippen verzekeren het drijfvermogen, maar kortere laten de vlieg langzaan zinken.

 

De basis van het idee was om een vlieg te bedenken die niet zo moeilijk te binden is, prima drijft en die je goed kunt zien. Dat is met deze vlieg zeker het geval. Ze lijkt eigenlijk op een emerger van een mug of eendagsvlieg.

 

dry fly

 

 

Materiaal

  • Haak : Partridge 15BNX nummer 16 – 14
  • Binddraad : Bruin 8/0
  • Ribbing : Bij gebruik van foam met een bruine viltstift.
  • Of bruine stretch- of binddraad voor een dubbing body.
  • Body : Beige beplakte foamstrip met CDC of bont van een haas.
  • Vleugel : Een toef blauwe of lichtgele Aero Dry Wing
  • Thoraxdekschild : Rond en groen uitgeboord staafje Plastazote (Veniard)
  • Of dun stripje groen foam
  • Thorax : Dubbing draad van hertenhaar met grijze dubbing

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en breng op de binddraad de dubbing aan. Maak dan een dubbinglus en draai die ineen. Bind daarvan (of van de foamstrip) de body tot vier mm voor het haakoog.

 

Rib de body met de bruine draad bij een dubbing body en zet dat voor de body vast met binddraad.

 

Boor een dun staafje foam uit een blok Plastazote. Leg voor de body het staafje op de haaksteel, zorg er voor dat er links en recht van de haak evenveel materiaal aanwezig is en bind het staafje in. Bind enkele wikkelingen binddraad in de richting van de haakbocht, zodat de uiteinde van de foamstaafjes naar achteren wijzen.

 

Zet nu een toef Aero Dry Wing voor de body op in een V-vorm en werkt de vleugel recht omhoog. Maak van een dubbingdraad van dubbing en hertenhaar de thorax en zet het eind vast achter het haakoog. Leg aan weerszijde van de vleugel de staafjes foam langs de vleugel en zet ook die vast achter het haakoog. Maak afbindknopen en lak die af.