Devil's breathe, streamer

Soms zie ik bindpatronen die er echt uitspringen. Ze zijn aantrekkelijk om te zien en het blijkt ook dat je er vis mee vangt. Dan ga ik op de ervaring van een ander af want het zijn vaak kunstvliegen die ik zelf niet ken of bind. Zo is het ook met deze streamer die ik bij Martin Hengelsport zag.

De kleur combinatie van het materiaal is aantrekkelijk. Nu weet ik dat veel vliegen gebonden worden voor de vliegvisser zelf, uiteindelijk wil het oog ook wat, maar in dit geval ligt het anders. Ronald Pop is de bedenker van deze creatie. Hij zegt dat hij er goed snoek mee vangt. Daar hoeft niet aan getwijfeld te worden want ik weet dat dit zo is, hij was jaren lange een vismaat van mij.

De bindwijze van de streamer wijkt niet af van standaard, dus is dat niets nieuws. Dat kan ook niet want bijna alles is al verzonnen. Ik schreef dat al eerder. Deze vlieg valt op door de kleur combinatie. Al eerder is gebleken dat met een zwarte streamer goed wordt gevangen. Zoals uit de foto blijkt is ook voor deze streamer zwarte bucktail gebruikt dat gecombineerd wordt met toeven multicolor dunkel nr. 02 van Traun River Products. De vlieg heeft een kaag van toeven paars schapenhaar. Het zwarte haar en dat maakt nu juist de streamer aantrekkelijk. Lang geleden kreeg ik eens van een jongen een stuk vacht, hij zat naast me te binden op de Fly Fair in Zwolle. Ben altijd heel blij met zo’n cadeau, maak niet uit hoe groot het is. Het gaat me dan niet om het materiaal zelf, maar om het gebaar. Ondanks dat ik bindmateriaal in overvloed heb, krijg ik dingen die ik niet heb. Nu had ik geen paarse schapenwol en wist in eerste instantie niet wat er mee moest. Toch had ik het stuk huid bewaard en dat kwam nu goed van pas. In het originele bindpatroon heeft René paarse bucktail genomen, maar dat had ik nu net niet. Ik denk ook dat bucktail sterk zal uit gaan staan. Dat doet dat haar niet, daardoor kan je wat makkelijker een grotere kop aanbrengen van epoxy als je dat wilt. De streamer wordt daardoor wel zwaarder en zinkt sneller af, houdt daar rekening mee. Het gevolg daarvan is dat hij eerder wier en planten haakt.

Zien binden doet binden, dus heb ik een variatie gemaakt die niet veel afwijkt van het origineel. Omdat ik het een bijna dodelijk en geraffineerd ontwerp vind heb ik er een ‘gevaarlijke’ naam aan gegeven die eigenlijk wel passend is voor deze streamer: de adem van de duivel.

Devils breathe

 

 

Materiaal

Haak                : 6/0 of soortgelijke streamer haak

Binddraad         : 0/3

Staart               : naturel zwart of geverfde zadel hackles naturel, 3 of 4 stuks

Vleugel            : zwarte bucktail, onder en boven ingebonden. Bind, na de ingebonden bucktail, links en rechts op de haaksteel toeven Multicolor dunkel - Spectraflash-haar (Krystal-hair) in.

Kraag              : Toeven paars haar van een schapenvacht of donker blauwe bucktail.

Ogen               : Plakogen 3 D

Kop                 : Epoxy. (nam hiervoor 2 componentenlijm)

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Smeer de steel in met secondelijm om het draaien van het materiaal tegen te gaan. Zet de binddraad achter het haakoog op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de zadel hackles in. Bind boven en onder de haak toeven zwart bucktail in. Smeer de uiteinden van de toeven in met lak voor het inbinden. Zet links en rechts aan de zijkanten toeven Spectraflash-haar (Krystal-hair) op. Herhaal dat een aantal malen. Maak een kraag van toeven schapen haar. Afbindknopen leggen en aflakken. Plak de ogen op de afbindkopen en maak van epoxy een kop. De afmeting wordt door jou bepaald.