Droge vliegen

In boeken die over het vliegbinden en vliegvissen gaan wordt vaak geschreven over de ‘ideal float line’. De drijfstand van een vlieg nadat deze is geserveerd. Zoals de volgende tekening aangeeft zou een vlieg dan op de waterspiegel drijven. De staart- en hackle fibers houden hem dan hoog op het water.

 

 

 

 

Je ziet weleens een foto van een vlieg die zo op het water ‘staat’. Ik denk dat die dan met de hand in een bak met water is gezet, want is het nagenoeg onmogelijk om op een afstand een vlieg op die manier te presenteren. De praktijk leert dat een kunstvlieg met zijn staart en body in het wateroppervlak drijft en de onderste hackle fibers door het oppervlak van het water steken. Door de snelheid van de afworp en de stroming is geen andere presentatie mogelijk Was dat maar waar!

Zelfs  als de vlieg met een of ander middel wordt behandeld krijg je niet die ideal float line.

Als ik met een CdC vlieg vis droog ik die met Shimazaki Dry Shake om hem weer te fatsoeneren en in model te krijgen. Dat is superspul, niet alleen voor CdC- vliegen. Als je een vlieg in het doosje Dry Shake geschud hebt, komt de vlieg er wit uit van het poeder dat achter is gebleven. Dat moet je er afblazen en de vlieg is dan weer gereed voor gebruik en drijf weer als de beste.

Na verloop van tijd zal je die behandeling moeten herhalen omdat de vlieg weer vocht heeft opgenomen. Bij andere drijfmiddelen, zoals bijvoorbeeld Nanocatch, is het eigenlijk niet anders. Geen kwaad woord er over, begrijp me goed, maar dat is wel gebleken dat bij het vissen het drijfmiddel verdwijnt.

Om het drijven van een vlieg te verbeteren ben ik al heel lang bezig en heb veel geprobeerd. Het blijft echter overeind dat het haakgewicht altijd een negatieve factor blijft voor een droge vlieg, daar kunnen we niet omheen. Om dat gedeeltelijk of in zijn geheel op te heffen was ondermeer een reden dat ik, intussen meer dan 18 jaar geleden, met foamexperimenten aan de gang ben gegaan. Om het gewicht van een haak op te heffen met een foamstrip is een vrij hoog volume nodig. Dat kan je bereiken door een dikke body te binden, maar voor een droge vlieg is dat ongewenst. De proportie van de vlieg is dan buitengewoon. Voor het binden van een emerger is dat geen probleem.

Het neemt niet weg dat de body voor een droge vlieg van een foam strip kan worden gebonden. Die zal dan dunner uitvallen, maar wel bijdragen tot beter drijven en geen vocht op nemen zoals dubbing dat doet. Ik moet wel bekennen dat ik, ondanks dat voordeel, vliegen bind  met een dubbing body,ondanks het genoemde nadeel van vochtopnamen.

Het blijkt dat veel vliegvissers heel graag met en droge vlieg vissen omdat ze een aanbeet zo mooi vinden en ze hebben groot gelijk. Als de omstandigheden kloppen, weer en waterkwaliteit goed zijn en vissen stijgen, vis ook ik graag met een droge vlieg. Ondanks dat ik heel graag met een nimf of emerger vis. Dat alleen al omdat een aanbeet op een droge vlieg een lust voor het oog is.

Hierbij enkele bindpatronen van droge vliegen die het goed doen. De verleiding is groot om een kleine vlieg aan een dunne leader te vissen bijvoorbeeld Naonofil met een dikte van 0,02, maar bedenk dat een vlieg zich dan als een propeller gaat gedragen tijdens het werpen. Dus niet doen.

 

 

Yellow Fly

 

Materiaal

Haak            : Nummer 16 - 12

Binddraad     : Bruin 8/0 of Spiderweb voor een kleine haak

Staart           : Cock de Leon

Ribbing        : Bruin binddraad

Body            : Geel, stretch of floss

Vleugel         : Lemmon duck

Hackle          : Crème of licht bruin

 

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Bind het body materiaal in en maak daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu  het vleugelmateriaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel de hackle achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

 

 

 

Yellow May dun

 

Materiaal

Haak            : Nummer 14 - 16

Binddraad     : Bruin 10/0

Staart           : Cock De Leon

Ribbing        : Bruin, dik binddraad

Body            : Geel, floss of stretch

Vleugel         : Lemmon Duck

Hackle          : Bruin gevlekt, Cree

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in, een stuk bruin binddraad en gele floss. Bind van het floss de body, tot de helft van de haaksteel en rib de body met het bruine binddraad, zet alles met  binddraad vast. Zet nu  een toef fibers op voor de vleugel, een hackle en bind daarna die achter en voor de vleugel in, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak twee afbindknopen en lak die af.

 

Brown dun

 

 

 

Materiaal

Haak            : Nummer 12 - 14

Binddraad     : Bruin 8/0

Staart           : Bruin,  hackle fibers

Ribbing        : Geel, binddraad

Body            : Bruin, UNI0-Yarn 2 x

Hackle          : Ginger/ bruingevlekt, Cree

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in, een stuk geel binddraad en Yarn. Maak van de Yarn  de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu  de hackle op en wikkel die hackle voor de body in. Maak  afbindknopen en lak die af.

 

Mini Black

 

Materiaal

Haak             : Nummer 14 - 18

Binddraad      : Zwart 10/0

Staart            : Zwarte fibers uit een hanenskin

Ribbing         : Wit binddraad

Body             : zwart binddraad of floss

Vleugel          : Cock de Leon, naar achteren wijzend

Hackle           : Zwart, kleine hackle van goede kwaliteit

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in en een stuk wit binddraad. Maak van de binddraad de body. Rib de body en het materiaal met de binddraad vast. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel de hackle voor de body en vleugel in, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak twee afbindknopen en lak die af.