Droge vliegen waar ik graag mee vis

Als je vaak over het binden en vissen van emergers schrijft of zegt dat je graag met nimfen vist, loop je de kans een stempel opgedrukt te krijgen. Je bent dan de ‘godfather’ van de emergers of je vist alleen maar met nimfen, wordt dan gezegd. Het is niet kwaad bedoeld alleen word je dan wel in een vakje geschoven. Al eerder stond op de site een artikel over de Engelsman G.E.M.Skues die beschouwd kan worden als de bedenker van het vissen met emergers. Mijn idee is het dus niet. Ik heb allen maar technieken bedacht om emergers met foam te binden.

 

Het binden en het vissen met emergers vind ik een uitdaging en het vissen met nimfen is een belevenis en het kan ook bijzonder effectief zijn. Er is echter veel meer te beleven dan dat want als vis stijgt naar insecten vis ik graag met een droge vlieg.

Een insect dat van het wateroppervlak wordt gesnapt is een schitterend gezicht net zo mooi als een kunstvlieg die genomen wordt. Vissen met een droge vlieg doe ik dan ook graag. Als ik goed vang wordt er wel eens een nimf aan de leader geknoopt. Dat alleen om te weten te komen of nieuwe creaties vangen en daar ervaring mee op te doen.

Over een paar maanden ga ik weer naar Oostenrijk om daar te gaan vliegvissen. Het weer eens wat anders na een aantal jaren vissen in Noorwegen en Zweden. Altijd weer naar hetzelfde is eenzijdig en ik vind dat je je daarmee ook te kort doet. Op verschillende plaatsen vissen, in verschillende landen is puur avontuur, geeft meer inzicht en je krijgt er ook een grote ervaring door.

Ik vraag me wel eens af of het vliegvissen in Oostenrijk echt veel duurder is. Voor de vergunningen betaal je daar meer, maar als je naar Noorwegen of Zweden gaat heb je veel meer reiskosten, althans als je de veerboot van de Colorline boekt van uit Kiel. Je eet in Oostenrijk vaak perfect, de consumpties zijn betaalbaar en de hotels zijn prima en niet duur. Maar ieder zijn meug, de een wil dat en de ander wil weer wat anders. Maar dat ter zijde, over een paar maanden is het zover en ik kijk er al naar uit. Dan rijden we richting Oostenrijk om op forel en vlagzalm te vissen. Momenteel bind ik weer wat vliegen waarvan er enkele in dit artikel zijn afgebeeld. Het zijn standaard bindpatronen die wat anders gebonden zijn, met andere materialen, maar hun waarden in de praktijk hebben bewezen.

De vlieg die je hierboven ziet is een fantasie vlieg hoewel die op een standaard bindpatroon lijkt. Zoals blijkt heeft hij een dubbele bunch vleugel van blauwe Antron. Als dat lastig verkrijgbaar is kan je met textielverf Antron of Aero Dry Wing verven. Het grote voordeel van de blauwe Antron is dat je hem heel goed kan zien als je de vlieg op afstand serveert. Op een kleine haak gebonden is het een echte ‘knaller’ want hiermee heb ik al heel wat forellen gevangen.

Dubbel bunch

Materiaal

Haak                : Standaard voor een droge vlieg nummer 16 - 18

Binddraad         : Grijs 8/0

Staart               : Grijze fibers

Body                : Grijze fijne dubbing

Vleugel             : Blauwe Antron

Hackle               : Donkergrijs

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Zet nu het vleugel materiaal op met kruiwikkelingen en bind daarna de hackle in. Wikkel de hackle achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

  

Tup’s Indispenseble (variant)

Een vlieg die ook een verandering heeft ondergaan is de Tup’s. Dit is een oud bindpatroon die bedacht is door de Brit H.H. Brayshaw. In het standaard patroon wordt hij met een honing kleurige hackle wordt gebonden en dezelfde kleur hackle fibers gebruikt voor de staart. In de loop der tijd is gebleken dat hij het beter doet met een grijze hackle en grijze staart fibers. Deze Tups vinden regenboogforellen hoogst aantrekkelijk. Waarschijnlijk komt dat door de roze body en de opvallende tag die net achter de staart fibers wordt gebonden.

Materiaal

Haak               : Standaard voor een droge vlieg nummer 16 - 18

Binddraad        : Bruin 14/0

Staart              : Grijze fibers

Tag                 : Smal goudtinsel

Body                : Rose wol

Hackle              : Grijs, Dun

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel de hackle achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

 

Brown May fly

De volgende vlieg lijkt erg veel op de dubbel bunch alleen heeft hij een dubbel bunch vleugel van camel kleurige Aero Dry Wing. Als je in de avonduren met tegenlicht vist is deze vlieg beter te zien dan met een blauwe vleugel.

 

Materiaal

Haak               : Standaard voor een droge vlieg 14 - 18

Binddraad        : Bruin 8/0

Staart             : Licht geel/bruine fibers uit een nekveer van een goudfazant

Body              : Bruine Quill, pauwenfiber met vlakgom bijna kaal gemaakt      

Vleugel           : Camelkleurige

Hackle            : Bruin

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel de hackle achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

 

Sedge

Het vissen met een sedge is en blijft aantrekkelijk vooral in de avonduren. Dit exemplaar is gebonden met emoefibers.

 

Materiaal

Haak                : Langstelig nummer 14 - 12

Binddraad         : Bruin 8/0

Ribbing            : Bruine draad

Body                : Groene dubbing

Vleugel             : Een bunch bruine emoe fibers

Hackle              : Bruin, getrimd van boven

Thoraxdekschild: Stripje bruine foam

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu  het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel de hackle achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

 

Wimpie

De laatste vlieg is een patroon van een simpele hacklevlieg die verzonnen is door een Amsterdamse vliegvisser die ik lang geleden aan de Ahr ontmoette. Het bleek destijds de oplossing te zijn toen de vis het niet goed deed. Wimpie is niet meer, maar dit bindpatroon herinnert aan goede tijden.  

Materiaal

Haak             : Voor droge vlieg nummer 14

Binddraad      : Geel 8/0

Staart            : Grizzle hackle fibers

Body             : Gele floss

Hackle           : Grizzle

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in en het floss. Maak van het floss de body, tot de helft van de haaksteel en zet het floss vast met de binddraad. Bind daarna een hackle in en zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.