Edison brass eyes

Streamers worden soms voorzien van ogen in de vorm van kralen of kleine veertjes van Jungle Cock die er links en rechts worden ingebonden. Dat oogt goed. In plaats van Jungle Cock veertjes kan je Edson brass eyes inbinden.

 

Op de Fly Fair zat Chris Helm (www.whitetailflytieing.com) een Amerikaanse leverancier die vliegbindmateriaal levert en ook die brass eyes verkocht. Het zijn kleine messing vormen die glimmen. De streamer op de foto zijn voorzien van zulke brass eyes.

De rechte stukjes, die aan de bolletjes vastzitten, kan je smaller knippen zodat ze eenvoudig zijn in te binden. De bolletjes zou je nog fluorescerend geel of rood kunnen maken.

Chinchilla streamer

Materiaal

Haak                           : Streamer haak, langstelig nummer 4

Binddraad                    : Zwart 8/0

Staart                          : Rode floss

Ribbing                       : Ovaal goudtinsel

Body                          : Dub brushe bruin, van JMC

Vleugel                       : Renard Chinchilla haar, van JMC

Cheeks                       : Edson brass eyes

Keelhackle                  : Parelhoen fibers blauw geverfd

 Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht, bind het staartmateriaal in en een stuk tinsel. Bind een stuk brush in en maak   daarvan de body, tot twee millimeter voor het haakoog en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Neem een toef haar, klop het gelijk in een hairstacker. Lak het uiteinde en maak daarvan de vleugel.

Neem twee eyes knip de brede delen  er af, maar zorg dat ze beide ven lang zijn. Bind die even achter het haakoog in en lak de wikkelingen. Zet een keel hackle op en zet ze ast met binddraad. Maak afbindknopen en lak die af.