Emoe hackles

Veel vliegvissers die zelf hun vliegen binden zijn heel enthousiast over het drijfvermogen van CdC materiaal. Terecht want dat materiaal drijft enorm goed. Er zijn zelf vliegvissers die alleen maar CdC vliegen binden. Het is heel fraai materiaal, maar heeft toch ook zijn nadelen, zoals bijna elk materiaal dat heeft. Ondanks dat uitstekende drijfvermogen kan het CdC niet het haakgewicht opheffen.


Als ik met een kunstvlieg vis die daarmee gebonden is een vis heb gevangen is de vlieg een vormloos geheel. Om ze dan weer in de oorspronkelijke vorm te krijgen is lastig. Daarvoor gebruik ik het Tiemco dry shake. Dat gaat vrij goed, maar dan nog vind ik dat de vlieg niet de vorm heeft toen ze nieuw uit de doos kwam. Zelf gebruik ik het CdC overwegend als bijmateriaal en bind niet zoveel vliegen die alleen maar met dit materiaal.

Er is één vlieg die met CdC wordt gebonden en die ik als een absolute topper beschouw; de Mini sedge. Het is een heel simpel vliegje maar bijzonder effectief. Vooral als het heel moeilijk gaat, dan blijkt die vlieg heel vaak de oplossing te zijn.


Op een piep kleine haak gebonden is de vlieg bijna dodelijk. Deze mini-sedge is dan ook in verschillende formaten in mijn vliegendoos te vinden.

De body van de vlieg op de foto is van binddraad gemaakt, maar in plaats van draad neem ik een foamstrip. Dat is lichter, absorbeert geen vocht en drijft ook beter. Van CcC kan je heel fraaie kunstvliegen binden dus geen kwaad woord daarover. Er is echter materiaal dat zeker zo goed drijft, misschien nog wel beter. Dat zijn emoe hackles.

In een verpakking van hackles zitten normaliter alleen maar grote hackles. Daarvan kan je alleen maar grote droge vliegen binden vanwege de lange fibers. Een oplossing is om de fibers in een dubbinglus te zetten en die dan in te binden. Dat lukt wel maar voor kleine vliegen is die techniek wel wat lastig. Bij het inbinden van een dubbinglus met hackle fibers staan de fibers niet zo mooi uit als bij een hackle. Het geheel wordt mooier als ze aan de middenpen van een hackle blijven zitten.

In een verpakking emoe hackles vond ik laatst een heel smalle hackle waarvan ik een vlieg heb gebonden op haak 16.

Helaas vind je die smalle hackles maar zelden in een standaard verpakking, dus heb ik aan de leverancier gevraagd of die smalle hackles niet standaard te leveren zijn. Helaas is dat heel lastig om die te sorteren uit een bulkverpakking.

De basis van het experiment voor het binden van de droge vlieg was om een vlieg te binden soortgelijk als de mini sedge, maar dan met een vleugel van emoe hackle fibers.


Grey Flag

Gezien de lengte van de fibers op een emuhackle kan je alleen maar zulke sedges binden op kleine haken binden. Het exemplaar op de foto is gebonden op een Partridge haak K14ST nummer 16, perfect voor het vissen op vlagzalm en forel.De body van de vlieg op de foto is van een foamstripje gemaakt. De bovenzijde van het foam is gekleurd met een watervaste viltstift en daarvan een stripje gesneden. Daardoor ontstaat een regelmatige ribbing die ook nog van dun naar dik uitloopt als je de strip in een wigvorm snijdt.

De Ybbs bij Opponitz