Entomologie - Eendagsvliegen - Insecten

Als je regelmatig op stromend water vist krijg je ervaring in het herkennen van de eendagsvliegen en andere insecten die voorkomen., het bestuderen van insecten wordt Entomologie genoemd.

 

En wanneer je daar maar een aantal malen per jaar de gelegenheid voor hebt is het veel moeilijker om die ervaring op te doen.

 

Door veel boeken te lezen over dit thema kan je dat eveneens krijgen. Doorgaans staan daar afbeeldingen bij. Het is echter al heel goed als je het formaat en kleur kan zien van de insecten die je aantreft. Het is slim om niet gelijk te gaan vissen als je bij een viswater aan komt, ook al is de verleiding heel groot. Ga eerst op je gemak staan kijken wat er gebeurt. Je kunt dan niet alleen insecten zien die er zijn, ook eventuele stijgende vissen en aantrekkelijke plaatsen waar je kan gaan vissen; het water lezen wordt dat genoemd. Haast is funest bij het vissen ook bij het binden van vliegen.

 

Materialenkennis

We zijn nu bij een thema gekomen dat direct met het praktische; het binden te maken heeft, materialen kennis. Als je wat over insecten weet, waar je ze kunt aantreffen, hun gedrag, formaat en kleur, is het verdraaid handig als je ook weet welke materialen je het beste kunt gebruiken om een goede imitatie te binden.

 

De levenscyclus van een eendagsvlieg is eveneens interessant. Dat begint met een pakketje eieren dat in het water leggen. Daaruit ontwikkelen zich nimfen die een jaar in het water leven. De tijd komt dat ze zich naar de oppervlakte gaan om te veranderen in een gevleugeld insect.

 

Tijdens dat proces nemen ze verschillende vormen aan. In de laatste fase zijn ze kwetsbaar en een gemakkelijke prooi voor vis. De verschillende vormen van verandering kunnen voorbeelden zijn voor vangende imitaties.

 

samenstelling entolomogieIn de laatste fase van emergers vliegen ze weg, mits ze niet genomen wordt door vissen. Gevleugelde insecten ondergaan in dat stadium een verandering van spinner in een dun nadat er een vervelling plaatsvindt.

 

Ze zetten zich op het wateroppervlak om hun eierpakket daar in los te laten, vliegen weg en sterven. De laatste foto geeft aan als een eendagsvlieg zich op het wateroppervlak heeft neergezet. Voor hen die graag met een droge vliegvissen is dat essentieel want zo willen we ook onze kunstvlieg presenteren.

 

1 nimf,

2 eerste stadium emerger,

3 laatste stadium emerger,

4 volgroeide eendagsvlieg

 

De theorie van de ideale drijfstand niet klopt, die ze ons in het verleden hebben voorgeschoteld en in veel boeken is herhaald. Foto 4 laat zien dat de eendagsvlieg met de body op het water drijft en het achterlijf in het water hangt. Dus niet door de staart omhoog wordt gehouden zoals de ideale drijfstand aangeeft. Bij de presentatie van een droge vlieg is dat ook onmogelijk en niet nodig om die zo op het water te zetten.

 

danic imitatie entolomogie

Er is wel een andere factor waar we aandacht aan kunnen besteden. Al meer dan honderden jaren wordt voor het binden van body’s dubbing genomen. Een body van dubbing werkt capillair en zuigt water op.

 

Wat minder als het een dunne body is, maar meer als je een dikke body van dubbing bindt. Vocht maakt een body zwaarder en samen met het haakgewicht laat het de body zinken.

 

Dat kan de drijfstand beïnvloeden waardoor de vlieg een vreemde stand op het water krijgt na een presentatie. Even terug naar het gegeven dat er steeds meer vliegvissers zijn, dat er steeds meer lijnen op en over het water gaan waardoor vis schuwer en selectiever wordt, zou dat niet bevorderlijk zijn voor de vangst. Dat was een reden om op zoek te gaan naar een andere realistische, goed drijvende body.

 

danica entomologie

Het werd een extended body gebonden van een dicht cellige foamstrip van Crepla, gemaakt op een naald met behulp van secondelijm. Je zag zo’n vlieg al hierboven. Bewust heb ik voor het harde Crepla gekozen omdat bleek dat een body van Polycelon op den duur vervormt.

 

Het resultaat met Crepla foam is niet alleen degelijker, persoonlijk vind ik zulke vliegen ook mooier. Maar dat is misschien subjectief.

 

Op FFinfo staat uitgebreid beschreven hoe je externe body’s kun binden, met Polycelon en met Crepla.