(Foam body's) Externe body’s, hoe maak je ze?

 

Externe body’s werden jaren geleden al voor Meivliegen ingebonden en uit kurk gesneden. Vliegen met zo’n body’s dreven perfect, maar ze waren wel grof. Later zijn wel van samengebundelde elandharen gemaakt. Die haren drijven goed.

 

De verfijning en de bindtechnieken gingen steeds verder en men ging body’s maken van foam.  Denk maar eens aan de foambody die Oliver Edwards maakt voor zijn Mohican mayfly. Een fraai ontwerp, maar door het gewicht van de vleugel van hertenhaar drijft de vlieg niet correct. De vlieg is topzwaar en ligt met de vleugel plat op het water.

 

De balans van een vlieg staat en valt met de gewichtsverdeling. Als het haakgewicht zich onder  de vlieg bevindt, blijft de vlieg rechtop drijven, dus in de goede stand.

 

Met behulp van componentenlijm en Larva lace zijn in het verleden wel eens externe body’s vervaardigd. Daarover waren velen heel enthousiast, maar plastic is zwaar en vliegen met zulke body’s zinken als een baksteen.

 

Kunstvliegen binden met een externe body staat nog steeds  in de belangstelling. In mijn boeken ‘Stijgnimfen ‘en in ‘Vliegbinden & vliegvissen’ staan bindpatronen van zulke vliegen beschreven. De bindtechniek in ‘Stijgimfen’ is gebaseerd op het binden met Polycelon.

 

Vliegen,  die daarmee gebonden worden drijven heel goed, maar Polycelon is vrij zacht. De body vervormt na verloop van tijd. Als met een vlieg veel vis wordt gevangen is de foambody plat en  drijft ze minder goed.

 Danica extended body

De luchtcellen van het foam vervormen.

Met Crepla, dat in een hobbyzaak verkocht wordt als rubberplat, is dat probleem uit de wereld. Dat is harder, maar voor het binden met dit materiaal  is er wel een ander bindtechniek nodig. Na veel experimenteren is het mogelijk om een body van een foamstrip van Crepla en met secondelijm een body op een naald te maken.

 

 

Het resultaat is beter en met behulp van wat truckjes is zo’n  body ook realistischer. Hoe je ze van Polycelon maakt en van een Crepla strip zijn in dit artikel afgebeeld.

 

 

Nieuw Vleugel materiaal

Binnenkort komt er nieuw vleugel materiaal op de markt. Voor de body van de vliegen die je daarmee bindt, is de bindtechniek weer actueel die Oliver Edwards toepast. Deze lijkt op de methode die in ‘Stijgnimfen’ beschreven wordt. Op de volgende foto zie je diverse body’s  waarvoor verschillende bindtechnieken is gebruikt.

 

foam body's

De bovenste body op de foto, is van Polycelon en gebonden volgens de manier die in ‘Stijgnimfen’ staat beschreven. In het midden zie je er een van Crepla die op dezelfde wijze is gebonden.  Daaronder is er een afgebeeld die op de zelfde wijze is gebonden zoals beschreven is in  het boek van Oliver Edwards.

 

Het nieuwe vleugelmateriaal ligt binnenkort in de winkel. Dat is iets nieuws en door een Zweeds vliegbinder bedacht. Het binden met die folie vleugels is een opzienbarende verandering.

 

Die voorbedrukte folievleugels kan je gebruiken voor een eendagsvlieg, sedge, een steenvlieg enz. Het zal door Ritt-Mailing op de markt worden gebracht. Over dit materiaal  zal later nog een speciale bijdrage gewijd worden.

 

De methode voor het maken van een body die de Zweedse vliegbinder gebruikt voor zijn vliegen met het foliemateriaal wijkt nagenoeg niet af van de bindtechniek die in ‘Stijgnimfen is beschreven, met Polycelon.

 

1 Polycelon strip.jpg

1 Eerst wordt er een wigvormige strip Polycelon gesneden.

Aan de smalle kant snijd je het foam dunner

 

2 Polycelon body 2.jpg

2 Op de punt van een naald wordt eerst het binddraad vastgezet, waarna de strip met het dunne deel wordt ingebonden.

 

3 Polycelon body 3.jpg

3 De binddraad wordt nu op de naald in de richting van de vice gewikkeld.

Het foam wordt terug geslagen, en de binddraad om het foam gewikkeld.

Daardoor ontstaat het eerste bodysegment.

 

4 Polycelon body 6.jpg

4 De binddraad wordt nu weer op de naald terug gewikkeld.

 

5 Polycelon body 4 a.jpg

5 De binddraad wordt nu weer om de foamstrip gewikkeld.

Het tweede bodysegment is nu ontstaan.

 

6 Polycelon body 4 b.jpg

6 Herhaal dat enige malen en je hebt dan een gesegmenteerde body

 

De volgende manier, past de Zweedse binder toe voor zijn vliegen.

1Ritt 1.jpg

1 De binddraad zet je bij de punt van de naald op.

 

2 Ritt 2.jpg

2 Snijd een foamstrip die in het midden wat dunner is dan de uiteinden.

Leg het dunne deel tegen de punt van de naald, sla de strip om en maak de eerste windingen

 

3 Ritt 4.jpg

3 Breng de binddraad terug op de naald, onder de foamstrippen en wikkel het circa twee millimeter in de richting van de vice. Sla de draad om de foamstrippen en maak windingen, waardoor bodysegmenten ontstaan.

 

Hoe werkt  het met een Crepla strip?

1Lijm body 2.jpg

1 Wikkel op een naald een plasticstrip die gesneden wordt van een broodzakje.

 

2 Lijm body 1.jpg

2 Zet de binddraad vast op het uiteinde.

 

3Lijm body 3.jpg

3 Snijdt een dunne foamstrip en knip daar een schuine punt aan.

 

4 Lijm body 3 a.jpg

4 Breng op het plastic secondelijm aan.

 

5 Lijm body 5.jpg

5 Wikkel de fomastrip stapelend in.

( Op  de foto is geen lijm gebruikt, vanwege het snelle drogen!)

 

6 Lijm body 6.jpg

6 Wikkel de strip in de natte lijm.

(De lengte van de body is afhankelijk van het formaat vlieg.)

 

7Lijm body 7.jpg

7 Wikkel een draad om de body die met was is ingesmeerd.

 

8 Lijm body 9.jpg

8 Nu met een watervaste viltestif vlekken aanbrengen.

Gelijk afvegen met een lap als je het niet te donker wilt hebben.

 

Als de lijm droog is kan je de body van de naald trekken en inbinden op de haak. Gebruik ook dan secondelijm anders draait de body.

Met deze drie mogelijkheden is mogelijk een externe body te binden. Externe body’s zijn er niet alleen voor Meivliegen, maar je kunt ze ook voor andere vliegen inbinden.

Midge Bibio.jpg

Bibio

 

Em.  body2.jpg

 Eendagsvlieg