Goldwing streamer

Toen er nog met levendaas gevist mocht worden, was het ongeoorloofd een aantal ruisvoorns als aasvis in een bun te hebben en daar mee te snoeken. Het was ook niet geoorloofd met een goudvis te vissen. Een boerenzoon vertelde me eens dat dit superaas was, nog beter dan een grondeling of een baars.

De gouden flanken van een rietvoorn vallen in het water bijzonder goed. Het is een gewilde prooi, maar een rietvoorn is snel en laat zich niet zo snel versassen. Alleen als ze gehandicapt zijn, door ziekte een beschadiging of…met een haak rondzwemmen. Dan zijn ze een gemakkelijke prooi.

Het vissen met levendaas is verboden. Ik zal nu niet ingaan op welke wijze deze wetsverandering tot stand gekomen is, want dan komen we terecht bij het thema politiek en manipulatie. Ik weet precies hoe het gegaan is, maar op dat thema zal ik later nog wel eens terug komen.

Het effect van dat glitter bij een streamer brengt wat dat te weeg bij snoek, dat  is alom bekend. Voor veel streamers wordt het dan ook veelvuldig gebruikt. Vleugels worden daarmee met verrijkt, zodat een vlieg beter opvalt.

Ik kocht eens bij Henk Peeters, goudkleurig tubing materiaal. Het is ook verkrijgbaar in een winkel dat materiaal levert voor gordijnen, maar ik zag het ook laatst bij Martin Hengelsport in Overschie. Deze uitgerafelde tubing is schitterend materiaal om een vleugel van te maken, zoals voor de Goldwing streamer. Eigenlijk is het bindpatroon weer een paar jaar oud, maar dit is een vernieuwde uitvoering. Deze streamer moet een rietvoorn suggereren. Of dat ook zo is blijft de vraag, maar een ding staat vast; je vangt er snoek mee. Het is daarom de moeite waard om dit patroon na te binden en… er mee te vissen.

Goldwing streamer

Gold wing str.jpg

Materiaal

Haak                           : Langstelig 6/0 of 8/0

Binddraad                  : Uni-Products  ‘B’, zwart

Staart                          : Rood/oranje toef bucktail

Vleugel                       : Goudkleurige tubing

Keelhackle                  : Een toef rood/oranje bucktail


Bindwijze

Plaats de haak in de vice, breng op de haaksteel wat secondelijm en zet de binddraad op in de natte lijm. Neem een toef rood/oranje bucktail, smeer het eind in met lak en bind het voor de staart in. Maak afbindknopen.

Knip een stuk tubing af van circa 4 cm en schuif dat over het haakoog. Smeer het eind in met secondelijm en bind dat direct voor de  staart toef vast. Rafel dat daarna uit.

Neem opnieuw een toef bucktail, smeer het eind in met lak en bind het op de haaksteel en voor de tubing in. Knip weer een stuk tubing af van circa 4 cm, smeer het einde in met secondelijm en bind dat op de haaksteel in. Rafel dat ook uit.

Knip weer een stuk tubing af van circa 6 cm, schuif dat over het haakoog. Smeer het einde in met secondelijm en bind dat achter het haakoog in. Rafel ook dat uit. Neem een toef bucktail, smeer dat in met lak, en bind dat in als keelhackle. Maak een kop van het binddraad, maak afbindknopen en smeer de kop in met secondelijm. Lijm twee glasogen aan de zijkanten van de kop, smeer de kop in met epoxylijm en laat die harden.