Goudkopnimf, niet zo maar een vlieg.

 

Dit is niet het eerste artikel dat op FFinfo wordt geplaatst over goudkopnimfen. Het zal ook beslist niet het laatste zijn. Goudkopnimfen zijn nu eenmaal niet meer weg te denken voor de vliegvisserij.

 

In 1963, toen ik nog niet aan het vliegvissen deed, zag ik ze voor het eerst in de hengelsportwinkel. Waar ik woonde, was er in de buurt de winkel van Gijs de Bas, bekend bij veel Hagenezen

 

In een kleine vitrine van zijn winkel lagen in kurk gestoken vliegen met een messing kraal. Gijs noemde ze rietvliegen. Niemand wist wat ze er mee aan moesten en of ze werden verkocht heb ik nooit gezien. Destijds waren er nog maar heel weinig vliegvissers in Nederland.

 

Jaren later kreeg ik een catalogus in handen van Kless. Een Oostenrijker die een hengelsport winkel had ergens in Wenen. Hij had zich gespecialiseerd in het leveren van vliegvismaterialen en verkocht ook kunstvliegen onder andere met goudkleurige kralen. Daar werd bij ons nauwelijks of niet mee gevist.

 

Theo Bakelaar heeft het binden van goudkopnimfen ‘opgepakt’, populair gemaakt en veel uitstekende bindpatronen bedacht. Het is ongetwijfeld zijn verdienste dat ze ook in de Verenigde Staten populair zijn geworden.

 

Horen in elke vliegendoos thuis

Elke vliegvisser heeft een aantal, of een doosje vol met goudkopnimfen. Voor het vissen op ‘wintervoorn’ in havens of uitlopers van het grote water zijn ze ideaal, daar waar vis zich verzameld. Door het hoge gewicht van de kraal zijn ze diep te vissen als vis zich daar ophoudt.

 

GERRIT

 

Voor het vissen in de sterke stroming op forel en vlagzalm zijn ze ook onovertroffen. Vergeet ze dus niet mee te nemen als je naar de Kyll gaat, of ergens anders wilt gaan vliegvissen.

 

In deze bijdragen zijn een aantal bindpatronen van goudkopnimfen vermeld. Zoals je ziet zit daar ook een imitatie bij van een sedge met een koker. Deze worden soms met huid en haar ingeslikt. De koker is van hertenhaar gebonden. Met telkens twee wikkelingen binddraad wordt een toef hertenhaar ingebonden. Vlak achter het haakoog is nog net de kraal te zien. Bind ze niet te groot, want uit de inhoud van vlagzalmen is gebleken dat ze maar klein zijn.

 

Red tail

red tail.jpg

Materiaal

Haak                           : Kamasan B170 nummer 8

Kraal                           : 3,5 mm koper

Binddraad                   : Bruin 8/0

Staart                          : Stukje fluor wol

Body                          : Rub-A-Dub Peacock

Vleugel                      : Toef beige geverfde Mallard

Thorax                       : Twee pauwenfibers

 

Bindwijze

Schuif een kraal op de haak, plaats die in de vice en maak een dikke takeling van binddraad achter het oog. Breng daar secondelijm op en schuif de kraal naar het oog. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin de dubbing aan.

 

Bind daarvan de body, tot achter het haakoog en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Zet nu het vleugel materiaal op. Sla de toef terug en bind die opnieuw vast, in de richting van het haakoog. Zet de pauwenfibers achter de kraal op, en maak een thorax. Leg een aantal afbindknopen.

 

Hotwing

hotwing

 

Materiaal

Haak                          : Kamasan B170 nummer 8 - 12

Kraal                          : 3 mm koper

Binddraad                  : Bruin 8/0

Staart                         : Stukje groene wol

Ribbing                      : Small ovaal goudtinsel

Body                          : Rub-A-Dub - Brown

Vleugel                      : Een toef Taling fibers

Thorax                       : Twee pauwenfibers

 

Bindwijze

Schuif een kraal op de haak, plaats die in de vice en maak een dikke takeling van binddraad achter het oog. Breng daar secondelijm op en schuif de kraal naar het oog. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in en het tinsel. Maak een dubbingloop  en breng daarin het dubbingmateriaal aan.

 

Bind daarvan de body, tot achter het haakoog en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu  het vleugel materiaal op. Sla de toef fibers terug  en bind ze opnieuw vast. Wikkel de pauwenfibers achter de kraal in, maak afbindknopen.

 

Ruby GK

Rubby

Materiaal

Haak                           : Kamasan B170 nummer 10

Kraal                           : 3 mm

Binddraad                   : Bruin 8/0

Ribbing                      : Ovaal goudtinsel

Body                          : Rub-A-Dub Olive

Thorax                       : Rub-A-Dub Peacock

 

Bindwijze

Schuif een kraal op de haak, plaats die in de vice en maak een dikke takeling van binddraad achter het oog. Breng daar secondelijm op en schuif ede kraal naar het oog. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het tinsel in. Maak een dubbingloop en breng daarin het dubbingmateriaal aan.

 

Bind daarvan de body, tot achter het haakoog en zet de dubbinglus vlak voor het haakoog vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Maak een dubbingloop met Rub-A-Dub en bind daarvan de thorax en wikkel daarvan de thorax achter de kraal in, maak afbindknopen.

 

Sedge met koker

Koker sedge

 

Materiaal

Haak                           : Langstelig nummer 14 -12

Kraal                           : 3  mm

Binddraad                   : Bruin 8/0

Body                          : Hertenhaar

 

Bindwijze

Schuif een kraal op de haak, plaats die in de vice en maak een dikke takeling van binddraad achter het oog. Breng daar secondelijm op en schuif de kraal naar het oog. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind steeds met twee windingen een toef hertenhaar in. Trek de binddraad bij elke ingebonden tof aan zodat het haar uitwaaiert. Maak een body tot achter het haakoog en trim het hertenhaar. Maak een aantal afbindknopen.