Goudkopnimfen in een ander jasje

Vijf keer per jaar valt bij mij het Amerikaanse blad ‘Fly Tyer’ in de bus. Het telt 80 pagina’s en gaat hoofdzakelijk over het binden van kunstvliegen. Er staan vaak nieuwe bindpatronen in voor verschillende disciplines van het vliegvissen: vissen op zalm, stripers, zeebaars, forel en veel meer soorten vis die kunstvliegen nemen.

 

  

Soms kom ik in dat blad wel heel bekende bindtechnieken tegen en bestaande bindpatronen in een nieuw jasje, maar dat zie je in elk blad. Op verschillende sites vallen ze soms ook in herhaling. Dat is bijna onvermijdelijk, want iets nieuws bedenken is bijzonder lastig. In het genoemde blad komt ook nieuw materiaal aan de orde als dat er is en het vliegvissen. Er staan ook advertenties in waarin reclame wordt gemaakt voor noviteiten en adressen waar je kunt vissen, kortom boordevol interessante informaties. Het is ook niet zo glad, strak en fantasieloos opgemaakt blad, met de computer gemaakte illustraties. Die kom je maar al (te) vaak tegen in Nederlandse visbladen. 

Niet elke aflevering is even interessant, dat kan ook niet. Het is afhankelijk van heet aanbod van artikelen. Dit keer is in de ‘Fly Tyer’ een bijdrage opgenomen over het maken van een vlieg met een extended body van dubbing, op een naald gemaakt. Eerst wordt er een toef hertenhaar op de naald gelegd en daaromheen de dubbing aangebracht. Het haar steekt van achteren uit. Het eindresultaat van de vlieg is leuk, maar in de praktijk is gebleken dat een dubbingbody vocht absorbeert en op de duur zinkt.

Een absolute klapper is dit keer een heel interessant en uitgebreid artikel over het binden van  goudkopnimfen, maar dan in ‘andere jasjes’. Het is niets nieuws dat vliegvissers in Europa graag met goudkopnimfen vissen.  

Er bestaan veel goede, bekende bindpatronen van goudkopnimfen, daarom was ik zeer geïnteresseerd en verrast toen ik in het blad een aantal andere en nieuwe bindpatronen tegen kwam. Ik heb er een aantal gebonden die je in dit artikel staan. Of ze vangen?

Dat weet ik niet, maar ze zien er in ieder geval zeer ‘vangerig’ uit en lijken me de moeite waard om ze te binden en er mee te experimenteren.

Iets over bindtechniek en materiaal

Voor de nimfen in dit artikel worden tungsten kralen gebruikt, zoals bekend zijn die zwaarder dan van messing. De nimfen zijn bedoeld voor het vissen in stromend water. Voor het vissen in een ander biotoop te zijn de kralen te vervangen door lichtere, van messing of glas.

Houd bij het binden van goudkopnimfen de gewoonte aan om achter het haakoog een takeling aan te brengen van 14/00 nylon. Die takeling maak je net zoals je vroeger een haak aan een vistuig maakte. Breng dan wat secondelijm op de takeling aan en schuif dan de kraal op de nylon wikkeling. Het is bedoeld om te voorkomen dat de kraal wegschuift als je de nimf van de leader zou trekken. Als je de kraal en body naar onderen schuift is de nimf bedorven en krijgt het ingebonden materiaal zoveel ruimte dat het los zit. Als je de nimfen op kleine haken bindt kan je het formaat van de kraal aanpassen.

Voor de body’s van sommige nimfen is het (nieuwe materiaal?) Ice Dub gebruikt. Toen ik het een tijdje terug zag bleek echter dat soortgelijke dubbing al jaren geleden werd verkocht. Wat is nieuw? Sommige bindpatronen zijn iets anders en met ander materiaal gebonden dan de originelen patronen  in het bovengenoemde blad, maar het verschil is klein. Zet bij het inbinden van metaaldraad als tinsel dat vast met secondelijm dan verschuift dat niet zo snel. Bij het inbinden van draad (tinsel) steek het uiteinde vlak achter de kraal naar boven uit. Knip het daarom iets langer af en sla het eind terug, druk het dan plat op de body en zet het met binddraad vast. In het artikel van  de ‘Fly Tyer’ wordt verwezen naar haken die hier waarschijnlijk moeilijk te koop zijn. In de bindpatronen van dit artikel zijn echter haken opgegeven die je in elke winkel kunt kopen.

 

Daniel’s Chartreuse Czech Catnip

 

Deze imitatie stelt een sedge nimf voor.

 

Materiaal

Kraal                    : Zwart, tungsten 3,3 mm

Haak                    : Gebogen vorm (b.v. voor een sedgnimf) nummer 8 – 12

Binddraad              : Zwart, 8/0

Ribbing                : Nylon 14/00

Body                    : Chartreuse, Micro Chenille

Bodydekschild        : Groen gevlekte, Thin Skin 3 of 4 mm breed

Thorax                 : Zwart, Micro Chenille

 

Bindwijze

Schuif de kraal op de haak en zet die op de nylontakeling vast met secondelijm. Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het nylon, de Thin Skin strip en de Micro Chenille in. Bind van de chenille de body, tot 2 mm achter de kraal, en zet het eind vast. Maak de thorax van de chenille en leg de Thin Skin strip strak over de body en thorax en zet het vast.  Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Maak afbindknopen en lak die af.

  

CdC Soft hackle Caddis emerger

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Materiaal

Kraal                  : Zwart, tungsten 3,3, mm bij voorkeur of goudkleurig

Haak                  : Gebogen, (b.v. een vlokreeft haak nr. 12

Binddraad           : Zwart 8/0

Ribbing              : Dun gouddraad  UTC

Bodydek            : Veerstrip, van een kalkoenenveer 

Body                 : Caddisgroen, Ice Dub

Hackle               : Bruin CdC, in een lus

Kraag                : Black Peacock, Ice Dub of soortgelijk

 

Bindwijze

Maak een takeling achter het haakoog, schuif de kraal op de haak en zet die vast met secondelijm. Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op, wikkel het naar de haakbocht en bind de fibers in en het gouddraad. Zet het draad vast met secondelijm. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot net achter het haakoog. Zet het eind van de lus vast. Leg de veerstrip over de body. Rib die met het draad en zet dat met de binddraad vast. Maak een lus en zet daar CdC fibers in. Bind de lus een paar slagen in. maak weer een lus en breng daar zwarte Ic Dub in aan. Bind daarvan de kraag zet de punt van de lus achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Egans’s Iron Lotus

 

 

Materiaal.

Kraal                   : Goud, tungsten 3,3 mm

Haak                   : TMC 100 nummer 10 -14

Binddraad            : Oranje/rood 8/0

Staart                 : Cock de Leon, medium

Ribbing                : Wit, binddraad 8/0

Body                   : Olive dun, Vita floss of soortgelijk

Thoraxdekschild    : Zwart, toef (2x 3 fibers) glitter materiaal (Spectra Mylar, of soortgelijk)

Thorax                : Olijfgroen, SLF Squirrel Dub of soortgelijk

Kraag                  : Oranje/rood binddraad 8/0

 

Bindwijze

Maak een takeling achter het haakoog, schuif de kraal op de haak en zet die vast met secondelijm. Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in en een stuk floss. Maak van de floss de body tot even achter het haakoog. Rib die met het witte draad. Maak een korte thorax van SLF dubbing. Bind een toefje zwart glitter materiaal in, vouw het dubbel en zet dat vast met binddraad. Maak van de binddraad  de kraag, afbindknopen en lak die af.

 

CdC Hotspot Prince

 

 

 Materiaal

Kraal                   : Goud, tungsten 3,3 mm

Haak                   : Langstelig 1,5x, nummer 6 - 14

Binddraad            : Rood/oranje 8/0

Staart                 : Biots, donkerbruin

Ribbing               : Dun gouddraad UTC

Body                  : Peacock Ice Dub

Vleugel               : Wit, biots van een gans

Kraag                  : Rood/oranje binddraad 8/0

 

Bindwijze

Maak een takeling achter het haakoog, schuif de kraal op de haak en zet die vast met secondelijm. Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de twee biots in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot achter het haakoog en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu de biots voor de vleugels op. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Casual Frenchie

 

 

Materiaal

Kraal                   : Goudkleurig, tungsten 3,3 mm (kleiner bij een kleine haak)

Haak                   : Gebogen steel, 14 - 18

Binddraad          : Rood/oranje 8/0

Staart                  : Pardo, lichtbruin/geel

Ribbing               : Gouddraad UTC

Body                   : Fazanten fibers. Bij een grote haak 2x fibers inbinden.

                             Van de eerste 6 het achterste bodydeel boven de haakbocht.

                             Van de volgende 8 het laatste achter de kraal

Bindwijze

Schuif de kraal op de haak en zet die op de nylontakeling vast met secondelijm. Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Zet de fibers op en bind daarvan de body, tot twee mm voor de kraal  en zet het eind vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Surveyor

 

 

Materiaal

Kraal                   : Zilver, tungsten 3,3 mm

Haak                   : Tiemco TMC2499SP BL nummer 12 - 18, of soortgelijk, zoals.

                            haak voor vlokreeft TMC2488, nummer 12 -14

Binddraad             : Rood/oranje 8/0

Staart                 : Fazanten fibers

Ribbing                : Dun zilverdraad UTC

Body                   : Dubbingmix van geel, blauw en rood

Vleugelsegment    : Pearl mylar tinsel, breed UNI- Products

Thorax                : Mix van geel, blauw en rood

Kraag                  : Binddraad, rood/oranje 8/0

 

Bindwijze

Schuif de kraal op de haak en zet die op de nylontakeling vast met secondelijm. Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot even achter de kraal en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat matriaal met de binddraad vast. Zeteen stuk mylar op voor de vleugelsegmenten vouw dat dubbel en zet het met een paar wikkelingen vast. Maak een dubbinglus met de genoemde  dubbinmix en maak daarvan de thorax, zet de punt van de lus achter het haakoog vast. Maak twee afbindknopen en lak die af.