Green frog

Lang geleden, toen ik nog ‘De vlieg van de maand’ en ‘Kunstaas van de maand’ schreef voor het blad ‘Sportvissers Journaal’, kreeg ik van de firma Albatros een groene kikker van zacht plastic. Ik wist niet wat er mee aan moest, geloofde er ook niet in, maar dat veranderde tijdens een visdag.

 

In een wetering ergens in polder Kamerik zag ik op een dag een snoek jagen. Er stond misschien 30 cm water en er waren veel planten en algen. Ik wilde perse die snoek vangen, vooral nadat hij verschillende malen de boel op stelten had gezet.

Op dat moment had ik geen streamerhengel bij me, die had ik net in de auto gelegd. Voor de spinner was het water te vuil. Bij het openen van een kunstaasdoos zag ik de plastic kikker, die ik de vorige dag er in had gedaan, omdat daar maar eens mee gevist moest worden. Dus knoopte ik het ding aan een dun staaldraadje dat aan de vislijn werd geknoopt. De plastic kikker wierp ik aan de overzijde van de wetering en haalde hem langzaam binnen. Hij lag net in het midden toen hij razend snel van het water werd gegrist. Ik zag dat de snoek na de actie een meter verder vlak voor de kant lag, hij was duidelijk te zien in het heldere water en dacht dat hij de kikker gemist had. Omdat ik dat niet zeker wist, zette ik maar voor alle zekerheid de haak en… de snoek hing. Even later lag hij op de kant en zwom hij weer, nadat hij was terug gezet. Het bleek dus dat zulke kikkers wel degelijk vingen.

We maken een sprong in de tijd.

Op de terugweg van de laatste ‘Fly Fair’ hadden Peter en ik het over allerlei streamer, en kwamen tot de conclusie dat er maar weinig imitaties zijn van kikkers. Peter was er van overtuigd dat je met een nabootsing snoek kan vangen, dus vertelde  ik hem het verhaal van de plastic kikker. Hij vroeg me een imitatie te bedenken voor een kikker streamer. Niet zo simpel, maar ik vond het een uitdaging om eens een andere creatie te binden dan gewoon. Een voorbeeld was die plastic kikker. De imitatie die ik wilde maken moest drijven, bewegelijk en ook nog degelijk zijn. Snoektanden zijn immers vlijmscherp.

Hij moest bovendien een aantal eigenschappen hebben van een diver, ondergaan als er aan getrokken werd en de nodige actie om snoek te verleiden. Uiteindelijk werd het de Frog die je hier op de foto ziet.

Het eerste wat nodig is zijn de poten. Die bestaan uit twee delen, kunnen bewegen en moeten drijven. Vanwege de relatief zware rubber legs aan het uiteinden zouden die de creatie een schuine drijfstand kunnen geven en dat is niet de bedoeling.

Voor het maken van de poten neem je een stuk dik nylon van 45/00, dat je dubbel vouwt, in een lusvorm. Daarin knip je een ovale vorm uit 3 mm Crepla (zie foto) die je in de vorm legt. Aan het eind van het nylon maak je een lusje waar later een bundeltje rubber legs doorheen wordt gevoerd. Om dat lusje maak je met binddraad een takeling, dat je vastzet met een Whip finish knoop en secondelijm. Het nylon leg je aan beide kanten tegen de vorm aan dat je vast lijmt met secondelijm. Aan de andere kant maak je een takeling van binddraad. Vervolgens trek je een bundeltje rubber legs door de nylonlus dat je samen bind met binddraad. Hierna omwikkel je het bovenste deel van de poten met een strip parelmoer kleurige Sili Skin (zie foto van het eindresultaat). Maak je vingers vochtig als je met Sili Skin werkt. Breng op de poten groene vlekken aan met een watervaste viltstift.

 

 

De Frog moet blijven drijven. Een standaard poppervorm leek me te zacht, want de body moet hard zijn. In het verleden heb ik wel eens geëxperimenteerd met kunststofkurken waarmee men wijnflessen afsluit. Snijd daaruit de bodyvorm en zaag in de platte onderkant een gleuf. De voorzijde van de vorm is vlak, en schuin gesneden. Als je de body in de gleuf over de haaksteel plaats, laat dan de haakoog halverwege de schuine kant aan de voorkant uit de gleuf uitsteken.

 

Voordat je de body op de haaksteel drukt, omwikkel je die met binddraad dat je royaal met secondelijm ingesmeerd. Dan druk je de haaksteel in de gleuf, zodat hij goed vast komt te zitten. Omwikkel de body met binddraad om hem aan te drukken. De laatste bewerking is de body groen verven met acryl verf en tot slot nog wat gele vlekken er op aanbrengen.

Nog voordat de body op de haak wordt gezet eerst de poten op de haak binden. Zoals op de foto is te zien steken die aan beide kanten uit. Het dikke nylon wordt bijna in de bocht en tegengesteld vastgezet; waardoor de poten naar voren wijzen. Dan pas wordt de body geplaatst, het achterste deel drukt de poten in de goede stand.

Door het dikke nylon kunnen de poten bewegen als de Frog wordt gevist. Je kunt dun nylon nemen, bij het proefmodel is dat 45/00 maar met 30/00 bewegen ze beter. Op de volgende foto zie je de Frog drijven in een teiltje met water. Dat gaat uitstekend met de body van kunstkurk.

 

Ik kan helaas nog niets zeggen over of de Frog vangt maar dat zal stellig het geval zijn, hij moet nog wel getest worden.  Hoe hij zich gedraagt bij het werpen zal eveneens in de praktijk moeten worden getest, maar daar over later meer. Veel werk zal misschien de opmerking zijn. Maar het is wel een uitdaging de Frog te binden.

 

Materiaal

Haak                      : Met wijde bocht nummer 2/0 of Tiemco TMC 511S

Binddraad               : Groen 8/0

Body                      : gesneden uit kunststofkurk

Poten                     : zie beschrijving: rubber legs, nylon 45/00, groene 3 mm 

         Crepla,  Parelmoer Sili Skin