Half verzopen of nat?

Er bestaan van die vliegen waarvan je eigenlijk niet weet wat ze voorstellen, soms is de vraag of het nimfen of natte vliegen zijn. De Grey Rat in dit artikel is er zo een. Dat is ook echt zo’n vlieg voor: ‘als je het niet meer weet’. Je knoopt hem aan de leader als het moeilijk gaat en je bijna de wanhoop nabij bent omdat je wel vis ziet maar die jouw vlieg niet nemen. Ik loop al jaren te zoeken naar oplossingen voor zulke gevallen. Of Een echte een oplossing daarvoor weet niet precies, maar in de loop der jaren heb ik wel gemerkt dat er kunstvliegen zijn die een oplossing kunnen zijn, waarmee je ook kunt vangen in moeilijke omstandigheden zoals deze Grey Rat. In dit artikel komen een aantal van die vliegen aan de orde.
De bindpatronen van sommige worden normaliter niet verzwaard en je vist ze tussen ‘water en wind’, dus even onder het wateroppervlak. Je moet ze dan wel goed vetten of met een drijfmiddel behandelen. Als je een vlieg dieper wilt vissen kan je koper of looddraad op de haaksteel aanbrengen.De diepgang is daardoor te beïnvloeden door de keuze welk draad je wilt gebruiken en meer of minder draad aan te brengen. Door een vlieg diep te vissen kan die eveneens voor verassingen zorgen, in het voorjaar kan dat gunstig zijn als er nog maar weinig algen en planten voorkomen. De meeste vliegen, zoals de Grey Rat, is gemakkelijk te binden, het is een toonbeeld van eenvoud, maar o zo effectief. Op het bindprincipe van eenvoud zijn de meeste kunstvliegen in dit verhaal gebaseerd. De bindwijze van de Grey Rat heeft model gestaan voor het binden van zware  Superbug, een patroon die je eveneens op deze vindt.

Grey Rat 

Materiaal
Haak                 : langstelig nummer 12
Binddraad         : zwart 8/0
Staart               : taling, enkele fibers
Body                 : Grijze dubbing, zoals rat of haas
Hackle              : Grizzel, 1 of 2 windingen

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan een tapse body, tot 2 mm voor het haakoog en zet het eind van de lus vast. Zet nu de hackle en bind daarna die een paar slagen in. Zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.

Sialis 

Als je in het voorjaar in de polder vist kan je in de maanden april en mei de Sialis lutaria, of wel de watergaasvlieg aantreffen.
Het volgroeide insect lijkt sterk op een schietmot maar de vleugels zijn anders geaderd. Dat is misleidend vandaar dat dit insect wel voor een sedge wordt aangezien. De volgroeide insecten komen uit de nimfen dus is in dit artikel een bindpatroon daarvan opgenomen dat een fantasie imitatie is. Voor hen die graag met keverachtige imitaties vissen is dat patroon wellicht interes-sant.

Materiaal
Haak                : langstelig nummer 12
Binddraad        : zwart 8/0
Staart              : taling fibers, kort houden
Ribbing            : koperdraad, dun
Body                : lichtbruin
Thoraxdekschild : groen, dubbelkleurige lurex tinsel strip
Thorax             : donkergrijsBindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in, heel dun koperdraad en een stripje lurex. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot 2 mm voor het haakoog, zet het eind van de lus vast. Leg het lurex op de body en rib die met het koperdraad en zet dat ook met  binddraad vast. Bind voor de body een thorax van donkergrijze dubbing. Maak afbindknopen en lak die af.

Muggenpop 

In het voorjaar komen er vaak volop muggenlarven en poppen in het water voor. Je kunt ze vinden in stilstaande hoeken van een wetering, maar vis weet dat ook. Daarom kan het vissen met een imitatie effectief zijn. Om die reden is er en muggen pop in dit artikel op genomen. Zoals blijkt is de imitatie vrij eenvoudig te binden. Als je hem vist vet hem dan ook weer in want zoals blijkt wordt de vlieg met weinig materiaal gebonden. Dat is wel een nadeel maar wat vet kan helpen om de pop niet snel te laten zinken.


Materiaal
Haak                 : TMC 212Y nummer 11
Binddraad         : zwart 8/0
Ribbing             : wit, dik binddraad
Body                 : zwart, herl uit veer
Thorax              : grijs , dubbing
Keelhackle        : patrijs, fibers in draadlus

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel die achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.


Voor Winde

Als laatste heb ik het bindpatroon op genomen van een oude bekende: de Pinky tail. Als je op winde wilt gaan vissen mag een natte vlieg beslist niet ontbreken. Knoop eens deze vlieg aan de leader en de kans is groot dat je daarmee goede vangsten maakt, althans dat is mijn ervaring. Om die vlieg te binden is niet moeilijk zoals blijkt.

Pinky tail 

Materiaal
Haak                 : natte vlieg of nimfhaak bv. TMC 5210 of TMC 100 nr. 14 – 10
Verzwaring        : circa 15 tot 20 slagen dun looddraad
Binddraad         : beige 8/0
Body                 : grijs/beige dubbing (buikzijde van Haas)
Staart               : roze wol
Ribbing             : Holografisch goudkleurig tinsel
Hackle              : Patrijshackle (of beter: fibers in een dubbinglus)


Bindbeschrijving
Zet een loodverzwaring op de haak en fixeer deze goed met de beige binddraad en lak. Maak een staartje van een stukje roze wol en knip dat, na het inbinden, kort af zoals bij een Red tag.
Zet een holografisch goudkleurige tinsel voor de ribbing op de haak. Maak, uit de grijs/beige dubbing, een mooi taps lijfje en rib dat netjes met het tinsel. Bind nu achter de goudkraal een patrijshackle op, Wikkel die circa 3 slagen om het lijfje. (Patrijs hacklefibers in een dubbinglus geven het mooiste resultaat). De fibers mogen best iets langer zijn als de body.
Met de binddraad de ingebonden patrijs hackle iets naar achteren richten en de nimf afbinden.

Tip: Om later te weten of er wel of geen looddraad verzwaring is toegepast is een codering met een stipje gekleurde lak een aanrader. Greyling bug


Greyling bug


 

Het vissen vlagzalm is de laatste jaren heel in trek. Reizen naar Noorwegen en Zweden zijn dan ook heel populair want daar komen ze veelvuldig voor. Let wel op als je een reis boekt want het komt voor dat ze voor een week vissen het nodige vragen. In deze tijd moet het goedkoper dus ga op eigen gelegenheid want dat kan veel geld schelen, Waar je heen moet en met welke vliegen je moet vissen kan je heel eenvoudig op Google vinden. Overigens hoef je niet zo ver weg te gaan want in Oostenrijk en Kroatië kan je ook goed vangsten maken. Je betaald dan misschien wel meer voor een vergunning, maar de reis- en verblijfskosten zijn aanzienlijk lager. Bovendien ben je niet gebonden aan veerboten, vliegschema’s en dure huurauto’s waarvan de huurprijzen in de Noordelijk landen niet mis zijn
Wie van plan is om op vlagzalm te gaan vissen raad ik aan om dat eens met een Geyling Bug te gaan doen. Dat is een ouwe bekende want het bindpatroon heeft al eens eerder in een van mijn boeken gestaan. Ook die vlieg is super eenvoudig te binden en heel effectief. Deze vlieg zal je ook weer goed moeten vetten, zodat hij in de waterspiegel blijft hangen. Opvallend is misschien dat een haak nummer 12 in het bindpatroon wordt opgegeven, maar die is beslist niet te groot is voor deze bug. Ik heb hem ook gebonden met een body van dichtcellig foam om het drijfver-mogen te bevorderen, het bleek echter dat dit wel was gelukt maar de vlieg met een roestbruine dubbing body toch beter ving. Dat kan toeval zijn geweest ware het niet dat het bij een éénmalige proef is vastgesteld. Mogelijk is de kleur van de body doorslaggevend want de kleur van roestbruin foam is niet te koop.


Materiaal
Haak                 : langstelig nummer 14 – 12
Binddraad         : bruin 8/0
Body                 : roestbruine dubbing
Ribbing             : bruin, stuk gehalveerde floss
Hackle              : patrijs hackle 1 of 2 wikkelingen (of beter: fibers in een dubbinglus)


Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het stuk bruine floss in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot 2 mm voor het haakoog, zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Wikkel de hackle enkele slagen voor de body en zet de punt van de hackle of lus achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.