kyll visser

Hoe moeilijk kan vliegbinden zijn?

Een paar dagen vliegvissen in de Kyll met goede vrienden, wie wil dat nu niet? Dus gingen we een week of wat geleden op een dinsdag op weg. Nadat we gearriveerd waren wilden we gelijk vissen, alsof wij oude rotten dat nog nooit eerder hadden gedaan. Maar als je een tijd niet op stromend water hebt gevist blijkt dat je nog steeds die drang hebt om snel aan de gang te gaan.

 

Toen we aankwamen waren de omstandigheden perfect en dat moedigde het enthousiasme nog eens aan. Het water was wat aan de lage kant, lager dan op de foto, maar dat was nauwelijks een probleem. Je moest wel wat verder werpen en voorzichtig waden en vissen.

 

We zagen forellen stijgen en direct werden de eerste bruine forellen gevangen, maar niet door mij. Het duurde even voordat ik de eerste had gehaakt en dat bleek ook nog eens een kleine te zijn. Dus opzoek naar de vlieg die het beter deed, want misschien had ik iets verkeerds aan de leader geknoopt. Aan een andere vlieg ving ik na verloop van tijd nog enkele kleine forellen, maar het bleef lastig.

 

Dus werd er verder gezocht in de vliegendoos. Na nog wat vliegen te hebben geprobeerd vond ik de succesvolle vlieg; een kleine grijze hacklevlieg gebonden op haak 16.

 

Bijgaand het patroon van deze simpele hackle vlieg die veel lijkt op een standaard Blue dun, die vlieg namen ze fanatieker. Het bleek maar weer eens dat het soms niet moeilijk behoeft te zijn, alleen moet je er maar op komen. Hierbij het bindpatroon van deze eenvoudige vlieg.  

 

Patroon Hackle Vlieg

grijze vlieg

Materiaal

Haak                           : Voor droge vlieg nummer 16

Binddraad                    : Grijs  8/0

Staart                         : Cock de leon

Body                          : Grijze hazenbont in dubbinglus

Hackle                        : Blue dun

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de draad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Zet nu de hackle op en wikkel die voor de body in, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.