Hoppers & Crickets

Enige tijd geleden kreeg ik een e-mail van een vliegbinder die vragen had over het binden van krekels en sprinkhanen. Hij had wat problemen om tot en goed resultaat te komen en wilde graag informaties. Nu moet ik bekennen dat ik zulke imitaties ook niet met regelmaat bind. Het binden van zulke kunstvliegen is geen alledaagse bezigheid voor mij. Misschien komt dat omdat daar niet veel mee gevist wordt?

     

                       

 

  

 

              Cricket              (krekel)           Hopper          (Sprinkhaan)

Althans, dat dacht ik, maar op mijn laatste vistrip in Oostenrijk ontmoette ik vliegvissers die met een soort drijvende Chernobyl nimf viste en daarmee ook forel ving. Of die nimf op een sprinkhaan of krekel leek is de vraag, maar gezien het formaat en vorm zou dat zo maar kunnen. Nu vind ik een Chernobyl nimf eigenlijk potlelijk en grof, maar ondanks dat bleek de vlieg wel effectief te zijn.

Je kunt soortgelijke drijvende imitaties binden die op een krekel of sprinkhaan lijken, een heel suggestief bindpatroon of een imitatie die meer op het vissen is afgestemd.

In de Verenigde Staten wordt er veel met krekelimitaties gevist, ze zijn daar populair en er worden ook grote forellen mee gevangen. Dat werd me duidelijk toen ik bij de eigenaar van Spirit River om informaties vroeg. Spirit River is namelijk een toonaangevend bedrijf dat heel veel kunstvliegen levert in de USA. Je ziet wel eens ‘knoepers’ van vissen staan in bekende Amerikaanse bladen zoals ‘Fly Fisherman’ en de ‘American Fly tier’ die met de genoemde imitaties zijn gevangen. Zulke vissen kan je hier vangen in een reservoir maar in een rivier zijn ze zeldzaam?

Dat het vissen met krekels en sprinkhanen alleen maar een Amerikaanse aangelegenheid was is heel lang een denkbeeld geweest door Nederlandse vliegvisser, immers wij vissen daar niet mee?

Ik vond het een uitdaging om eens wat uitgebreid op dit thema in te gaan. In de eerste druk van mijn boek ‘Vliegbinden en vliegvissen’ staat het patroon van de Black Cricket afgebeeld. Of dat patroon werd nagebonden is me nooit ter oren gekomen dus is het bij dat ene bindpatroon gebleven. 

Alleen op een website van Orvis vond ik wat moderne bindpatronen en een paar in een oud Amerikaans boek, dat ik al eens wilde dumpen omdat het bijna uit elkaar valt. Veel patronen, ook in dat boek, worden met hertenhaar en dubbing gebonden. Alleen zinkt het achterlijf van zulke vliegen snel zodat ze schuin in het water hangen. Dubbing neemt water op en het grote haakgewicht werkt ook niet positief tot het drijven. Imitaties van krekels en sprinkhanen moeten echter wel drijven. Gebonden met een foam body eventueel in combinatie met hertenhaar zal het drijfvermogen ten goede komen.

Ik heb enige ervaring met drijvend aas want in een groter formaat gebonden met een foambody maar dan als streamer, daarmee ving ik snoek in een ondiepe polder wetering van een polder die ik destijds had gehuurd. Dat bindsel was behoorlijk fors en leek eigenlijk meer op een plug dan op een streamer omdat die gebonden was op haak 0/6. Deze streamer staat in mijn boek ‘Stijgnimfen en drijvend aas’ afgebeeld. Zoals bekend zoeken snoeken soms het ondiepe water op omdat daar witvis verzameld die daarin afpaait en zich veilig waant. In dergelijk type water kan je alleen maar met een drijvende plug vissen of … met een hoog lopende streamer.

Uit publicaties is gebleken dat je met creaties van foam roofblei kan vangen. Met een drijvende krekel (hopper) of sprinkhaan, gebonden in een gepast formaat, is er ook forel te vangen in reservoir of een rivier als daarin grote forellen voorkomen.

Met foam gebonden krijg een krekel of sprinkhaan een veel beter drijfvermogen, maar het blijkt dat er nog maar weinig bindpatronen zijn waarvoor dat gebruikt wordt.

De mail van Wesley met zijn vraag over het binden van krekels en sprinkhanen vond ik dus een uitdaging om eens achter de vice te gaan experimenteren. Dus ging ik aan de gang ondanks dat ik net aan het schilderen was in afwachting van correctiewerk dat een vriend van me op zich heeft genomen.

Maar om een bevredigend resultaat te krijgen moest er eerst wat geëxperimenteerd worden voor de uitvoering van foambody’s. Bindsels van hertenhaar was niet zo’n probleem want die had ik al gezien in dat Amerikaans boek waar ik het over had. Krekels en sprinkhanen van hertenhaar zijn praktisch, maar daarvan is dan meestal de kop gebonden zodat de kans bestaat dat de vlieg schuin in het water hangt door een volgezogen body. Bovendien wil men ook wel eens wat nieuws zien en binden dan de bekende standaard patronen.

Sprinkhaan met een extended body?

Als er met een imitatie van een krekel of sprinkhaan gevist wordt zal deze dus hoog op het water moeten drijven. Omdat dergelijke kunstvliegen doorgaans op vrij grote langstelige haken zoals haak 10 t/m 14 die 2x lang zijn gebonden speelt het haakgewicht een belangrijke rol. Wesley, van de e - mail, wilde ze op haak 10 – 14 binden. In het boek waar ik de standaard bindpatronen vond worden dezelfde haakmaten aangegeven. Bij de ontwikkeling van nieuwe proefversies wilde ik daar rekening mee houden.

Bij een Chernobyl nimf wordt het haakgewicht opgeheven door platte foamstrippen. Dat werkt, maar de strippen geven een grof geheel en dat wilde ik vermijden.

Zoals op beide foto’s van de insecten blijkt hebben de dieren dik lichamen. Dat is een nadeel als je dat nagebootst met dubbing, maar een voordeel is als je een body bindt van foam. Het volume kan daardoor groter zijn waardoor de vlieg beter drijft.

 

 

Om een vlieg te binden die enigszins lijkt op het echte insect is nog lastig, vooral als het silhouet enigszins moet lijken. Het blijkt dat krekels vrij stevige poten hebben die zich langs het lichaam bevinden en dat is toch wel bepalend voor dat silhouet.

In het patroon op de foto zijn de poten geïmiteerd door middenpennen van CdC hackles waarvan de fibers zijn geknipt. Om ze in model te houden zijn ze geknoopt en die zijn weer vastgezet met secondelijm, net zoals het achterste deel van de middenpennen, Dat is gedaan om ze wat harder en degelijker te maken. De extended body van de sprinkhaan maak je als volgt.

De body wordt op een dikke naald gebonden waarom je eerst een strookje dun plastic van een broodzakje wikkelt. Daardoor kan je body er later nog afschuiven, omdat je die met secondelijm maakt.

Je snijdt een foamstrip van Crepla, waaraan je een lange punt knipt. Die bindt je vervolgens met die punt in op het uiteinde van de naald.

Nu vouw je een lang stuk dun nylon van 12/00 dubbel, zodat je twee einden hebt van ca.10 cm. Het dubbel gevouwen deel zet je met een binddraadwikkeling en lijm vast op de naald. Beiden stukken nylon steken ca. 3 à 5 mm - achter het eind van body- aan de zijkanten uit.

Zowel het plastic op de naald als de foamstrip smeer je in met secondelijm in om dan de body stapelend in te binden. De foamwindingen komen op elkaar te liggen.

Zorg ervoor dat de stukken nylon tussen de foamwikkeling links- en rechts van de body uitsteken.

Dat nylon is bedoeld om later de poten te fixeren door ze vast te knopen, met wat secondelijm blijven ze op hun plek.

Als de body klaar is wind je een met was ingesmeerd stuk Dynema om de body. Vervolgens breng je op de bodybruine segmentatie aan met een watervaste viltstift. Als de inkt van de stift droog is verwijder je de draad. Daardoor ontstaat een segmentatie. Knijp nu met een tangetje het uiteinde plat zodat de body beter op de haaksteel kan binden.

Smeer, voordat je body inbindt, wat secondelijm op de iets gebogen haaksteel en wikkel je meteen binddraad wikkelingen om de steel. Breng dan weer secondelijm op de binddraad wikkelingen aan. Zet het uiteinde van body direct op de haak, in de nog natte lijm en zet die vast met de binddraad. Op die manier kan de body niet meer verschuiven.

Je kunt, in plaats van een extended body, de body direct op de haaksteel binden. Bind dan wel twee strippen foam over elkaar, een voor de onderbody. Daardoor krijg je een dikke body met een hoog volume dat ook nog eens goed drijft.

Voor de poten kan je eventueel rubberlegs in binden, hoewel die veel slapper zijn, maar wel veel meer actie zullen hebben tijdens het vissen. Het beeld van de vlieg verschilt daardoor duidelijk. Om het simpel te houden kan er een toef beige en dun hertenhaar voor de vleugel worden ingebonden. Een van de bindpatronen is gebonden met een extended body dat een suggestieve indruk geeft.

   

Sprinkhaan

 

Materiaal

Haak                          : Langstelig 10- 14, waarin een knikje is gebogen

Binddraad                   : Beige 8/0

Ribbing                      : Met watervaste viltstift

Body                          : Beige, Crepla foamstrip.

                                   Extended gebonden op een dikke naald 

Poten                         : CdC middenpennen, volgens beschrijving

Vleugel                       : Beige haar van een Damhert of dun hertenhaar

Thorax                       : Dubbingdraadmix van hertenhaar met beige dubbing,

                                   bruin gemaakt met watervaste viltstift

Kopsprieten                : Dun geel nylon, in gedrukt met de geribbelde bekken                                    bekken van een tangetje

Bindwijze

Maak een foambody volgens de beschrijving en maak hieraan de poten vast. Plaats de haak in de vice en zet de binddraad achter het haakoog op met secondelijm. Bind op de haak de body op de haak laat ca. 4 mm vrij en zet de uiteinden van de CdC middenpennen voor de body vast. Maak de vleugel van een toef hertenhaar (Dam hert) die eerst gelijk wordt geklopt met een hairstacker, bind de toef op de body. Zet een lus geel nylon op voor de kopsprieten en bind een dubbingdraad in van hertenharen dubbing mix.  Maak afbindknopen en lak die af.

 

 

Letort Cricket

 

Materiaal

Haak                          : Langstelig 10 - !4

Binddraad                  : Zwart 8/0

Body                         : Zwarte ruige dubbing

Vleugel                      : Zwarte veerstrip of een toef haar van een vos en hertenhaar

Thorax                       : Zwart hertenhaar in model geknipt

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de draad naar de haakbocht, maak een lus met zwarte dubbing en maak daarvan de body tot 4 mm achter het haakoog (naargelang het formaat van de haak). Zet nu het vleugelmateriaal op.  Bind een dunne toef hertenhaar in en leg daar twee windingen binddraad om. Trek de daaraan zodat het haar uitwaaiert. Herhaal dat zodat er een ruige kop ontstaat. Knip die in model, als een thorax. Achter het haakoog is die dikker zoals op foto. Maak twee afbindknopen en lak die af.

 

 

Rubberleg cricket

 

Materiaal

Haak                          : Langstelig 10 - 14

Binddraad                   : Beige 8/0

Ribbing                      : Met een watervaste viltstift

Onderbody                 : Crepla, bruine strip

Body                          : Crepla, bruine strip

Vleugel                      : Beige hertenhaar, Dam hert

Poten                         : Rubberlegs, lichtgeel/zwart gevlekt

Thorax                       : Dubbingdraad van hertenhaar en beige dubbing,

                                   bruin gemaakt met bruine watervast viltstift

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind twee foamstrippen bij de punt in. Maak van de eerste een onderbody en van de tweede de body, tot 3 mm achter het haakoog. Bind het vleugel materiaal in op de body en de rubberlegs voor de body.Zet de dubbingdraad op en maak daarvan de thorax, maak afbindknopen en lak die af.

 

 TS Hopper

 

 

Materiaal

Haak                           : Langstelig 10 - 14

Binddraad                    : Beige 8/0

Staart                          : Enkele bruine hertenharen

Thoraxdekschild           : Bruine, 5 mm brede Thin Skin strip

Onderbody                  : Gehalveerd 4 mm dik foamstaafje geboord uit een

                                    kunststofkurk van een wijnfles, dat vanwege de hard-                                    heid van dat materiaal. Inbinden tot 2 mm achter het haakoog.

Body                          : Crepla foamstrip

Keelhackle                  : Bruin hertenhaar onder de body

Thorax                       : Beige/bruine dubbingdraad met hertenhaar.

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad achter het haakoog  op. Breng de binddraad met enigszins wijde slagen naar de haakbocht, bind het staart materiaal in en de strip Thin Skin bij de geknipte punt in. En bind een Crepla strip in.

Boor een staafje uit de kurk, halveer dat en snijd de uiteinden schuin en dun, maar houd het midden dik. Bind het met het dunne deel boven de haakbocht andersom in, dus met bolle kant naar onderen. Smeer de body in met secondelijm, leg het gehalveerde staafje foam op de haaksteel en zet het vast met de binddraad. Maak de body tot 2 mm achter het haakoog.Wikkel de Crepla strip gestapeld om de body. Doordat het staafje vlak is gesneden is er een platte body ontstaan, zoals het echte insect dat ook heeft. Leg de Thin Skin strip strak over de body en zet dat achter het haak oog vast, maar laat ruimte vrij. Bind nu een dunne toef hertenhaar als keel hackle in. Zet de dubbingdraad op en maak daarvan de thorax, maak afbindknopen en lak die af.

 

Winged hopper

 

Mat

eriaal

Haak                          : Langstelig 10 – 14, licht gebogen vorm

Binddraad                   : Beige 8/0

Onderbody                 : Crepla, bruine foam strip

Body                          : Crepla foamstrip

Keelhackle                  : Bruin hertenhaar, onder de body

Vleugel                      : Geknipt uitbruine Wing folie

Thorax                       : Beige/bruine dubbingdraad met hertenhaar.

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind twee Crepla strippen in. Maak van de eerst de onderbody en wikkel de tweede strip daar stapelend omheen voor de body. Houd achter het haakoog 2,5 mm vrij. Knip uit folie een vleugel vorm en bind die op de body.Zet een toef bruin hertenhaar als keelhackle op. Bind een dubbingdraad in en maak daarvan de thorax. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Mochten er vragen zijn over de bindwijze dan verzoek ik je die te stellen via de site.