Voorbeelden zijn sommige CDC bindtechnieken van een Zwitserse meneer en ook die van een heel bekende Engelse binder. Ze worden alom gerespecteerd en bewonderd, meestal door lieden die het fijne niet weten of een stuk voorgeschiedenis niet kennen. 

 

Wat mij opvalt, zijn de aanduidingen en namen van die vliegen op FB die vaak hun doel voorbij schieten. Bijvoorbeeld: een Hopper krijgt de toevoeging van Midge. Alleen omdat hij op een kleine haak is gebonden?

 

Met de aanduiding Midge wordt in het vliegbinden een mug bedoeld. Het komt er met op neer dat een hopper of sprinkhaan, de toevoeging mug krijgt? 

 

Opmerkelijk is het materiaal dat voor het binden de afgebeelde droge vliegen wordt gebruikt. Soms is dat geschikt is voor natte vliegen. Bijvoorbeeld hackles van een spreeuw, kauw, hen of patrijs omdat ze een rijkelijk hoeveelheid web hebben en daardoor snel vocht opnemen. 

 

Het lijkt er op dat maar zelden boeken worden gelezen waarin materialenkennis aan de orde komt en dat is nu net zo belangrijk bij de ontwikkeling van iets nieuws. Net als de kennis van insectenkunde, entomologie genoemd.  

 

Kennis, waarover in boeken wordt geschreven, is nog steeds actueel! Het boek ‘Fly Dressers Guide’ van John Veniard, gedateerd, maar een boekwerk waarin materiaal aan de orde komt. Of het nog verkrijgbaar is kan ik niet zeggen, maar niet alleen daarin wordt over het thema materiaal geschreven. Recenter, zeker net zo goed, is het boek ‘The Fly Fisher’s handbook’ van Malcom Greenhalgh & Denys Ovenden: te koop bij Coch-y-bonddu books. Een firma die soms op de Fly Fair staat met een stand. Op deze website staat eveneens het een en ander over materiaal b.v. in het artikel ‘Vliegbinden en materialen kennis’.

  

Het punt is dat ik wel eens een opmerking maak op FB over die vliegen, overigens te goeder trouw. Dat wordt niet altijd in dank afgenomen.