Kleine Sedges

Hoeveel imitaties er zijn van Sedges, die ook wel schietmot genoemd, is niet te zeggen. Het zijn er heel veel. Sedges zijn toonaangevend in de voedselketen van veel vis soorten. Salmoniden lusten ze heel graag en zolang er met een kunstvlieg gevist wordt zijn ze in trek. Niet alleen bij vis maar ook bij vliegvissers. Dat is dus vooral duidelijk als we het aantal bindpatronen bezien. Omvallend is ook het aantal van verschillende uitvoeringen.

Door de bank genomen zijn imitaties van die insecten groot van formaat. Gebaseerd op bepaalde typen, die dan ook een afmeten bereiken van soms wel 30 mm en groter. Dat blijkt wel uit de opname van een vleugel.

 

 

 

Die vleugel komt van een dode Sedge die ik lang geleden in Noorwegen heb gevonden. Deze grote formaten zijn de oorzaak dat ze in vaak op grote haken worden gebonden. Toch is het niet altijd verstandig om alleen maar grote exemplaren van Sedges in je vliegendoos te hebben. Heel vaak stond ik ergens in een rivier te vissen en dat er veel kleinere exemplaren rond vlogen. Heel fragiele dieren die soms hooguit 8 mm lang waren. Ze waren soms donker van kleur maar ze zijn er ook veel lichter, zoals in grijs.

 

 De vleugel voor de imitatie haalde ik uit een velletje met voorgestanste Sedge vleugels dat het Amerikaanse bedrijf Spirit River levert. Misschien lastig te verkrijgen, maar je kunt de vleugel ook uit grijze Organza knippen, een andere folie die door Ritt-Mailing wordt geleverd, of soortgelijk materiaal.

Zoals uit het bindpatroon blijkt wordt deze Sedge op een kleine gebogen haak gebonden, een vorm die overeenkomt met het insect als ze zich op het water neerzet.

Materiaal

Haak                          : Gebogen type nummer 16 of 14

Binddraad                   : Grijs 8/0

Ribbing                      : Bruine stretch of met een watervaste viltstift 

als je een foamstrip neemt

Body                          : Bruine foamstrip of dubbing

Vleugel                       : Voorgestanst uit grijs materiaal of geknipt uit

Organza. vVleugel aders er op getekend met een watervaste viltstift

Hackle                        : Fibers uit een borstveer hackle van een Patrijs in een lus

Thorax                       : Grijs bont van een haas in een lus

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng dat naar de haakbocht en bind de draad voor de ribbing, de foam strip of maak een lus met dubbingmateriaal. Bind van het foam of dubbing de body, tot enkele mm voor het haakoog.  Zet de strip of de dubbinglus vast met de binddraad.Rib de body als die van dubbing is gemaakt en zet het eind ook met de binddraad vast achter het haakoog. Zet nu het vleugelmateriaal op en bind daarna de hackle in. Maak een thorax van een dubbinglus met hazenbont en zet de lus ook achter het oog vast. Wikkel nu de hackle enkele slagen in en zet ook de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak afbindknopen en lak die af.