Proporties van kunstvliegen  

vlieg

Heel nuttig zijn bindverhoudingen van allerlei kunstvliegen die je soms in vliegvisboeken ziet staan. In de 4e druk van mijn boek ‘Vliegbinden & vliegvissen’ vind je ze op bladzijde 52. Dit artikel gaat hier ook over en is eigenlijk een herhaling.

 

De hieronder afgebeelde tekeningen zijn wel wat aangepast, maar in grote lijnen overeenkomstig aan de maten die in het boek staan. Ik dacht dat elke vliegbinder hiervan op de hoogte is, maar in de praktijk blijkt dat toch anders te zijn.

 

Kunstvliegen met Externe Body

Het binden van kunstvliegen met een externe body met twee stripjes foam blijkt nog steeds populair te zijn. Het voordeel is dat kunstvliegen met zo’n body permanent drijven, en… ze vangen ook nog goed. Ideaal voor hen die graag met droge vliegen vissen.

 

De manier van binden staat beschreven in mijn boek ‘Stijgnimfen & drijvend aas’ dat in 1993 werd uitgegeven. Het principe van Polycelon inbinden zag ik in een Amerikaans blad en heb dat verder ontwikkeld.

 

Verbreden van verzwaarde- en lichte body’s (vervolg)

nimf met verbrede bodyOver dit thema heb ik al eerder een bijdrage op mijn site gezet, dit artikel kan worden gezien als een vervolg. Zoals eerder gezegd hechte vliegvisser waarde aan details als het om hun imitaties gaat en terecht. Een nimf, droge vlieg of andere imitatie hoeft niet een exacte imitatie te zijn van het insect zelf.

 

Het moet een visvlieg blijven, maar we willen wel dat hij zoveel mogelijk lijkt op een nimf die voorkomt in het water waar we gaan vissen. Nu kan je daar aan voorbij gaan, maar een imitatie onder water komt wel direct in het gezichtsveld van een vis. Als in een bepaald deel van het jaar bepaalde nimfen van een type insect veelvuldig zijn te verwachten, bijvoorbeeld van een Blue dun, bind je geen nimf aan de leader van een libel.

 

Het binden van kunstvliegen

Pale watery

Op FB zie ik soms kunstvliegen voorbij komen waar ik verwonderd over ben. Ze zijn niet slecht gebonden, maar ik zie toch vaak dat ze kleine bindtechnische fouten hebben.

 

Vaak is er sprake van alleen maar technische fouten. Meestal betreft het droge vliegen. Het lijkt me dan ook dat het beter kan.

 

Je kunt kunstvliegen binden met de gedachten; als ze maar vangen, vis neemt ze toch wel! Nu hoeft het eindproduct niet naar een schoonheidswedstijd, maar het lijkt mij toch dat je kunstvliegen bindt die er zo goed mogelijk uitzien, kunstvliegen en streamers die optimaal uit de vice komen. Ten minste dat is mijn insteek.

 

Licht verzwaard

licht verzwaarde nimfHet lijkt me dat de kop van dit verhaal tegenstrijdig is in taalgebruik, maar vliegbinders weten precies wat bedoeld wordt. Het gaat over nimfen die met weinig verzwaring worden gebonden. Het zijn nimfen waar op de haaksteel dun looddraad is gewikkeld, koperdraad of voor de body plastic materiaal wordt gebruikt.

 

 

Voorbeelden zijn Swannundaze, Bodyglass, Polyspan en soortgelijk materiaal. Bijna vergeten materialen waarmee je nog steeds mooie en goede bindresultaten mee kan bereiken. Als je al bijna vijftig jaar vliegen bind, heb je nog wat aan materialen en haken verzameld.

 

Haal uit het vliegbinden wat er in zit!haft

Welhaast elke sportvisser heeft tegenwoordig een camera bij zich als hij gaat vissen. Een foto maken van een vangst is leuk om die op Facebook te zetten, om daar een afdruk van te maken voor een plakboek of aan je vrienden te laten zien. Uiteindelijk ben je toch trost op je vangst.

 

Een foto maken kan al met een mobieltje, maar velen gebruiken daarvoor een fototoestel. Daarmee maak je natuurlijk betere foto’s, bovendien kan je die ook gebruiken voor andere doeleinden. Een spiegelreflex camera bijvoorbeeld kan je meenemen op vakantie, je neefjes en nichtjes fotograferen, je kinderen of vreemde vogels; in de natuur of op zomers op het strand?

 

uv2 strreamer

UV2 veel belovend?

De vangstrapporten uit de States over het UV2 materiaal zijn veel belovend en het rapport over de testresultaten van het materiaal heel interessant. Het is wat nieuws en daar zijn vliegbinders en altijd wel voor in.

 

Ik moet zeggen dat ik zelf nog steeds niet overtuigd ben over die vangstresultaten, maar dat zal binnenkort wellicht veranderen. Om inzicht over een breder vlak te krijgen heb ik ook de hulp ingeroepen van een van de beste vliegvissers die ik ken, namelijk Guido Vink. Ik zal hem vliegen sturen, zodat hij daarmee kan gaan vissen onder meer in andere vliegvisdisciplines die ik zelf niet doe.

 

De bindresultaten in dit artikel laten zien dat vooral het licht gekleurde materiaal, dat voor vlie-gen is gebruikt, de UV reflectie goed zichtbaar is. Hoe het met het donkere gesteld is laten de foto’s niet zien. Volgens de leverancier zullen die er echter ook zijn.

Streamers

Binnenkort is het weer zover, dan komen de streamer hengels uit het foedraal en gaan we weer achter de snoek aan. Maar er kan meer. 

September is ook de maand bij uitstek om op zeeforel te gaan vissen in Denemarken. Twee verschillende disciplines waar andere streamers voor nodig zijn. Vissen op snoek, zoals we dat de laatste 20 jaar in Nederland doen, heeft een aparte ontwikkeling doorgemaakt; een visserij die specifiek is en afwijkt van het vissen in het buitenland.

 

Wij vissen doorgaans met veel groter vliegen in ondieper en stilstaand waterop snoek. Het boekje ‘Rovers, Dienders en Kannibalen’, geschreven door A.van Onck en C.J. van Beurden, gaat over het vissen op baars, snoekbaars en snoek met het accent op levend aasvisserij zoals dat in het verleden gebeurden.

 

Kunstvliegen, hoe goed moeten ze zijn?

brown haftDe veel voorkomende vraag is wat voorop staat bij een droge vlieg? Dat die er goed uit ziet en suggestief is gebonden, functioneel is en goed drijft? De eisen van eigenschappen zijn misschien voor iedereen verschillend, voor mij is de keuze niet moeilijk als ik er één moest maken; de functionaliteit zou prevaleren.

 

Het antwoord van velen zou misschien worden aangevuld met de eis dat er vis mee gevangen moet worden. Dat is natuurlijk een belangrijke factor, maar een lelijke vlieg kan net zo goed zijn als een perfect uitziende vlieg? De praktijk heeft dat wel eens uitgewezen, maar is dat werkelijk ook zo? Misschien vinden wij dat, maar dat is dat ook het geval?

Waarom moeilijk doen als het makkelijk ook kan?

 

red tag

Je hoort het zo vaak als ze het over kunstvliegen hebben; dat heb je niet nodig, het kan ook gemakkelijk. Ik ben het er roerend mee eens, maar als je altijd maar jam op je brood krijgt wil ook wel een wat anders, of niet soms? Zo is het met vliegbinden of vissen eigenlijk niet anders. Steeds maar weer naar dezelfde stek?

 

Toen ik in 1964 met vliegbinden begon bond ik ook geen ingewikkelde patronen. Dat kwam onder meer omdat ik geen voldoende materiaal had om ze te binden.

 

 

Maar je gaat steeds verder. Je koopt er wat materiaal bij, meestal om wat anders te binden, want op gegeven moment ben je wel uitgekeken op het binden van een Red Tag. Niets ten nadelen van die vlieg, in tegendeel want hij is prima.

 

Kraalnimfen

kraainimfen

Wie ooit een winkel bezocht heeft waar hobbyspul verkocht wordt, bijvoorbeeld Pipo, zal hebben gezien dat er allerlei zaken te koop zijn waar wij vliegbinders best wat mee kunnen doen. Zo zijn er allerlei kralen in verschillende grootte en kleuren.

 

Laatst liepen we zo’n winkel binnen en kochten we voor een krats kralen en kraaltjes om een idee uit te werken waar ik al een tijdje mee rond liep, namelijk kraalnimfen.