Bi-visibles

 

Als we op internet de bovengenoemde aanduiding intypen komen we verschillende sites tegen waar over kunstvliegen wordt geschreven met de aanduiding bi-visible.

Het blijkt dat het Palmerachtige vliegen zijn met een witte front hackle. Zoals de vlieg op de foto naast de inleiding. Deze stelt een Midge voor en is lang geleden bedacht door Edward Hewitt

 

 Materiaal opgave voor De Hewiit Midge

Hook:                        Teimco TMC 52 12, nummer 12 - 14 

Binddraad:                 zwart 8/0        

Body:                        zwarte hackle

Extended body:         staafje zwarte foam (geboord uit een blok Plastazote)

Hackle:                      witte hackle

Je kunt lezen dat ze lang geleden bedacht zijn door vliegvisser die van de standaardpatronen af wilde en weleens met wat anders wilde vissen. Op een andere Engelstalige site staat dat een Bi visible een klassiek vlieg is die geïntroduceerd is door Edward Hewitt (1866-1951) die hij beschrijft in zijn boek dat 1926 is uitgegeven. Voor de vlieg gebruikte hij twee  kleuren hackles om een goed contrasterend effect te krijgen, dus een lichte front hackle gevolgd door een donkere kleur. De vlieg wordt is dan beter zichtbaar voor de forel, terwijl door het contrast van het licht tegen de donkere kleur hij beter op het water te zien was. Doorgaans waren ze als een Palmer gebonden, van het haakoog tot de bocht van de haak, een oude bindtechniek die teruggaat tot misschien wel de jaren 1700. De heer Hewitt heeft het eerste Bivisible met een bruine hackle gebonden en een witte hackle sliert aan het hoofd. Dit patroon is erkend als de Bruine Bivisible.
Anderen gebruikten verschillende combinaties van hackles. Charles Merrill van Detroit heeft in de jaren 1930 een Badger Bivisible bedacht en Hank Wilson, een gids op de White River in de staat Arkansas is gecrediteerd met de Bilbouse  Bivisible in de late jaren 1970. Een voorbeeld is deze vlieg met een extended foam body die een midge moet imiteren.

 Verschillende informaties 

Ze hebben mij vroeger verteld dat zulke vliegen aan de leader worden geknoopt als je op afstand vist, in het schemerdonker, in woelig water, of bij veel tegenlicht zodat de vlieg beter zichtbaar is. Veertig jaar geleden viste we op voorn  met  Palmers, gebonden als Bi-vsibles Maar dat zijn vervlogen tijden, helaas, want in die tijd vingen met regelmaat heel grote voorns van 33 cm en groter.

 

Uit het vorige blijkt dat Bi-visible vliegen er niet alleen voor de vliegvisser zijn maar dat ze ook door vis goed wordt waargenomen. Zoals het geval kan zijn met een streamer, natte vlieg, nimf of flymph, dat kan ten gunste vaan het vangen zijn. Tijdens het vissen is dat menig maal bewezen dat beweging van het aas (lees actie)en de iriserende of fluoriderende eigenschappen een gunstige invloed hebben. Vis vindt dat aantrekkelijk en komt vaak een vlieg over grote afstand halen. De bekend bioloog en vliegvisser schreef destijds  hierover al een artikel in Amerikaanse blad ‘Fly Fisherman’.

 

 

Goed zichtbare vliegen zijn nu nog gewild vooral voor het vissen in bepaalde omstandigheden die onder ander hierboven genoemd zijn. Het kan te maken hebben met slecht zicht, als je bijvoorbeeld in schemerdonker met een grijze vlieg onder struiken of bomen vist, maar ook met de ogen van brildragers of oudere vliegvissers, zoals ik.

 Veel veranderd

Vliegbindtechnisch is er veel veranderd, momenteel worden er bindpatronen bedacht die een andere naam hebben maar toch bi-visble zijn, denk maar eens aan de Klinkhammer die een goed zichtbare vleugel heeft. Het standaard patroon bind je met een witte toef Antron, maar een lichtblauwe of lichtgele vleugeltoef zie veel beter en een vlieg die dat heeft vangt net zo goed. Een Blue dun met dubbele, licht blauwe bunch vleugel is een van mijn favorieten, want die doet het bijna altijd perfect! 

Een emerger met een licht blauwe folie vleugel is eveneens een knaller. En als je graag met een nimf vist zou ik als ik jou was maar eens met een Spectra Flash nimf gaan vissen of een nimf die een dekschild heeft van Spectra Stretch.

Gebonden met een dekschild van Spectra Flash

Gebonden met een dekschild van Spectra Stretch

 

Deze nimfen vangen uitstekend. Beide producten worden geleverd aan de gespecialiseerde hengelsport winkelier door Poseidon