Frank Sawyer is begonnen

De naam Bug is al een paar maal in een bijdrage genoemd. Hij zal je dan ook bekend voorkomen.  Frank Sawyer, de bekende River keeper van de rivier de Avonal, heeft die al veel eerder gebruikt voor een vlieg. Zoals bekend is hij de bedenker van de Killerbug, daarvoor heeft hij die naam bedacht. Overigens geheel terecht want deze nimf vangt als de beste.

 

 

De Killer Bug blinkt niet alleen uit in het vangen maar ook door de eenvoudige wijze waarop hij gebonden wordt. Voor de Bug wordt het Chadwick’s yarn Color nr. 477 gebruikt en dun koperdraad. Die Yarn is nog steeds te koop bij de firma Veniard in Engeland, maar het verzendbedrijf van vliegbindmateriaal, FDF in voorschoten (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) , levert dat. Op verschillende site, die je met Google opent, is uitvoerig de bindwijze te zien zodat ik me afvraag of het nodig is om daar nog eens uitvoerig op in te gaan.

De Bug op de foto is gebonden door Olav berg, die foto zag ik op de spectaculaire site van Hans Weilenmann (http:/www.danca.com/fytier ) die beslist de moeite waard is om eens te bezoeken.

 

Killerbug

De Killer Bug zou een nimf kunnen imiteren van een sedge, hoewel de kleur wat afwijkt, maar daar heeft vis lak aan want de Bug wordt met fanatisme genomen. Door forel maar ook door vlagzalm. In Groot Brittannië en ver daar buiten is deze nimf nog steeds bij vliegvissers razend populair. Het blijkt maar weer eens dat eenvoud vaak het kenmerk van ware kan zijn?

 Dat thema van Bugs hield me bezig en ik vroeg me af of er nog meer van die vliegen te binden waren. Het idee van Frank Sawyer inspireerde me dus en achter vice ontstonden allerlei bindles waarvan er al een aantal in een bijdrage op de site zijn gezet zoals de Starbug. Nu is dat een zinkend type en ik weet dat er nog steeds veel vliegvisser zijn die graag met iets vissen dat drijft. Dat was dus een uitdaging om Bugs te binden die langzaam zinken en… drijven.

Materiaal keuze

Om een langzaam zinkende bug te binden is het nodig om kritisch om te gaan met het bindmateriaal. Nu neemt de meeste dubbing op de duur vocht op en dat geeft een verzwaring zodra het vet of olie is verdwenen waarmee je de vlieg behandeld. De geverfde dubbing neemt meer vocht op omdat bij het verven de dubbing veel minder vettig zijn, dat is door het warme verfbad er af gegaan.

Onovertroffen is het natuurlijke bont van een haas of … de ruwe wol van een schaap dat je weleens aan een hek ziet hangen of in het land ziet liggen. Ik denk dat dit de beste dubbing is die er is. De Bugs die ik bedacht heb wijken qua vorm af van de bug die Frank Sawyer bedacht heeft. Ze worden namelijk gebonden met een conisch body. Die vorm krijg je door een goede verdeling van het dubbingmateriaal. Het houdt wel in dat er toch een kans bestaat dat er vocht wordt opgenomen in verband met de hoeveelheid dubbing die nodig is om de conische vorm te verkrijgen. In plaats van de vorm met dubbing te maken kan je ook eerst een onderbody in binden van een foamstrip. Zoals bekend is dat zonder twijfel het beste materiaal om drijvende vliegen te binden. Je kunt dus eerst een stuk van schuin gesneden foamstrip op de haaksteel wikkelen en daarover de dubbing in binden.

In plaats van heel dun koperdraad voor de ribbing te nemen kan je een stuk bruin floss nemen dat lichter is. Wie een echte drijvende Bug wil binden maakt de body van hertenhaar zoals het exemplaar op de  foto. Hertenhaar drijft voorbeeldig dat weten we.

 

 

Deerhair bug van heel fijn haar gebonden

 Er is heel dun haar van een damhert of ander dier te koop waarmee je dezelfde Bug op kleine langstelige haken kunt binden. De volgende Bug lijkt wat op de sedge die Joh Goddard bedacht heeft, maar de vorm is duidelijk afwijkend.

 

Een zelfde type maar dan met gewoon hertenhaar gebonden

De hackle bij dit type vlieg speelt een ondergeschikte rol. Bij zinkende bugs maak dat niet uit of die heel zacht is, dat werkt alleen maar in het voordeel omdat de fibers uitstekend bewegen bij het binnen vissen. Bij een drijvend type zou dat een nadeel kunnen zijn omdat zachte hackles vaakvocht opnemen. Voor een Bug die met hertenhaar is gebonden is dat geen punt die drijft toch wel. Met het oog daarop kan je eindeloos experimenteren en allerlei hackles nemen en zelfs Bugs binden die een krans hebben van CdC-fibers. Drijvende Bugs liggen op het water zoals een droge vlieg en zijn op identieke wijze te vissen.

  

 

Black Bug