Haal uit het vliegbinden wat er in zit!haft

Welhaast elke sportvisser heeft tegenwoordig een camera bij zich als hij gaat vissen. Een foto maken van een vangst is leuk om die op Facebook te zetten, om daar een afdruk van te maken voor een plakboek of aan je vrienden te laten zien. Uiteindelijk ben je toch trost op je vangst.

 

Een foto maken kan al met een mobieltje, maar velen gebruiken daarvoor een fototoestel. Daarmee maak je natuurlijk betere foto’s, bovendien kan je die ook gebruiken voor andere doeleinden. Een spiegelreflex camera bijvoorbeeld kan je meenemen op vakantie, je neefjes en nichtjes fotograferen, je kinderen of vreemde vogels; in de natuur of op zomers op het strand?

 

Als een vliegvisser er camera koopt is hij gebaat met een toestel die onderwater opnamen kan maken. Ik kreeg lang geleden sensationele opnamen van vissen onder water, helaas weet ik de naam van de fotograaf niet meer.

 

Zo’n toestel is ook handig als je (hij) in het water valt. Doorgaans zit er op een toestel veel functies en allerlei handigheidjes daarom krijg je bij de aankoop er een manual bij, zoals bij elk instrument dat je aanschaft. Om die door te worstelen wordt je niet enthousiast, maar als je het toestel optimaal wil gebruiken zal je die handleiding toch moeten lezen.

 

Je wilt toch immers weten hoe je alle functies kan gebruiken om bijvoorbeeld met het toestel optimaal te kunnen fotograferen; er uit halen wat er in zit. Daarvoor lezen we zo’n manual, ondanks dat veel tijd kost.

 

Weet je wat ik nu zo vreemd vindt? Bij het vliegbinden en vliegvissen is de mening vaak anders. Dan hoor ik zeggen: ‘Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, want je kunt ook met simpele vliegen vis vangen’. In een aantal gevallen is dat zo, maar je wilt toch niet altijd met een Red Tag blijven vissen? Dan heb je ook geen laden en dozen vol veren en spullen meer nodig om vliegen te binden, toch?

 

Dus binden we geen ingewikkelde vliegen, want die zijn niet nodig volgens de bewering? Ik vraag me dan wel eens af of degenen die dat zeggen wel in staat zijn om ingewikkelde patronen te binden omdat bindtechniek en materiaalkennis hun ontbreekt? Voor het vliegbinden is wel enige handigheid nodig, maar alles valt te leren.

 

haft

Haft emerger

 

Persoonlijk vind ik het een sensatie om aan een niet standaard kunstvlieg, een ingewikkeld bindpatroon dus, vis te vangen. Ook deel ik graag kennis en vertel mijn ervaringen aan anderen. Niet om me te bewijzen, ik denk dat dit niet nodig is, omdat ik al het een en ander in de afgelopen 50 jaar als vliegbinder en vliegvisser in 7 boeken heb geschreven en nog daarmee bezig ben. Bind eens een andere vlieg en vis er mee er is zoveel meer te beleven.